DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

10 Haziran 2015 Çarşamba

Filmler ve Filmler ve Çıkarımlar

Eğitim-öğretim yılı ve finaller bitti. Büte gebeyiz. Büte zamanda var. Yıllık film açlığımı giderirken buldum kendimi, kısa zamanda iyi film izledim. Bu filmler hakkında bir iki kelam etmek isterim. Ülkenin paranoya cumhuriyetine döndüğü bu zamanda kendi işime bakıyor ve saçmalıkları hayıflanarak izliyorum. Bir ülkenin seviyesi gerçekten bu kadar düşük olabilir mi? Neyse biz filmlere geçelim. 

Yenilmezler Ultron Çağı filmi Marvel güzel bir yapıtı olmuş. Öncelikle belirtmeliyim ki ben filmlerin teknik konularından anlamam ve bu konularda yorum yap(a)mayacağım. Zevk alma odaklı bir izleyiciyim ve izlerken zevk aldığımı belirtmeliyim. Filmde yenilmezler ekibi bir operasyondan sonra Hades'in asasını ele geçirerek ultronu yaratması ve onun tehlikesinden kurtulması üzerine inşa edilmiştir. Benim bu filmde değinmek istediğim kahramanların nasıl okunması gerektiğiyle ilgilidir. Kaptan Amerika ve Hulk filmde biyolojik deneylerin başarısı olarak karşımıza konulur. Batının bilimsel deneylerinin tehlikelere karşı geliştirilmiş olduğu algısını da film dünyasında bize göstermez mi.? Hulk da ise aynı zamanda bu biyolojik deneyin zararlı olabileceğini göstermesi de ilginçtir. İron Man ise teknolojik gelişmenin dış tehditlere karşı önemini gösterir. Thor ise biraz da inancın olması gerektiğini mi gösteriyor yoksa uzayda birilerinin yaşadığı merakı ve ulaşma isteğini mi yansıtıyor.? Nick Furry, Clint Barton ve  Natasha rolleri ise özel eğitimli ajanların önemini vurgular. Ben bunu Batı'nın dış tehlikelere karşı kendini korumak için yaptıklarının bir temsili olduğu düşüncesindeyim. Gelecek bireylerin bu kahramanlardan etkilenerek gelecek ve güvenlik için bu alanlarda çalışmasını sağlamaktır. Peki Türk filminde kahramanlar nasıl işlenir. Battal Gazi, Ulubatlı Hasan, Polat Alemdar, Mahir(Karadayı dizisi karakteri) vs. Ya asker ya da kabadayıdır... Bununla doğru orantılı olarak Bilim ve Teknoloji seviyesi o kadar düşüktür. Bakmayın yerli onu yapıyoruz, bunu yapıyoruz dediklerine daha kaplumbağa yola çıktığındaki bir adım atılmıştır. Eğitim sistemi ve üniversitelerinde durumu içler acısı... İzlediğim bir başka film olan Atlantis Birliği filmi(animasyon)de aynı şekilde okunabilir. Batman en ilgimi çeken karakterlerden biridir. Deha, para ve teknolojinin birleşimi, kenti koruyabilecek mi.?

Peekay-PK filmi etki bakımından olağan üstü bir film diyebilirim. Uzaydan bir adam(ya da uzaylı) dünyaya gelir. İnsan oğlunun en iyi maharetlerinden bir olan hırsızlıkla tanışması kısa sürmez. Gemisini çağıracağı kolye çalınır. Kolyeyi aramaya düşer. İnsanların Tanrıdan yardım istemesini söylemesiyle Tanrıdan yardım istemeye başlar. İnsanların uzlaşma ile kabul ettikleri bir çok şeyi öğrenmesi ve anlaması uzun sürer.(malum Hint filmleri uzun) Önce neden Tanrıdan yardım istediklerini ve Tanrının ne olduğunu anlamaz. Tanrıdan yardım bulamayınca Tanrıyı aramaya başlar. Tanrıyı aradığına dair afişler dağıtır. Dünyada tek bir tanrıya inanılmadığını anlaması kısa sürmez. Bütün tanrılardan yardım istemeye başlar. İnsanların kıyafet giydiklerini anlar. Bizim için sıradan olan bu gibi şeyleri sorgulatır. İnsan oğlunun yaşamındaki o küçük detayları görmenizi sağlar. İlerisinde Tanrı adına konuşanların aslında insanları sömürdüğünü fark etmesi ve mücadeleye girmesiyle devam eder. Gerçekten de insanlar dini kullanarak insanları sömürmez mi? Uzaylı gözünden insanı anlamak için iyi tasarlanmış bir film olmuş..

Seçilmiş(The Gıver) filmi, dünyanın savaş ve kötülüklerle dolu olduğunu düşünen insanların yalan ve kötülüğün olmadığı dünya düzeninde başlar. Her şey siyah beyaz, aşkın ve insan duyguların iğne ile bastırıldığı, hiçbir ayrımcılığın olmadığı bir dünya düzenidir. Çocuklar yetiştirilmek üzere başka ailelerin yanına verilir. Çocukların görevi yaşlılar tarafından belirlenir. Dünyanın geçmiş tarihine dair kimsenin bir anısı yoktur. Burada seçilmiş kişinin önemi çıkar. Ona tüm anıları görmesine izin verilir ama kimseye söylemesi yasaktır. Önceki seçilmiş olan aktarıcı anıları ona gösterir. Sınıra salmayı herkes iyi sanmaktayken seçilmiş bunun ölüm olduğunu öğrenir. Neden sevginin ve zevkin insanlara verilmediğini anlamaz. Savaş anıların, hayvanların avlanmasını tatsa da seçilmiş insanlara anılarını geri kazandırmaya niyetlenir. İhtiyarlar karşısında düzenin koruyucusu olarak belirir. Sonunda insanlara zevk ve sevgiyi geri getirir. Ders belli, savaşmadan, hayvanlara acı çektirmeden insanlarla güzellikleri yaşamak.

Jupiter'in yükselişi filmi, insanların besin kaynağının en alt tabakada bulunduğu evrende başka varlıklarında yaşadığını işleyen bir filmdir. İnsanların ürün olarak dünyaya gönderildiklerini işleyen fantastik ve ilginç bir film. Dünya bir hasat edilecek tarla gibi işlenmiş. Ham madde direk insan. Diğer varlıklar uzun yaşamak için insanları kullanmakta ve aynı zamanda taht kavgası dünyanın kime ait olacağı üzerinden yapılıyor.

Prometheus filmi, evrim teorisine karşı olarak insanları mühendis dediklerinin yarattığını işler. 2080li yıllarda insanlar robot ve uzayın derinlerine yolculuk yapabilecek bir seviyeye gelmiştir. Ekip mühendislerle tanışıp, onlarla iletişim kurmak istemektedir. İnsanların oluşmasında yeni bir fikir sunar. Karşılaştıkları sonuç iyi değildir. Buldukları mühendisler ölmüş ve insanları öldürmek için planlar kurmuşlardır. Son yaşayan bir mühendis vardır. Onun dünyaya gitmesini engeller ve 2 filme soru bırakırlar. Mühendisler insanları neden öldürmek istedi.? Mühendisler insanları yaratmışsa peki mühendisleri kim yaratmıştı. 2. filmi merakla bekliyorum doğrusu....

Sonsuzluk Projesi filminde ise genç bir grubun zaman makinesini yapması işlenir. Zaman makinesini yapmayı başarır ve geçmişi geleceklerini iyileştirmek için kullanırlar. Ama geçmişte yaptıkları değişim geleceği tamamen değiştirmektedir. Daha kötüsü gruptan bir zaman yolculuğunda kaybolur. Tek çare zaman makinesinin imha edilmesidir. Baş kahramanımız makineyi imha eder. 2. film gelebilir.



I(ai) filmi ile alakalı bir şey anlatmayacağım ama felaket şekilde tavsiye ediyorum.

İzlediğim ve unuttuğum film varsa affınıza... İşlediğim her filmin kendine göre bir sorusu var. Boş filmler değil, izletirken düşündüren filmler. Türkiye'nin de artık polisiye ve askeri filmlerden sıyrılarak bu tarz filmlere yönelmesi gerekir. Daha önemlisi bilim ve teknolojiye önem vermeli ve insanlığa katkı sunması gerekir. Olası tehlikeleri bahsetmek istemiyorum. Eğer gelecekte var olmak istiyorsak, geleceğin peşinden koşmalıyız.(ki ben geçmişin birikimi ile ilgilenen biri olarak bunu söylüyorum.)


Esenlikle kalınız.


   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder