DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

2 Mayıs 2022 Pazartesi

KİTAB-I MUKKADDES VE KURAN'DA ORUÇ AYETLERİ



 KUTSAL KİTAP

LEVİOĞULLARI

16/29 Ve bunlar sizin için devirler boyu bir kanun olacak: Yedinci ayın onuncu günü nefsinizi kıracaksınız. Ve yerli olsun aranızda yaşayan yabancı olsun, hiç kimse çalışmayacak.
###

HÂKİMLER

20/23 Sonra İsrailoğulları gidip Yehova’nın önünde akşama kadar ağlayarak O’na danıştılar. Yehova’ya “Kardeşlerimiz Benyaminoğullarıyla tekrar savaşmaya çıkalım mı?” diye sordular. Yehova da “Evet, çıkın” dedi.
24 Böylece İsrailoğulları ikinci gün yine Benyaminoğullarının bulunduğu yere yaklaştılar.
25 Benyaminoğulları o gün Gibea’dan çıkıp onların üzerine yürüdü ve İsrailoğullarından eli kılıç tutan on sekiz bin kişiyi daha yere serdi.
26 Bunun üzerine tüm İsrailoğulları halkın tamamı, Beytel’e çıkıp ağladı. Yehova’nın önünde gün boyu oturdular ve akşama kadar oruç tuttular, Yehova’ya yakılar sunular ve paylaşma sunuları sundular.
###

1. SAMUEL

7/5 O zaman Samuel “İsrailoğullarını Mitspa’da toplayın. Orada sizin için Yehova’ya dua edeceğim” dedi. 
6 Böylece herkes Mitspa’da toplandı. O gün kuyudan su çekip Yehova’nın önünde döktüler ve oruç tuttular. “Yehova’ya karşı günah işledik” dediler. Samuel Mitspa’da İsrailoğullarına hâkimlik yaptı.
7 Filistîler İsrailoğullarının Mitspa’da toplanmış olduğunu duydu ve Filistî müttefik beyleri İsrailoğullarıyla savaşmak için yola çıktılar. İsrailoğulları bunu duyunca Filistîlerden korktu.
***
31/11 Yabeş-gilead halkı Filistîlerin Saul’a yaptıklarını duydu.
12 Bütün yiğit adamları derhal kalkıp gece boyunca yol aldılar. Beyt-şan surlarından Saul ile oğullarının cesedini alıp Yabeş’e götürdüler ve orada yaktılar.
13 Sonra kemiklerini alıp Yabeş’teki ılgın ağacının altına gömdüler. Ve yedi gün oruç tuttular.
###

2. SAMUEL

12/13 Ve Davut Natan’a “Yehova’ya karşı günah işledim” dedi. O zaman Natan “Yehova da senin
günahını bağışladı. Ölmeyeceksin” dedi.
14 “Yine de böyle bir şey yaparak Yehova’ya saygısızlık ettiğin için, doğan oğlun mutlaka ölecek.”
15 Sonra Natan evine gitti. Ve Yehova, Uriya’nın karısının Davut’a doğurduğu çocuğun hastalanmasına neden oldu.
16 Davut çocuk için Tanrı’ya yakarıp oruç tuttu. Evine gidip bütün gece yerde yattı.
17 Evindeki ihtiyarlar başına toplanıp onu yerden kaldırmak istediler, fakat o kalkmak istemedi, onlarla
birlikte yemek de yemedi.
18 Yedinci gün çocuk öldü. Fakat Davut’un hizmetkârları çocuğun öldüğünü söylemeye korktular. Çünkü “Çocuk hayattayken onunla konuştuğumuzda bizi dinlemiyordu; şimdi ona nasıl
‘Çocuk öldü' diyelim? Kendine kötü bir şey yapar” diyorlardı.
19 Davut hizmetkârlarının fısıldaştığını görünce çocuğun öldüğünü anladı. Hizmetkârlarına, “Çocuk öldü mü?” diye sordu. Onlar da “Evet, öldü” diye cevap verdiler. 
20 Bunun üzerine Davut yerden kalkıp yıkandı, yağ süründü, kıyafetini değiştirip Yehova’nın evine gitti ve yere kapandı. Sonra evine dönüp yemek istedi, önüne hemen yemek getirdiler ve yedi.
21 Bunu gören hizmetkârları “Bütün bu yaptıkların ne demek oluyor?” diye sordular. “Çocuk hayattayken onun için oruç tuttun, ağladın. Ama çocuk ölür ölmez kalkıp yemek yemeye başladın.”
22 Davut “Evet, çocuk hayattayken oruç tuttum ve ağladım; çünkü ‘Kimbilir, belki Yehova bana lütfeder de çocuk yaşar’ diye düşündüm.
23 Fakat şimdi öldü, neden oruç¸ tutayım? Onu geri getirebilir miyim? Ben onun yanına gideceğim ama o bana geri dönmeyecek.”
###

1. KRALLAR

21/9 Şunları yazdı: "Bir oruç ilan edin ve Nabot'u halkın önünde baş yere oturttun.
21/12 Oruç ilan ettiler ve Nabot’u halkın önünde baş yere oturttular. 
21/26 O, Yehova’nın İsrailoğullarının önünden kovduğu Amorilerin yaptığı gibi İğrenç putların peşinden giderek tiksindirici işler yaptı.
27 Ahab bu sözleri duyunca giysisini yırtıp çula sarındı, oruç tuttu, çulda yattı ve üzgün üzgün dolaştı. 28 Ve Tişbeli İlya’ya Yehova’dan şu söz geldi: 
29 “Ahab önümde nasıl alçak gönüllülük gösterdi gördün mü? Madem önümde alç ak gönüllül oldu, Ben de bu felaketi o hayattayken getirmeyeceğim. Onun evine felaketi oğlunun zamanında getireceğim.”
###

1. TARİHLER

10/11 Gilead’da yaşayan tüm Yabeşliler  Filistîlerin Saul’a yaptıklarını duydu.
12 Onların bütün yiğit adamları kalkıp Saul’un ve oğullarının cesetlerini aldılar. Bunları Yabeş’e götürüp kemiklerini Yabeş’teki büyük ağacın altına gömdüler ve yedi gün oruç tuttular.
###

2. TARİHLER

20/3 Bunun üzerine Yehoşafat korkuya kapıldı ve Yehova’nın rehberliğini aramaya karar verdi; bütün Yahuda’da oruç ilan etti.
4 Yahuda halkı Yehova’ya danışmak üzere bir araya toplandı. Yehova’ya danışmak için Yahuda’nın bütün şehirlerinden geldiler.
###

EZRA 

8/21 Ahava Irmağı kıyısındayken, Tanrımızın önünde alçak gönüllü davranmak,  çocuklarımız ve mallarımızla güvenli bir yolculuk dilemek için oruç ilan ettim. 
22 Yolda karşılaşacağımız düşmanlara karşı bize yardım etmeleri için kraldan asker ve atlı istemeye utandım; çünkü krala, “Tanrımız, Kendisinden iyilik dileyene herkese elini uzatır, fakat Kendisini bırakanlara gücünü ve öfkesini gösterir demiştik. 
23 Böylece orada oruç tutup Tanrımıza yalvardık O da yalvarışlarımıza kulak verdi.
###

NEHEMYA

1/3 Bana şunları anlattılar: “Sürgünden kurtulup memlekete dönen ve şu anda vilayette yaşayanlar büyük bir sıkıntı ve utanç içinde; Yeruşalim’in surları yıkılmış kapıları da yanıp kül olmuş." 
4 Bu sözleri duyunca oturup ağlamaya başladım ve günlerce yas tuttum, göklerin Tanrısına dua edip sürekli oruç tuttum.
***
9/1 Aynı ayın yirmi dördüncü gününde İsrailoğulları bir araya geldi. Başlarına toprak saçıp çula bürünmüş¸ oruç tutuyorlardı.
###

ESTER

4/3 Tüm vilayetlerde kralın emrinin ve kanununun ulaştığı her yerde Yahudiler arasında büyük bir yas vardı; oruç tutup gözyaşları içinde dövünüyorlardı. Birçoğu yere çul¸ sermiş küller üzerinde oturuyordu.
***
9/31 Yahudi Mordekay ve Kraliçe Ester’in emretmiş olduğu gibi, Yahudilerin de kendileri ve evlatları
için bir yükümlülük olarak benimsediği gibi, Purim günlerinin belirlenen tarihte kutlanması, ayrıca oruç ve yakarışlarla ilgili düzenlemeler tasdik ediliyordu.
###

MEZMURLAR

35/13 Ben ise onlar hastalanınca
çula bürünürdüm
Oruç tutup nefsimi kırardım,
Fakat dualarım bana cevaplanmadan
dönerdi.
***
69/10 Oruç tutup ağladım,
Fakat yine hakarete uğradım.
***
109/24 Dizlerim oruç tutmaktan titriyor,
Bedenim eriyip bitti, tenimde
yağın ışıltısı kalmadı.
###

İŞAYA

58/3 ‘Oruc¸ tutuyoruz neden görmuyorsun; nefsimizi kırıyoruz neden hiç¸ dikkate almıyorsun?’ diyorlardı. Aslında sizler oruç tuttuğunuz gün keyfinize bakar, yanınızda çalışanlara nefes aldırmazsınız.
4 Kavga dövüş için, gaddarca yumruklamak için oruç tutuyorsunuz. Sesinizi göklere duyurmak istediğiniz gün böyle mi oruç tutulur? 
5 Benim istediğim oruç böyle mi olmalı, insanoğlunun sadece nefsini kırdığı bir gün mü olmalı? Saz gibi başını eğmek, çul serip kül üzerinde oturmak mı? Buna mı oruç, buna mı Yehova’yı hoşnut eden gün diyorsunuz?
6 Benim istediğim oruç, kötülük prangasını açmak, boyunduruk bağlarını çözmek, ezilenleri özgür bırakmak, her boyunduruğu kırmak değil mi?
7 Ekmeğini aç insanla bölüşmen, o evsiz barksız mazlumu evine getirmen değil mi? Çıplağı giydirmen, kendi etinden kanından olandan kaçınmaman değil mi?
8 Böyle yapsaydın, ışığın tan ağarır gibi doğardı, çabucak şifa bulurdun. Doğruluğun önün sıra gider, Yehova’nın ihtişamı ardında muhafız olurdu.
9 Sen seslenirdin, Yehova cevap verirdi; sen yardım dilerdin, O ‘Buradayım!’ derdi.
###

YEREMYA

14/11 Ve Yehova bana “Bu halk için Bana yalvarma” diyor.
12 “Oruç tutsalar da yakarışlarına kulak asmıyorum; yakılan sunular ve tahıl sunuları sunsalar da onlardan hoşnut olmuyorum. Sonlarını kılıçla, kıtlıkla, salgın hastalıkla getireceğim.”
***
36/9 Ve Yahuda kralı Yoşiya oğlu Yehoyakim’in beşinci yılının dokuzuncu ayında, Yeruşalim halkının hepsi ve Yahuda şehirlerinden Yeruşalim’e gelen herkes Yehova’nın önünde oruç ilan etti.
###

DANİEL

9/1 Med soyundan Ahaşveroş'un oğlu Darius, Kalde ülkesinin kralıydı,o krallığının birinci yılıydı. 
2 Onun saltanatının bu ilk yılında, ben Daniel, kitaplardan Yeruşalim’in harap kalacağı yılların sayısını Yehova’nın Yeremya peygambere bildirmiş olduğunu fark ettim: yetmiş yıl.
3 Bunun üzerine, oruç tutup çula sarınarak külde oturdum, dualar ve yalvarışlarla gerçek Tanrı Yehova’ya yönelip O’ndan yardım diledim. 
###

YOEL

1/13 Ey kâhinler, çul kuşanıp dövünün! Ey sunakta hizmet edenler, inleyin! Ey Tanrımın hizmetkârları, gelin de geceyi çul içinde geçirin; çünkü Tanrınızın evine tahıl sunusu ve dökme sunusu gelmiyor.
14 Oruç ilan edin. Büyük bir toplantı düzenleyin. İhtiyarları ve memleketin bütün halkını Tanrınız Yehova’nın evine toplayıp yardım için Yehova’ya yakarın.
15 Eyvah, o gün geliyor! Yehova’nın günü çok yakın. Mutlak Gücün Sahibinden bir yıkım gibi geliyor! 16 Gözümüzün önünde yiyeceklerimiz yok olup gitmedi mi? Tanrımızın evinde sevinç ve neşe kaldı mı?
***
2/12 “Şimdi bütuün yüreğinizle Bana dönün, oruç tutun, ağlayıp feryat edin.” Yehova’nın sözü.
13 “Giysilerinizle değil, yüreklerinizi parçalayın. Tanrınız Yehova’ya dönün, çünkü O lütufkârdır, merhametlidir, çabuk öfkelenmez, vefalı sevgisi büyüktür; başınıza gelecek felaket O’nu elbette üzer. 14 Kimbilir, belki de Tanrınız Yehova üzüntü duyup fikrinden vazgeçer, felaketin ardında size bir nimet, O’na sunacağınız bir tahıl sunusu ve bir dökme sunusu bırakır.
15 Sion’da boru çalın! Oruç ilan edin. Büyük bir toplantı düzenleyin.
16 Halkı bir araya getirin. Cemaati kutsayın. Yaşlıları toplayın. Çocukları ve emzikteki bebekleri bir araya getirin. Güvey odasından, gelin gerdekten çıkıp gelsin.
###

YUNUS

3/1 O zaman Yunus’a ikinci kez Yehova’nın sözğ geldi:
2 “Kalk, büyük şehir Nineve’ye git, sana bildirdiğim duyuruyu yap.”
3 Bunun üzerine Yunus kalktı, Yehova’nın söylediği gibi Nineve’ye gitti. Nineve’yi yürüyerek dolaşmak üç gün sürerdi; orası Tanrı’nın gözünde büyük bir şehirdi.
4 Nihayet Yunus şehre girip bir günlük yol katetti, “Kırk gün kaldı, Nineve yıkılacak!” diyerek duyuru yapıyordu.
5 Bunun üzerine Nineve halkı Tanrı’ya iman etmeye başladı; oruç ilan ettiler, en büyüğünden en küçüğüne kadar hepsi çula sarındı.
6 Duyuru Nineve kralına ulaştığında kral tahtından kalktı, kraliyet giysisini çıkardı ve çula sarınıp külde
oturdu. 
7 Ardından kral, kendisinin ve yanındaki yetkililerin buyruğu olarak Nineve’de şu ilanı yaptırdı:
“Sığır ya da davar olsun hiç bir hayvan, hiç bir insan ağzına bir şey koymayacak. Kimse bir şey yemeyecek. Su bile içmeyecek.
8 İnsanlar da, hayvanları da, hepsi çula sarınsın; var güçleriyle Tanrı’ya yakarsınlar, her biri kötü yolundan dönsün, zorbalıktan el çeksin. 
9 Kimbilir, belki Tanrı fikrinden vazgeçer, bize acır ve öfkesinden döner de yok olmayız.”
10 Tanrı onların yaptıklarını gördükce kötü yollarından dönmüşlerdi. Böylece Tanrı başlarına getireceğini söylediği felaketten vazgeçti; onu yapmadı.
###

ZEKERİYA

7/1 Kral Darius’un dördüncü yılında, dokuzuncu ayın, Kislev ayının dördüncü günü Zekeriya’ya Yehova’nın sözü geldi.
2 Beytel halkı, Yehova’nın lütfunu dilemek için Şaretser’i, Regem-melek’i ve adamlarını gönderip, 
3 göklerin hâkimi Yehova’nın evinin kâhinlerine ve peygamberlere, “Yıllardır yaptığım gibi, yine beşinci ay ağlayıp oruç tutayım mı?” diye sordu.
4 Ve bana göklerin hâkimi Yehova’nın şu sözü  geldi:
5 “Memleketin tüm halkına ve kâhinlere de ki, ‘Yetmiş yıldır, beşinci ve yedinci aylarda oruç tutup feryat ederken aslında Bana mı, Benim için mi oruç tutuyordunuz?
6 Yediğinizde, içtiğinizde kendiniz için yiyip içmiyor muydunuz? 
7 Yeruşalim’le çevresindeki şehirlerde rahat içinde yaşarken, Necef ve Şefela insanlarla doluyken, Yehova’nın önceki peygamberler aracılığıyla söylediği sözleri dinlemeniz gerekmez miydi?’”
***
7/16 ‘Şunları yapın: Birbirinize doğruyu söyleyin. Şehrinizin kapılarında davalara bakarken hakikate uygun ve barış getiren hükümler verin. 
17 Yüreğinizde birbirinize karşı kötülük tasarlamayın; yalan yere ant etmeyi sevmeyin, çünkü Ben bunların hepsinden nefret ederim. Yehova’nın sözü.”
18 Ve bana göklerin hâkimi Yehova’dan bir söz geldi:
19 “Göklerin hâkimi Yehova şöyle diyor: ‘Dördüncü, beşinci, yedinci, onuncu ayların oruç dönemi, Yahuda evi için sevinçli, coşkulu, güzel birer bayram zamanı olacak. Öyleyse hakikati ve barışı sevin.’
###

MATTA

4/1Bundan sonra İsa ruhun yönlendirmesiyle çöle gitti; orada İblis onu ayartmaya çalışacaktı.
2 Kırk gün kırk gece oruç tuttuktan sonra acıktı.
***
6/16 Oruç tuttuğunuz zaman iki yüzlüler gibi surat asmayı bırakın. Çünkü onlar oruç tuttuklarını
insanlara belli etmek için perişan bir ifade takınırlar. Emin olun, onlar karşılıklarını tam olarak aldılar. 17 Fakat sen oruç tuttuğun zaman başına yağ sürüp yüzünü yıka.
18 Böylece oruç tuttuğunu insanlara değil, gözlerden gizli olan Babana göstermiş olursun; gizli şeyleri de gören Baban sana karşılığını verecektir.
***
9/14 O zaman Yahya’nın öğrencileri İsa’ya gelip, “Neden Ferisiler ve biz oruç tutuyoruz da senin öğrencilerin tutmuyor?” diye sordular.
15 İsa şöyle cevap verdi: “Güvey yanlarında olduğu sürece sağdıçlarının yas tutmasına gerek var mı? Fakat güveyin yanlarından alınıp götürüleceği günler gelecek, işte o zaman oruç tutacaklar.
16 Hiç kimse eski giysiye çekmemiş yeni kumaştan yama yapmaz; çünkü yeni kumaş çekince bütün kuvvetiyle eski giysiden kopar, yırtık daha da kötü olur.
17 Aynı şekilde, yeni şarabı eski tulumlara koymazlar, yoksa tulumlar patlar, şarap dökülür ve tulumlar mahvolur. Fakat yeni şarabı yeni tulumlara koyarlar; böylece her ikisi de korunmuş olur.”
###

MARKOS

2/18 Yahya’nın öğrencileri ve Ferisiler oruç tutarlardı. Bu yüzden İsa'nın yanına gelip, “Neden
hem Yahya’nın hem de Ferisilerin öğrencileri oruç tutuyor da seninkiler tutmuyor?” diye sordular.
19 İsa onlara şöyle dedi: “Güvey yanlarındayken, sağdıçları oruç tutabilir mi?
Güvey aralarında olduğu sürece  tutamazlar.
20 Fakat güveyin yanlarından alınıp götürüleceği günler gelecek, işte o zaman oruç tutacaklar.
21 Hiç kimse eski giysiye çekmemiş yeni kumaştan yama yapmaz; yoksa yeni kumaş çektiği zaman bütün kuvvetiyle eski giysiden kopar, yırtık daha da kötü olur.
22 Aynı şekilde, kimse yeni şarabı eski tulumlara koymaz; yoksa şarap, tulumları patlatır, hem şarap hem de tulumlar ziyan olur. Yeni şarabı yeni tulumlara koyarlar.”
###

LUKA

2/36 Aşer kabilesinden Fanuel’in kızı, Anna adında bir kadın peygamber vardı. (Çok yaşlı olan bu kadın, genç kızken evlenip kocasıyla yedi yıl yaşadıktan sonra 
37 dul kalmış ve o güne dek, seksen dört yaşına kadar dul yaşamıştı.) Anna mabetten hiç ayrılmaz, oruç tutup dualar ederek gece gündüz ibadet ederdi. 
38 Tam o sırada o da oraya yaklaştı ve Tanrı’ya şükretmeye, Yeruşalim’in kurtuluşunu bekleyen herkesle çocuk hakkında konuşmaya başladı.
39 Böylece Yusuf ve Meryem, Yehova’nın kanununa göre her şeyi yerine getirdikten sonra, Celile’ye, kendi şehirleri Nasıra’ya döndüler. 
40 Çocuk giderek büyüyor, güçleniyor, hikmetle doluyordu. Tanrı’nın lütfu da üzerindeydi.
***
5/33 Onlar da İsa’ya, “Yahya’nın öğrencileri sık sık oruç tutar ve dualar ederler; Ferisilerin öğrencileri de öyle. Fakat seninkiler yiyip içiyor” dediler.
34 İsa onlara ¸ şöyle dedi: “Güvey yanlarındayken, sağdıçlarına
oruç tutturabilir misiniz?
35 Ancak güveyin yanlarından alınıp götürüleceği günler gelecek; onlar işte o günlerde oruç tutacaklar.”
###

ELÇİLER

13/1 Antakya’daki cemaatte peygamberler ve öğretmenler vardı; bunlar Barnabas, Niger denilen Simeon, Kireneli Lukius, bölge yöneticisi Herodes’le birlikte eğitim görmüş olan Manaen ve Saul idi.
2 Yehova’ya hizmet edip oruç tutarlarken, kutsal ruh onlara, “İçinizden Barnabas ile Saul’u, onlara verdiğim görev için ayırın” dedi. 
3 O zaman oruc¸ tuttular ve dua edip ellerini Barnabas ile Saul’un üzerine koyarak onları gönderdiler.
***
14/23 Ayrıca her cemaatte onlar için ihtiyarlar atadılar. Oruç tutup dua ederek, onları iman etmiş oldukları Yehova’ya emanet ettiler. [Pavlus ve Barnabas]
***
27/9 Epey vakit geçmiş, Kefaret Günü orucunu bile geride bırakmıştık; artık deniz yolculuğu
için tehlikeli bir mevsim olduğundan Pavlus bir öneride bulunup
10 şöyle dedi: “Efendiler, gördüğüm kadarıyla bu yolculuk geminin ve yükünü büyük zarar görmesinden öte can kaybına da yol açacak.”
11 Fakat yüzbaşı Pavlus yerine kaptanı ve gemi sahibini dinledi.
###

KURAN

BAKARA

183. Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı.
184. Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır.
185. (O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa, onu oruçla geçirsin.
187. Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helâl kılındı. Onlar, size örtüdürler, siz de onlara örtüsünüz. Allah, (Ramazan gecelerinde hanımlarınıza yaklaşarak) kendinize zulmetmekte olduğunuzu bildi de tövbenizi kabul edip sizi affetti. Artık eşlerinize yaklaşın ve Allah’ın sizin için yazıp takdir etmiş olduğu şeyi arayın. Şafağın aydınlığı gecenin karanlığından ayırt edilinceye (tan yeri ağarıncaya) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar orucu tam tutun. Bununla birlikte siz mescitlerde itikâfta iken eşlerinize yaklaşmayın. Bunlar, Allah’ın koyduğu sınırlardır. Bu sınırlara yaklaşmayın. Allah, kendine karşı gelmekten sakınsınlar diye, âyetlerini insanlara böylece açıklar.
196. Haccı da, umreyi de Allah için tamamlayın. Eğer (düşman, hastalık ve benzer sebeplerle) engellenmiş olursanız artık size kolay gelen kurbanı gönderin. Bu kurban, yerine varıncaya kadar başlarınızı tıraş etmeyin. İçinizden her kim hastalanır veya başından rahatsız olur (da tıraş olmak zorunda kalır)sa fidye olarak ya oruç tutması, ya sadaka vermesi, ya da kurban kesmesi gerekir. Güvende olduğunuz zaman hacca kadar umreyle faydalanmak isteyen kimse, kolayına gelen kurbanı keser. Kurban bulamayan kimse üçü hacda, yedisi de döndüğünüz zaman (olmak üzere) tam on gün oruç tutar. Bu (durum), ailesi Mescid-i Haram civarında olmayanlar içindir. Allah’a karşı gelmekten sakının ve Allah’ın cezasının çetin olduğunu bilin.
###

NİSA 

92. Bir mü’minin bir mü’mini öldürmesi olacak şey değildir. Ancak yanlışlıkla olması başka. Kim bir mü’mini yanlışlıkla öldürürse, bir mü’min köleyi azad etmesi ve bağışlamadıkları sürece ailesine diyet ödemesi gerekir. (Öldürülen kimse) mü’min olur ve düşmanınız olan bir topluluktan bulunursa, mü’min bir köle azad etmek gerekir. Eğer sizinle kendileri arasında antlaşma bulunan bir topluluktan ise ailesine verilecek bir diyet ve mü’min bir köle azad etmek gerekir. Bunlara imkân bulamayanın, Allah tarafından tövbesinin kabulü için iki ay ard arda oruç tutması gerekir. Allah, hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.
###

MÂİDE

89. Allah, boş bulunarak ettiğiniz yeminlerle sizi sorumlu tutmaz. Ama bile bile yaptığınız yeminlerle sizi sorumlu tutar. Bu durumda yeminin keffareti, ailenize yedirdiğinizin orta hâllisinden on yoksulu doyurmak, yahut onları giydirmek ya da bir köle azat etmektir. Kim (bu imkânı) bulamazsa, onun keffareti üç gün oruç tutmaktır. İşte yemin ettiğiniz vakit yeminlerinizin keffareti budur. Yeminlerinizi tutun. Allah, size âyetlerini işte böyle açıklıyor ki şükredesiniz.
95. Ey iman edenler! İhramlı iken (karada) av hayvanı öldürmeyin. Kim (ihramlı iken) onu kasten öldürürse (kendisine) bir ceza vardır. (Bu ceza), Kâ’be’ye ulaştırılmak üzere, öldürdüğünün dengi olup, içinizden iki âdil kimsenin takdir edeceği bir kurbanlık hayvan; veya yoksulları yedirmek suretiyle keffaret; yahut onun dengi oruç tutmaktır. (Bu) yaptığı işin kötü sonucunu tatması içindir. Allah, geçmiştekileri affetmiştir. Fakat kim bir daha böyle yaparsa, Allah ondan intikam alır. Allah, mutlak güç sahibidir, intikam sahibidir.
###

TEVBE

112. Bunlar, tövbe edenler, ibâdet edenler, hamdedenler, oruç tutanlar, rükû’ ve secde edenler, iyiliği emredip kötülükten alıkoyanlar ve Allah’ın koyduğu sınırları hakkıyla koruyanlardır. Mü’minleri müjdele.
###

AHZÂB

35. Şüphesiz müslüman erkeklerle müslüman kadınlar, mü’min erkeklerle mü’min kadınlar, itaatkâr erkeklerle itaatkâr kadınlar, doğru erkeklerle doğru kadınlar, sabreden erkeklerle sabreden kadınlar, Allah’a derinden saygı duyan erkekler, Allah’a derinden saygı duyan kadınlar, sadaka veren erkeklerle sadaka veren kadınlar, oruç tutan erkeklerle oruç tutan kadınlar, namuslarını koruyan erkeklerle namuslarını koruyan kadınlar, Allah’ı çokça anan erkeklerle çokça anan kadınlar var ya, işte onlar için Allah bağışlanma ve büyük bir mükâfat hazırlamıştır.
###

MÜCADELE

3. Kadınlarından zıhar yaparak ayrılıp sonra da söylediklerinden dönecek olanlar, eşleriyle birbirlerine dokunmadan önce, bir köle azat etmelidirler. İşte bu hüküm ile size öğüt veriliyor. Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır.
4. Kim (köle azat etme imkânı) bulamazsa, eşine dokunmadan önce ard arda iki ay oruç tutmalıdır. Kimin de buna gücü yetmezse altmış fakiri doyurmalıdır. Bunlar, Allah’a ve Resûlüne hakkıyla iman edesiniz, diyedir. İşte bunlar Allah’ın sınırlarıdır. Kâfirler için elem dolu bir azap vardır.
###

TAHRÎM

5. Eğer o sizi boşarsa, Rabbi ona, sizden daha hayırlı, müslüman, inanan, sebatla itaat eden, tövbe eden, ibadet eden, oruç tutan, dul ve bakire eşler verebilir.
###

ALINTILAR


Kur'an-ı Kerim Meâli, Diyanet İşleri Başkanlığı, Ankara 2011.

Kutsal Kitap Yeni Dünya Çevirisi, 2019.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder