DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

8 Nisan 2024 Pazartesi

KARA KEDİ MESELESİ

 

KARA KEDİ MESELESİ



Matrix'in Dejavu sahnesi ilginizi çekti mi? Bir siyah kedi geçer, sonra aynı şekilde tekrar geçer ve Neo şaşırır, "sadece bir dejavu" olarak görse de panik çoktan başlamıştır. Çünkü sistemde bir değişiklik olduğunda bu gerçekleşmektedir. Değişime tanık olansa siyah kedidir, gerçi pek umrunda da değildir.


Alice: Aynadan İçeri kitabına Lewis Carroll, siyah bir yavru kediyle Alice'in uğraşması ile başlar, beyaz yavru kedi ile siyah kedi karşılaştırılır, siyah olana yaramazlığından dolayı sitem edilir(burada yin yang göndermesi olabilir mi?). Alice, siyah yavrudan kraliçe olmasını ister, rol yapmasını beğenmez ve aynalar ile ilgili düşünü anlatmaya başladığında kendimizi aynadan içeride buluruz, yavru siyah kedi değişime tanıktır.


Spoiler veriyorum, kaçılın. Kitabın sonuna geldiğimizde Kızıl Kraliçe, Alice'in ellerindedir ve silkelemeye başlar: "ve artık gerçekten bir kedi yavrusuydu"


Alice düşten uyanmış, siyah kedinin de düşte kendisi ile beraber olduğunu iddia etmektedir. Yavru kediden Kızıl Kraliçeye dönüştüğünü itiraf etmesini ister. Ah, kediler böyle şeyleri ne zaman umursamış ki kafasını çevirir ama Alice yavrunun dönüştüğüne inanır. Siyah kedi üzerinden değişim vurgusu yapılır.


Öyle görünüyor ki Matrix ilmek ilmek işlenmiş, beyaz tavşanı kullandıkları yetmemiş, kara kediyi de işe alet etmişler. Siyah kedi fikrinin Alice: Aynadan İçeri eserinden geldiğini gösteren başka bir unsur ise kedinin geçtiği binanın zemininin satranç tahtası desenli olmasıdır, bu bina da Morpheus ve ekibi ajanlarla bir satranç mı oynamaktadır? Alice: Aynadan İçeri de tüm masal boyunca bize satranç tahtasindaki maceralarını anlatır.


Şimdi elimizde kalan kara kedinin bir iftira sonucu uğursuzlukla ilişkilendirildiği saçmalığını bir kenara bırakıp, bize değişim fikrini hatırlatması gerektiğidir. Bir dahaki sefere bir kara kedi gördüğünüz de bir sorun bakalım, neler değişmek üzere? Belki aynadan içeri bir maceraya girmektesiniz belki de ajanlar peşinize takılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder