DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

28 Mayıs 2018 Pazartesi

HİNDİSTAN PUTLARI


Yunan harfli Türkçe olarak yayınlanmış olan Çocuklar İçin Angeliaforos süreli yayınının 1 Ağustos 1894 tarihli sayısında "Hindistan Putları" başlıklı bir yazı bulunur. Aynı süreli yayındaki 1880 tarihli BİR HİNTLİNİN İBADETİ başlıklı metindeki "İşte böyle biçare putperestlerin çokları aşağıdaki [-atideki]hikayeden görüleceği üzere dindar ve hakiki Hristiyan oluyorlar" ifadesi ve yine 1880 tarihli aynı süreli yayındaki HİNTLİLERİN ÖLÜLERİNİ YAKTIKLARI BİR YER  başlıklı metindeki "Ölülere böyle yapmak bize dehşetli görünür. Sevgili dostlarımızın cesetleri toprak ile karışsınlar diye onları toprağa gömmek ne kadar münasiptir.

Putperestlerin çok ilahları vardır, lakin onların din u mezheplerinde ölüme yaklaşan canları teselli edecek az şey vardır. Ölüme Hintliler korku ve dehşetle  [-havf u dehşetle], Hristiyanlar ise korkusuz [-bila-perva] bakarlar ve hatta Hristiyanlar ölümü sevinçle [-meserretle] kabul ederler, zira Hristiyanlar için ölmek müebbeten Rabb ile beraber bulunmak demektir" ifade bize Hristiyanların Hint inançlarına yaklaşımını yansıtmaktadır. Çocuklar İçin Angeliaforos bu inançların kötü yanını insanlara sunarak, Hristiyan inancının yüceliğini göstermeyi amaç edinmiş olamalı ve bu yazıda da benzer bir tarz sezilmektedir: "Kitab-ı Mukkaddes'in talim ettiği din insan tabiatının en iyi ve en eşref kısımlarına müracaat eder. Bize muhabbetli, şefkatli, alicenap, sabırlı ve pak olmayı talim eder. Kali'nin dini insan tabiatının en aşağı(-edna) kısımlarına müracaat eder. Ademlere aldatıcı, zalim, kibire(-hodbin) ve şehvete tabi olmayı öğretir."



Kaynak:
Angeliaforos Çocuklar İçin, İstanbul, 1 Ağustos 1894, s. 31.


Hindistan Putları, Angeliaforos, 1894

HİNDİSTAN PUTLARI
Hindistan'ın bilcümle hesapsız ilahlarının en asisi Şiva'nın karısı Kali'dir. Harap edici olan Şiva en âlî üç ilahlardan birisi olup, belki insanlar (-ademler) Hindistan'ın başka ilahlarından ziyade buna ibadet ederler; zira Hintliler onun gazabını teskin etmek için onu hoşnut etmek lazımdır diye zannederler. Onun karısı Kali, kocasından ziyade hunriz(-kan dökücü) ve zalim bir surette tarif olunmuştur. Bu karı Tug(-?) tesmiye olunan ve secde ve ibadetlerinin bir şekli makamında adem öldürmek dinlerinin bir kısmıdır itikatında bulunan ademlerin mabudeşidir. Kitab-ı Mukkaddes'in talim ettiği din insan tabiatının en iyi ve en eşref kısımlarına müracaat eder. Bize muhabbetli, şefkatli, alicenap, sabırlı ve pak olmayı talim eder. Kali'nin dini insan tabiatının en aşağı(-edna) kısımlarına müracaat eder. Ademlere aldatıcı, zalim, kibire(-hodbin) ve şehvete tabi olmayı öğretir.

Hindistan'ın putperest usullerin karışıklıkları saiki haddsizdir. Aynı ilaha farklı şekillerde ve farklı isimlerle tapınırlar. Kali'nin bir şekline siyah Kali denir, lakin bu şekilde olduğu vakit Şiva'nın karısı gibi değil, ancak Mullan nam bir ilahın karısı gibi gösterilir. Bu sahifede olan iki tasvirlerin birinci siyah Kali'yi ve kocasını, ikincisi Paramasatti tesmiye olunan başka bir ilahı gösterir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder