DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

27 Temmuz 2018 Cuma

GOTAMA BUDA (YHT)

Bu Yunan Harfli Türkçe metin "Angeliaforos Çocuklar İçin, İstanbul, 1 Iulios 1894, s. 27" şeklinde bilgisi bulunan süreli yayında yayınlanmıştır. Buda'nın hayatına ve düşüncesi hakkında kısa bir bilgi verilmiştir. Aşağıdaki görselin bilgisi ile de yazı sona ermektedir. 


GOTOMA BUDA

GOTOMA
Gotoma Budda mezhebinin meşhur müessisidir. Müşar(ün)ileyh tarihi Miladdan evvel altıncı asırda yaşamışdır, ve rivayete göre, Sakya denilen kabile üzerine icra hükümet etmiş olan Roca'nın oğludur. 

Gotama gerçi kendi pederinin tahtına varisdi ise de, işbu yüksek mevkinden kat-ı alaka ederek[ilişkiyi keserek], kendisini mütalaaya verebilmek, ve riyazet-garane bir ömür süre bilmek için, dünyadan el çekmiştir. O kendi mezhebini şu 'hakikat'lar üzerine tesis etmiştir. Şöyle ki(1) Sefalet daima hayattan ayrılmaz; (2) Hayat ve mevcudiyet heva ve hevesler yahot şiddetli arzuların neticesidir; (3) Şedid arzuları mahv etmedikçe, hayattan hiç bir kurtuluş yoktur; (4) İnsan şedid arzularına mukavemet etmekle, Nervana'nın mübarek haline girer. Bu hal bir nev uyku hali olup, buna bir takım muayen hal u derecelerden geçilerek vasıl olunur. 

Diye bilirdik ki, bu usul üzere telef-i nefs eylemekle en çabuk dünyadan ve hayattan el çekilebilir; lakin Gotama ruhun bedenden bedene intikal etmesi zannına sahipti, nasıl ki onun mezhebine salik olan Buddiler buna hala itikat ederler. Onların itikatınca, kendi kendini telef eden bir kimsenin can-ı mücerret bir kelbin[köpeğin] yahot sair edna[en aşağı] bir mahlukun bedenine intikal eder. 

Burada derc olunan resm Burma dahilinde Rangun şehrinde vaki bir puthanede bulunan Gotama heykelinden alınmıştır ki, Gotoma'nın olduğu vakit ki yatmış halini göstermektedir. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder