DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

5 Ocak 2016 Salı

GÖKTÜRKÇE(GÖKTÜRK TÜRKÇESİ) KULLANIMI

1.) Kalın ve İnce sessiz harfler var. İnce B’yi kullanırsak arakasından E ve İ gelir. Kalın B’yi kullanırsak A ve I gelir. O-U ve Ö-Ü meselesinde ise işler karışıktır. O ya da U’nun geleceğini bilemeyiz. İkisi de olabilir.(Bodun-Budun vs. olabilir.) Bütün ünlülerle kullanılan kategorisindeki sessiz harflerden sonra hangi sesli harf gelecek.? Bilmiyoruz, onun için kelime bilgisi önem kazanıyor.

2.) İşleri biraz daha karıştıralım. Bilge Kagan yazılışında Bilge kelimesinin bütün harfleri kullanılır ama Kagan kelimesinde sadece “KGN” harfleri kullanılır. Yani sesli harfler her zaman kullanılmaz. Osmanlıcadaki gibi “SLM” harflerinin “Selam” kelimesi olduğunu bildiğimiz gibi “KGN” harflerinin “KAGAN” kelimesi olduğunu bilmemiz gerekir.

3.) “KGN” harflerinin okunuşunu sözlükten bakarak rahat bir şekilde anlayabiliriz. “Ülgen” kelimesi “LGN” harflerinde ise sözlükten ilk “L” harfine baktığımızda bulamayınca sesli harflerde aramalıyız. Sesli harf kelimenin başında da olsa kullanılmayabilir. Onun içim A,E,I,İ,O,U,Ö,Ü harflerinde aramak zorundayız.

4.) Çift sesli harflere en güzel örnek “TÜRK” kelimesidir.TÜR(Ü)K-TÖR(Ü)K-TÖR(Ö)K-TÜR(Ö)K şekillerinde okunabilir. Göktürkçe resimde gördüğün gibi sağdan sola doğru dizilir fakat kitabeler yukarıdan aşağıya doğru dikilir.
 “TÜRK” kelimesinin yazılışında Ö-Ü sesli harfi kullanılmıştır. Sondaki harf ise ÜK-ÖK sesini veren çift sesli bir harftir. Onun için eskiden “TÜRK” kelimesinin “TÖRÜK” şeklinde kullanıldığı iddia edilir.

 Nazal N meselesi ise “NG” olarak gösterilmiştir. Bizim tercihimiz ise Ñ” şeklinde gösterilmesidir. Çünkü “TEÑRİ” kelimesinin “TENGRİ” şeklinde okunmasına sebep vermiştir. Aslı “TEÑRİ” şeklindedir ve N harfi söylenirken burunda bir titreşim olur.

5.) Son olarak “:” işareti vardır. Bu işaret bugün bizim kelimeleri ayırmak için bıraktığımız boşluğun yerine geçer. “BİLGE:KGN:TÜRK:BDN” şeklinde kullanılır.
 Talat Tekin’in “Orhon Yazıtları” kitabında metinleri verilmiştir. Sonundaki sözlükte çok işe yarayacaktır.

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder