Amasya merkezde bulunan "Amasya Müzesi" nadir bir esere ev sahipliği yapmaktadır. Fırtına Tanrısı Teşup'un heykelciğini sizlerle buluşturuyorum.
Müzenin verdiği bilgileri ilk resmin altında bulacaksınız.
M. Ö. 15. Yüzyıl, Bronz, Doğantepe Beldesi, Amasya.
Bilinen bronz Hitit heykelleri arasında başka bir örneği bulunmayan nadir eserlerden biridir. Hititlerin tanrılar topluluğunun baştanrısı Gök/Hava tanrısı olup Fırtına Tanrısı olarak da isimlendirilir. Hitit dönemi sonrasındaki uygarlıklar tarafından bu tanrıya ait inancı kaldırmak için gövdesinin alt yarısının tahrip edildiği düşünülmektedir. (Amasya Müzesi)
1962 yılında Amasya’nın Doğantepe Beldesi’nde bulunan 21.5 santimetre boyunda 1.5 kilogram ağırlığında olan Hitit Tanrı Heykeli Teşup, dünya arkeolojisinde Hitit Dönemi’ne ait ilk ve tek tanrı heykelciği olma özelliğini taşıyor. Bulunduğu günden itibaren yurtiçi ve yurtdışında pek çok sergiye götürülen ve halen Amasya Müzesi’nin en nadide köşesinde sergilenen Fırtına Tanrısı Teşup’un minik heykeli, yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgi gösterdikleri eserlerin başında geliyor. (http://arkeolojihaber.net/2009/07/12/firtina-tanrisi-tesupun-heykeli-ilgi-odagi/)
Hatti egemenliğine Hititler tarafından son verilmesi üzerine Amasya, Hititlerin egemenlik sahasında kaldı. Kendilerini Nesice konuşanlar anlamına gelen ‘Nesili’ sözcüğü ile adlandıran Hititler, Anadolu’da büyük bir siyasi birlik kurdu. Amasya, bu dönemde Hititlerin sınırları içerisinde kalırken, Hititlerin Amasya’daki önemli yerleşim yerlerinden biri olan merkez Doğantepe Beldesi’nde bulunmuş olan ve M.Ö. 1200-1400 yılları arasında tarihlendirilen Hitit Fırtına Tanrısı Teşup’a ait olan bronz heykel, günümüze kadar gelen en önemli Hitit eserlerinin başında geliyor. (http://arkeolojihaber.net/2009/07/12/firtina-tanrisi-tesupun-heykeli-ilgi-odagi/)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder