DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

11 Aralık 2017 Pazartesi

VAFTİS EDİCİ IOANNES'İN BOYNUNUN VURULMASI

Angeliaforos Çocuklar İçin süreli yayınının 1 Ekim 1894 tarihli sayısında yayınlanan Yunan harfli Türkçe metnin aktarımıdır.



VAFTİS EDİCİ IOANNES'İN BOYNUNUN VURULMASI

Bu olay(-vâkıa) günahın insanın(-ademin) kalbini sertleştirici tesirinin esefengiz bir misalidir Herodes biraderi Filippos'un zevcesini daha Filippos sağ iken kendine zevceliğe almıştı ve onun bu muamelesi Allah'ın Aht-i Atikte zikr olunan emrine açıktan açığa karşı olduktan başka, putperest milletler arasında cari olan hakk u adalet ve hüsn-i ahlak fikr u tasavvurlarına dahi taban tabana zıttı. Ioannes'in kavmi tevbeye davet etmek ve bu vechle onları kendi Mesialarını(Mesih) kabul etmeye hazırlamak üzere gönderilmiş olan bir salah vaiziydi. Herodes Ioannes'i konuşmak üzere çok defa kendi yanına çağırırdı "ve onu dinlemekle çok şeyler icra ederdi ve onu istekle dinlerdi."(Mark. s. 20). Eğer Ioannes Herodes'i kendinin bu muamelesinden dolayı azarlamamış(tazir etmemiş) olsaydı, kendinin âlî memuriyetine sadık kalmış olmazdı. Ioannes şüphe yok ki, bu cümle ile beraber açık ve ciddi bir lisanla ifa eyledi. Herodes gerçi iyi bir adem değildiyse de Ioannes'in sözlerinden az çok müteessir oldu, fakat Herodes'in gayr-i meşru surette almış olduğu zevcesi Herodia'danın kalbinde görünür ki hiç iyi bir şey yoktu. Herodes Ioannes'in sözlerinden tevbe etmeye zerre kadar teşvik olunmamış, ancak kalbinde Ioannes'e karşı bir kat ziyade ken ve adavet(düşmanlık) bağlamıştı. Onun kalbi ne kadar buğz ve adavetle(düşmanlıkla) dolu olmuş olmalıydı ki, sair her  atiyeden ziyade kendisini işlemekte olduğu günahından dolayı azarlamış olan(tazir etmiş) olan zatın başını diledi. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder