DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

14 Kasım 2017 Salı

DÜNYANIN EN GÜZEL CAMİSİ: KUBBET-ÜS SAHRA

Yunan harfli Türkçe olarak “Çocuklar İçin Angeliaforos” dergisinde “Kobbe es Suhra” isimli metin 1 Haziran 1876 tarihinde yayınlanmıştır. Metnin yanında “dünyanın en güzel camisi” ismiyle bir görsele yer verilmiştir.

DÜNYANIN EN GÜZEL CAMİSİ: KUBBET-ÜS SAHRA; ANGELİAFOROS


Kobbe es Suhra(Kubbet-üs Sahra)

Ierusalim’e(Kudüs) giden her insan[adem] şehre girmezden evvel, uzaktan şehrin vaki olduğu tepelerin üzerinden güzel bir kubbe görür. Bu kubbe Kobbe es Suhra(Kubbet-üs Sahra) denilen caminin kubbesidir. Adı geçen[mezkûr] caminin mermer merdivenlerinden yukarı çıkıp avluya girildikten (sonra), caminin yan duvarlarının yeşil, sarı, mavi ve mor renkli tuğlalar ile güzel şekiller teşkil ettikleri görünür. Kubbenin etrafında ve caminin alt taraflarının yukarısında Arapça yazılar var. Yukarıda görülen tasvir vaka güzeldir fakat camiyi ve onu güzel renklerini görseniz, bu cami dünyada en güzel camidir diye düşüneceksiniz.

Müslümanlar Mekke’nin Kabe’sinden sonra mukaddesliği yönü [ciheti] ile işbu camiyi ikinci sayarlar. Bundan 1200 sene kadar önce[akdem] Ömer halife Solomon’un(Süleyman) heykelinin vaki olduğu mahalde bu camiyi yaptırır. İki bin sene önce [mütecavizdir] David Ierusali Ormandan bir harman satın alıp, orada Rabbe bir mezbah(kurban kesilen yer) yapmıştır. Sonra Solomon kendi mükellef heykelini orada yaptı. Heykelin temel taşlarından bazı taşlar Haram eşşerif(Haram-üs Şerif) denilen avlusunun altında yahut içinde hala görünürler. İşte bu cami David’in satın almış olduğu harmanda, yani yüzlerce sene Yahudilerin Allah’a ibadet etmiş olduğu mahalde vakidir.

DÜNYANIN EN GÜZEL CAMİSİ: KUBBET-ÜS SAHRA; ANGELİAFOROS

DÜNYANIN EN GÜZEL CAMİSİ: KUBBET-ÜS SAHRA; ANGELİAFOROS

Bu yazı ilk olarak Herkes Dergisinde yayınlanmıştır:  https://herkesindergisi.com/yasincetin/dunyanin-en-guzel-camisi1876-tarihli-metin/


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder