DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

28 Ekim 2016 Cuma

ANADOLU'DA İLHANLI MUMYALARI

Amasya Müzesi çok ilginç eserlere ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan biriside 14. Yüzyıla ait İlhanlı Mumyalarıdır. Mumyalar, Anadolu Nazırı Şehzade Cumudar, Amasya Emiri İşbuğa Nuyin, İzzettin Mehmet Pervane Bey, Cariyesi, erkek ve kız çocuklarına aittir. Bunlar Amasya Burmalı Minare ve Fethiye Camilerinin türbelerinden getirilmiştir.

Bebek Mumyası



İzzeddin Mehmed Pervane Bey'in Erkek Çocuğuna Ait Mumya-İlhanlı Mongol 14. Yüzyıl.




İzzeddin Mehmed Pervane Bey'in Kız Çocuğuna Ait Mumya- İlhanlı Mongol 14. Yüzyıl.






İzzeddin Mehmed Pervane Bey'in Cariyesine Ait Mumya- İlhanlı Mongol 14. Yüzyıl.






İzzeddin Mehmet Pervane Bey'in Mumyası- İlhanlı Mongol 14. Yüzyıl.

Anadolu Selçuklu Devletinin Hükümdar Naibi Muiniddin Süleyman Pervane Bey'in oğludur. 1243 Kösedağ Savaşında sonra Sinop'ta valilik yaparken bağımsızlığını ilan etmiş, daha sonraları Moğollarla anlaşarak Amasya Valisi olmuş ancak yine Moğollara karşı isyan etmesi sonucu Amasya kalesinde kuşatılarak eşi ve çocuklarıyla beraber idam edilmiş fakat halk tarafından aile fertleriyle beraber mumyalanmıştır. Fethiye Camisinin altındaki mahsendeyken 1855 yılında Cumudar Türbesine nakledilmiş olan bu mumya Yeşilırmak taşkınından en fazla zarar görenlerindendir. Kemik incelemesi sonucu Artrid hastalığı geçirdiği, ağız ve damak yapısında 60-65 yaşlarında olduğu, göğüs kafesindeki kemiklerin çoğunun dağılmış durumda, iri yapılı, geniş omuzludur. (Amasya Müzesi) 





Amasya Emin İşbuğa Nuyine Ait Mumya- İlhanlı Mongol 14. Yüzyıl.

İlhanlıların Anadolu Nazırı olan İşbuğa Nuyine 1320 yılında ölmüştür.

Anadolu Nazırı Şehzade Cumudar Mumyası- İlhanlı 14. Yüzyıl.

İlhanlı Anadolu Nazırı olan Cumudar 1297 yılında ölmüştür. Etiketinde ne kadar 14. Yüzyıl yazsa da bu onun 13. Yüzyıla ait olduğunu gösterir.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder