Emanuele Coccia, Metamorfozlar. |
Metamorfozlar, odağına doğanın var oluş şeklini alır, doğa kendini başkalaşımlarla tekrar tekrar var eder. Doğanın işleyiş şeklini anlamak, insanın ve her şeyin onun yapısının bir parçası olduğunu idrak etmekle ilgilidir. Fotosentez yoksa insan yok, bitki yoksa fotosentez yok. Bir bahar günü çiçeklerden polen toplayan arıları düşünün, olmadığını düşünün diyeceğim ama bu senaryo da kendinizi de düşünemezsiniz. İşin özü doğa kendi içinde yaşamı birbirine bağlı normlarla yapar(belirli olasılıklar gerçekleşirken, belirli olasılıkların elenmesi yoluyla olur); her tikel bu yapı içerisinde etkindir, tikeller doğanın tümel varlığını oluşturur. Bu Geist olur, Logos olur, Physis olur bilemedin Metamorfoz olur. İsimlendirme ne olursa olsun tikel kendini tümel içinde anlamlandırabilir. Bu tümeli, doğayı anlayabilmek için insan merkezci bakış açısından daha geniş bakmamız gerekir.
Odysseus'un Troia'dan evine dönüşüne atom düzeyinde bakarsak, hikaye 13 milyarın üzerinde bir geçmişe tekabül eder. Şuan var olan canlı-cansız her şey bu geçmişi taşır, doğanın bir olasılığını gerçekleştirir ve başkalaşım ile gelecek olasılıkların gerçekleşmesinde rol oynar.
Emanuele Coccia, Metamorfozlar'da insanın bakış açısını değiştirecek önermeler sunar. Ölüm yok oluş mudur yoksa doğanın başkalaşım için kullandığı bir kavram mıdır? Ölüme ve yaşama farklı bir perspektiften bakma fırsatı sunar. Tüketim toplumu içerisinde sıkışmışlığımız, kentlerde doğaya yabancılaşmamız ve bu durumla mücadele etmemiz için önce doğanın içindeki yerimizi, onunla uyum halinde, onun bir parçası olarak yaşamayı öğrenmemiz gerekir. Dahası yaşam alanlarımızı tüm bir insanlık olarak gözden geçirmeliyiz.
İnsan diğer her şey gibi Metamorfoz içindedir, sürekli başkalaşır, insanlık da tümel olarak başkalaşımın içerisindedir. Bu insana özgü değildir, her şey başkalaşım içindedir; doğanın var olma, kendini bulma yönetimi başkalaşımdır. metamorfozdur, değişimdir, devinimdir.
Böceklerin, denizanalarının, hayvanların, bitkilerin dünyasından başkalaşıma bir yolculuğa hazır mısınız? Emanuele Coccia'nın eseri size göre.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder