DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

14 Nisan 2016 Perşembe

MANİSA KULA-KÜLTÜRE KÜÇÜK BİR GEZİ-

Kültüre bir küçük gezi diyerek başlamak istiyorum. Şehirden(İzmir'den) düşündüğünüz zaman küçük bir yer ne olabilir ki diye düşüne bilir(sin)iz. Oysa zamanında büyük kültür merkezlerinin bugün küçük yerleşim yerleri halinde olduğunu aklımızda bulundurmalıyız. Yerleşim yerinin küçük kalması yöre halkı için ekonomik anlamada olumsuz olsa da kültür öğelerinin korunması anlamında yararı olduğunu düşünüyorum. Hele de ülkemizdeki kültür yok ediciliği düşününce... Evet, Kula küçük bir yerleşim yeri ve bu yüzden gezimizi 4 saatte bitirdik. Araç zamanı açısından sıkıntı olmasaydı Jeopark(halk arasında volkan) ve kaya mezarlarına gidecektik. Bu yüzden gezimiz halk arasında eski yerleşim olarak bilinen yer ile sınırlı kaldı. Şimdi fotoğraflarla geziye başlayalım.

Meryem Ana Kilisesi'nin restore edilmiş halini görmektesiniz.(Restore öncesi ve daha fazla fotoğraf için:  http://kuladan.com/meryem-ana-kilisesi ) 1837 tarihli kilisenin 3 girişi var ve ön kapısı sanatsaldır. Duvarlarındaki yazılı ve kabartmalı yazıtlarsa mükemmel bir kültür kalıntısıdır. Kapısı kilitli olduğu için duvardan atlayarak bahçeye girdik. Ve ne yazık ki kilisenin iç kapıları da kapalı olduğu için içeriyi inceleme imkanımız olmadı.


Benim asıl amacım Kula'da Karamanlıca(Grek Harfli Türkçe) kitabe bulmaktı. Kilisenin bahçesindeki mezartaşlarıyla muradıma erdim. :) Bu kitabeler bahçede duruyor. Gidenler incelemeyi unutmasınlar. Çünkü ne yazık ki Karamanlıca kültürü ülkemizde tanıtılmak istenmeyen bir kültür. Kula'ya gittiğiniz zaman bu mezartaşlarının kilisenin bahçesinde olduğunu bilmeniz imkansız. Karamanlıca eserlerin sergilendiği yerlerde ise Karamanlıca olduğunuzu anlamanız neredeyse imkansız. Bu Türkiye genelinde böyle olan bir durum. Sanırım sadece Konya-Aya Eleni Kilisesi'nin tamir kitabesi Karamanlıca olduğuna dair bir bilgi bulunmaktadır.

Kilisenin giriş kapısının desenleri görülüyor. Bu desenlerin yakın çekimleri olan ve kitabeler ile ilgili bir blog daha hazırlayacağım.


 Ev sahibinin dediğine göre burası voyvodanın(vergi toplayan memur, Eflak voyvodası ile karıştırmayın) eviymiş, ailesi Rumlardan satın almış. Almalarından bu yana hanenin değişim görmemiş olması sanatsal değerini bize göstermekte. Beyazoğlu olarak bilinen ev için daha fazla bilgi: http://kuladan.com/beyazoglu-evi

Çift başlı kartalın yolculuğunu bir göstergesi de bu hanede görülmektedir. İlk olarak Alacahöyük'te görülen çift başlı kartal Beylikler ve Anadolu Selçukluların sembolü olarak karşımıza çıkar. Bizans ve Ortodoks kilisesinin sembolü benimsemiş olması da bir sembolün yapabileceği yolculuğun sınırı olmadığını bize gösterir.

 Eski evler arasında dolaşırken kitabelere rastlamanız çok mümkün onun için 4 gözle geziniz.

Kitabe bulunan evin girişinin genel görüntüsü.

1950'li yıllara ait bir çok çeşme ile karşılaşmamızda bize ilginç gelmişti. Acep nedendir?

1574/1575 tarihilerinde Hacı Abdurrahman tarafından yaptırılmış olan cami. İçerisinde Arapça bir kitabe bulunmaktadır.



Hacı Abdurrahman Cami'nin arka kısmından mimari görüntüsü.

Caminin arka kısmından minare görüntüsü.

 Manisa Kula'da Beyler Evi olarak bilinen bir çok ev var. Bu bey evi Hacı Abdurrahman Cami'nin hemen karşısında bulunmaktadır. Restoreyi yapan kişiye çay ikramı için teşekkürler. Gittiğinizde bulursanız çay içmeyi unutmayın. :)

 Osmanlı'nın kullandığı ay-yıldız sembolü de tarih içinde anlam değişimine uğrayan başka bir semboldür. İlginç bir şekilde Kula'da Ay-Yıldız sembol çok fazla rastlanmaktadır. Acep neden?

Çarşı Cami'nin içerisinden bir görüntü.

Çarşıdaki dükkanların eskiliğini koruduğunu söyleyebiliriz. En azından çatı kısımları bunları yansıtmaktadır.

Çarşı Cami'nin girişi ve minare görüntüsü.

Süleyman Şah Türbesi. Kula Germiyanoğulları Beyliğini başkentliğini yapmış. Burada yatan Süleyman Şah, Osman Gazinin aynı zaman damadı imiş. Restore öncesi iğrenç halde olan türbe gerçekten baştan adam edilmiş. Restore öncesi fotoğraflar için: http://kuladan.com/suleyman-sah-turbesi

Gelelim 1496 yılında yapılan Kurşunlu Cami'ye. Farklı bir cami içi yapılanması var. Üstteki bu desenleri ilk defa bir cami içerisinde gördüm.

 Kırmızı desenlerin içerisinde ise Peygamber ve 4 büyük halifelerin isimleri yazıyor.

Kurşunlu Cami'nin minaresi.

 Kurşunlu Cami arkasında bulunan mezartaşı zenginliğini görebilirsiniz.

Eski çarşısı içerisinde gezerken bir görüntü.

Çarşı üstlerinde bulunan yıldızlara bir örnek.

Çarşı çatısında bulunan Ay-Yıldız motifine örnek. Belirtmeliyim ki etrafta gezerken ilginç motiflere rastlayabilirsiniz. Sanat Tarihi açısından ayrıca incelenmesi gereken bir yerleşim yeri.

 Sungur Bey Hamamından bir görüntü.

Kara İbrahimler evinden bir görüntü. (Kula evleri için kuladan.com sitesine bakılabilir.)

Tarihi bir evin otel olarak kullandığını görüyoruz.

Otelden bir görüntü.

Aya Stefanos Kilisesi 1837 tarihinden sonra yapıldığı düşünülmekte imiş. Restoreye muhtaç olduğu görülmekte.

 Kilise bahçesi içerisinden koyun görüntüleri.
Kilise ve koyunlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder