DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

26 Eylül 2016 Pazartesi

AMASYA PONTUS KRAL KAYA MEZARLARININ FOTOĞRAFLARI

İskender sonrası dönemde kurulan Pontus Krallığı Hellen kültüründen etkilenmiş İran'lı bir krallıktır. Amasya'da bıraktıkları Kral Kaya Mezarları Anadolu'nun kültür varlıklarıdır.

Elektrik kablosu ve duvar yazısı seçilen bir kral kaya mezarı.

Kral kaya mezarları dağın yamacında bulunmaktadır ve Amasya'yı seyreder.





Kral mezarında Eda ve Kürşat'ın aşkının haberini alır.

Ne yazık ki düzensiz bir gezi alanıdır ve 10 TL giriş ücreti vardır.




Osmanlı döneminden kalma hamam kalıntısı ve kral kaya mezarları.



Duvarların her yerine yazılar yazılmış, Türkiye'nin her yerine yayılmış tarihe zarar verme hastalığı...




Amasya Konaklarının üstünde ve Amasya Kalesinin bulunduğu dağ yamacında bulunur kral kaya mezarları.




Amasya Konakları ve Kral Kaya Mezarları

Malum Strabon Amasya'lıdır. Strabon ve Kral Kaya Mezarları.

Yeşilırmak, Amasya Konakları ve Kral Kaya Mezarları.

Padişah heykelleri ve Kral Kaya Mezarları.







Amasya şehzadeleri listesi ve Kral Kaya Mezarları.


"Helenistik Dönem’de dünyanın en önemli uygarlıklarından birisi olan Pontus Krallığı (M.Ö. 301-M.Ö.47), Pers satraplarından I. Mithridates tarafından M.Ö. 301 yılında Amaseia’da (Amasya) kurulmuştur. Amaseia’nın Pontus Krallığı’nın başkenti olmasıyla birlikte, dağın güney yamacına anıtsal kaya mezarları inşa edilmiştir. Kızlar Sarayı bölgesinde, Kurucu Kral I. Mithridates Ktistes’den I. Pharnakes’e kadarki beş krala ait kaya mezarları bulunmaktadır. Yükseklikleri 8-15m arasında değişen kaya mezarları; Anadolu’nun en büyük kaya mezarları arasında bulunan, dünyada da kaya mezarı geleneğinin seçkin örnekleri arasında gösterilen anıtsal yapılardır. Kaya mezarlarının mimarî üsluplarına hâkim olan Grek etkisi,  Amaseia’da, Anadolu’daki diğer örneklerin tam tersine bir kronolojik gelişim izlemiş ve V No’lu mezarda tamamen kaybolarak yöreye özgün, yeni bir üslup ortaya çıkmıştır. Kaya mezarları; ana kaya kütlesinden üst kısmı tonozla, gövdeleri de “U” şeklindeki koridorlarla koparılan serbest durumdaki taş mezar odaları, bu mezar odalarını çevreleyen koridorları ve yuvarlak tonoz geometrili tavanlarıyla, ünik mimarîye sahiptir. Özellikle V No’lu Mezar olarak adlandırılan I. Pharnakes’e ait kaya mezarı 15x8x6m’lik boyutlarıyla bu üsluptaki en büyük kaya mezarıdır. Pontos Kraliyet Nekropolü, hanedanın dünyadaki ilk ve tek nekropolü, V No’lu kaya mezarı da Pontos Krallığı döneminde inşa edilmiş son kaya mezarıdır. Kaya mezarı inşa etme geleneği Amaseia’da son bulmuş, ikinci başkent Sinope’de (Sinop) (M.Ö.183) bu gelenek sürdürülmezken, hanedana ait ikinci bir kraliyet mezarlığına da bugüne kadar rastlanmamıştır."(http://www.kulturvarliklari.gov.tr/TR,137900/harsena-dagi-ve-pontus-kral-kaya-mezarlari-amasya-2015.html)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder