DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

4 Ocak 2015 Pazar

ERTUĞRUL VE YANLIŞLAR



"Ertuğrul Gazi:
Kayı Boyunun beylerinden olup, babası kimi kaynaklara göre Gündüz Alp, Kimi kaynaklara göre Süleyman Şah'tır. Söğüt'e yerleşen Obanın beyi olarak; 400 çadırlık Karakeçili Aşiretinden, 3 kıta da 600 Yıl cihana hükmedecek Devlet-i Ali Osman'a isim verecek Osman Gazi'nin babasıdır. Tahminen Beyliği 1280'lerde oğlu Osman Gazi'ye bırakmıştır. Kabri Bilecik/Söğüt'tedir."
  1.  Osmanlı'nın kayı boyundan olduğu tartışmalıdır. Ama Oğuz boylarından birindendir. 
  2. Kimi kaynaklara göre Süleyman Şah'dır doğru ama mantıksal bakarsak bir aşiret reisinin Şah unvanı kullanmayacağı açıktır. Şah unvanı devletin yöneticisinin kullanabileceği bir unvandır. Bazı kaynaklarda geçen Süleyman Emir size Süleyman Şah yapılmıştır. Süleyman Emir'de Gündüz Alp'in babası olabilir.(Bazı kaynaklarda öyle gösteriliyor.) 
  3. Oğluna verebileceği bir beylik yoktur. Sadece aşiret(oba) beyidir. Osman Bey'in beyliği ne zaman kurduğu da belli bir tarih değildir. 1302-1326 arasındaki bir tarihte beylik iddiasında bulunmuş olmalıdır. 
"Osman Gazi, Cihana 6 asır hükmedecek Osmanlı Devletinin Kurucusudur. Ertuğrul Gazinin oğludur. 1299'da Söğüt'te Osmanlı Beyliğini kurmuş ve 1326'ya değin İlk Hükümdar olarak, Devletine nice gazalar ile nice topraklar kazandırmıştır. Türbesi Bursa'dadır." (Facebook'tan bir sayfadan alıntıdır.)
  • Osman Bey'in 1299'da beylik iddiasında bulunmasının doğru olmadığını Halil İnalcık kanıtlamıştır. Selçuk Devleti yıkılana kadar bağlılığı sürmüştür. 1308 tarihinde yıkıldıktan sonra ancak bağımsız bir beylik kurabileceğini yazmıştır.  
Şimdide Diriliş dizisi ile ilgili bazı konulara değinelim;
  • Süleyman Şah isminin seçilmesi yanlıştır. Süleyman Emir rivayeti kabulümdü. 
  • Kayı boyunun bölgeye girişini net olarak belirtmeseler de I. Alaeddin Keykubat dönemi kabul etmişler, aslında II. Alaeddin Keykubat dönemindedir. Selçuk­luların bir kumandanı­nın çevirdiği entrikalar anlatılıyor. O dönemde böyle entrikalar çevir­mek çok kolay değildi çünkü hâkimiyeti tam­dı. Ayrıca Selçuklu kumandanı olarak gösterilen kişinin kostümü gerçeklere uygun değil. Bence Selçuklu eksik ve yanlış tanıtılıyor. Tarihî dizilerin tek iyi tarafı izleyenleri oku­maya sevk etmesi.(Doç. Dr. Muharrem Kesik)
  • Ertuğrul niye yurt talebi için Halep’e gitsin? Ona Söğüt civarında yer veren Selçuklu Sultanı Alaeddin Konya’da değil mi? Aşiret beyi olan Ertuğrul, Selçuklu Sultanı’na niye kafa tutsun? O sırada cirmi ne ki?(Prof. Abdülkadir Özcan) Ertuğrul Gazi’nin Halep’e gidip Halep Emiri’nden kışlak olarak yurt istemesi bana biraz garip geldi. (Prof. Fahameddin Başar)
  • İbnü’l-Arabî ile Ertuğrul’un karşılaşması zorlama, İbnü’l-Arabî’nin Ertuğrul ile karşılaşması biraz zor­lama gibi. Bunun imkân dâhilinde olması çok zor. Zira arada yaş farkı çok fazla. İbnü’l-Arabî 1240’ta, Ertuğrul Bey ise 1280’li yıllarda vefat etmiş. (Prof. Abdülkadir Özcan)
  • 13. yüzyılı yansıtan oba hayatını, Kayı aşiretinin Anadolu’daki durumu­nu anlatışını çok beğendim. (Prof. Fahameddin Başar)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder