DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

7 Ocak 2016 Perşembe

LÖSEV KONFERANSINDAN GERİYE KALANLAR

24.12.2015 tarihinde 14.00 saatinde DEÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda LÖSEV’in konferansı yapıldı. Konferansta Lösemili Çocuklar Vakfı(LÖSEV) tanıtıldı. Lösemili çocuklar hakkında bilgi verildi. En son olarak da lösemili çocuklar için bizim ne yapabileceğimiz konuşuldu.

İlk aşamada devletin lösemili hastaların %20’ler civarındakini iyileştirebildiğini LÖSEV ile bunun %92 civarına çıktığını dinledik. LÖSEV lösemili hastası olanlar tarafından kurulmamıştı. Bir takım yaşama hakkının para ile olmaması gerektiğini düşünen kişiler tarafından kurulmuştu. Buradan da anlayacağınız gibi hala sağlık hastaneye ve eczaneye para ödenerek alınıyor. Ne kadar merciler “parasız sağlık hizmeti veriliyor” diyorsa da… Peki devlet hastanesinden LÖSEV tedavi merkezlerinin farkı nedir.? Lösemili hastaların özenle tedavi edilmeleri ve ilaç zamanının saniyesi geçmeden verilmesi gerekmektedir. Hastanede hemşire bir dakika derse ilacı almasının anlamı da kalmayacaktır. LÖSEV bunu sağlamayı amaçlamakta ve lösemili hasta çocukların hem sosyal hayattan hem de eğitim hayatından kopmamaları için çalışmalar yapmakta ve eğitim tesisleri oluşturmaktadır. Lösemi hastasının ailesine de yardımlar yapılmaktadır.  

Lösemi hastalığı bir kanserdir ve lösemili kişinin bağışıklık sistemi en alt seviyelere inerek en küçük bir bakteri alması durumunda ölümle karşı karşıya kalabilir. Lösemili insanlar maske takar çünkü dışarıdan bakteri almamaları gerekir. Hastalık bulaşıcı değildir. Onun için lösemili hastalara bizlere hastalık bulaştıracak diye değil, bizim onlara bakteri bulaştırmamız için çaba içinde olmak gerekir. Lösemili hastalara devlet hastaneleri gereken koşulları sağlayamamakta ve bakteriden uzakta tutamamaktadır. Hastaneler ne yazık ki bu konulara dikkat etmemektedir. LÖSEV’in açtığı sağlık merkezlerine bu yüzden ihtiyaç vardır. Lösemili hastalar için önemli olan bakterisiz ortamı sağlamak amacı yanında onların bu zor süreçte hayattan kopmamaları sağlanmak istenmektedir.

LÖSEV “Bir Tuğlada Sen Koy” projesi ile Ankara’da LÖSEV Ontoloji Kentini açmayı amaç edinmiştir. Ankara’da Lösemili hasta ve yakınlarının yaşayabileceği ev bölümü ve okulu olan 3 bina olarak tasarlanmıştır. Lösemili hastaların tedavisini sürdüğü bölümden ayrı olarak özel hastane gibi hizmet edecek bir bölüm daha hazırlanmıştır. Burada amaç ücretli tedavi yaparak lösemili hastaların tedavisi için gereken ücretin çıkarılmasıdır. Böylelikle Ontoloji Kentinin hiçbir yardıma ihtiyacı olmadan yaşaması sağlanacaktır. “Bu kent LÖSEV’in değil, herkesin yeridir” cümlesinin konferansta LÖSEV Halkla ilişkiler bölümünden konuşmayı yapan kişi tarafından söylenmesi de çok anlamlıdır. Bu tesis LÖSEV için değil, lösemili kişiler için yapılmıştır. Burada hem eğitim hayatlarını hem de sosyal hayatlarını yaşamaları amaç edinilmektedir. Böylelikle daha çabuk iyileşecekleri ve normal hayata dönecekleri umut ediliyor. (Buranın açılmasına izin verilmemesi ile ilgili haberlere bakınız.!!! Neyse ki açılıyor.)


Konferansla ilgili yazıyı bitirirken “Bizler neler yapabiliriz?” sorusunu cevaplayalım. LÖSEV’in etkinliklerine katılabiliriz. Katıldığımız konferans ya da etkinlikleri çevremizdeki insanlara anlatabiliriz. Bu yazıda bu düşünce ile kaleme alınmıştır. Bulunduğumuz yerde LÖSEV’in konferans-konuşma yapması için organizasyon yapabiliriz. LÖSEV sitesine uğrayarak daha detaylı bir bilgi alabilir ve bağış veya hediyelik(vb.) eşyaları satın almak gibi faaliyetlerle LÖSEV’e destek olabiliriz. Son olarak da dışarıda LÖSEV adını kullanarak kalem, dergi vb. satış yaparak destek topladığını iddia edenlere itibar etmeyelim. Çünkü LÖSEV’in böyle bir uygulaması yoktur. Bu güzel etkinliği hazırlayan herkese ayrıca teşekkür ederim.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder