İzmir Arkeoloji Müzesi Ekrem Akurgalı Seremik Salonu serisine Bronz heykeller ile devam ediyoruz.
Ekrem Akurgalı Seramik Salonundan Genel Bir Görüntü.
Aplik Aslan
Tunç
Bayraklı Kazısı
M.Ö. 7-6.yy.
Bronz metalden kesilerek oluşturulmuş bir aslan betimlemesidir. Üzerinde yer alan deliklerden aplik olarak bir yere tutturularak, dekoratif amaçlı kullanıldığı anlaşılmaktadır. Oriantalizan Dönem etkileri göstermektedir.
Koşan Atlet Heykeli
Nemrut Limanı(Kyme)
Geç Helenistik M.Ö. 50-30
Müzemiz Koleksiyonu içinde Bronz eserler önemli bir yer tutmaktadır. Eritilip tekrar kullanılabilen bir malzeme olmasından dolayı az sayıda bronz eser günümüze ulaşabilmiştir. Ege Denizi kıyısında Kyme(Aliağa) antik kenti açıklarında bulunmuş olan, Geç Helenistik Dönem'e tarihlenen Bronz Koşan Atlet Heykeli Müzemizin nadide eserlerinden biridir.
Antik dönem Yunanistan ve Ege dünyasında, sadece erkeklerin katılabildiği olimpiyat oyunlarında, insan vücudunun başarısını sergilemek amacıyla sporcular genelde çıplak olarak yarışırdı. Birinci gelen sporcular, zeytin dalından yapılmış bir taç ile onurlandırılırdı. Ayrıca, bu zaferini ölümsüzleştirmek için heykellerin yapıldığı bilinmektedir.
Apik Aslan, Koşan Atlet ve Demeter Bronz Heykelleri
Demeter
Tunç
Bodrum(Halikarnassos)
Hellenistik Dönem M.Ö. 4. yy.
Demeter Heykeli Parçası, Bodrum açıklarında denizden çıkarılmıştır. Demeter, mitolojide bolluk ve bereketi temsil etmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder