DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

12 Kasım 2018 Pazartesi

ESKİ YUNAN VE ROMALI ÇOCUKLAR-1878-

Bu çeviriyazım, 1 Mart 1878 tarihli Yunan harfli Türkçe Çocuklar İçin Angeliaforos isimli süreli yayınından yapılmıştır. Bundan önce, 1 Ağustos 1877 tarihinde aynı süreli yayında yayınlanmış olan, "Eski Vakitlerde Çocuklar" isimli metnin çeviri yazımını yapmıştık. Eski Yunani ve Romalı Çocuklar metni daha kısa olmakla beraber, önceki metne göre görsel olarak daha zengindir. Tılsımlar ve muskalar hakkında bir uyarıdan sonra, oynanan oyunlar hakkında bilgi verilmiştir. 



TAVUK VE PİLİÇ OYUNU


ESKİ YUNANİ VE ROMALI ÇOCUKLAR


Romalı mektep çocukları boyunlarında birer ufacık altun halka, fukara çocukları ise altun halka yerine deriden birer halka korlar idi. Me'mul[ümit] ederiz ki, bu gazeteyi okuyan çocuklar arasında öyle boynuna halka ko(y)makla hastalıktan yahot başka beladan kurtulmak zannında bulunan çocuklar yoktur. İncilin talimatından böyle tılısımların boş şeyler olduğu anlaşıldığından öyle şeylere itibar etmek ayıptır, Tılısım ve nushe(nuska=muska) isteyenler Allah'a sığınsınlar ve gerek felakete gerek felaketten korktuğu zaman mesut olacaklar, zira en ala ve rahat tılısım Allah'a tevekkül etmektir. 


CEVİZ OYUNU


Eski Romalı ve Yunani mektep çocukları şimdiki mektep çocukları gibi oynamayı çok severler idi. Onların pek makbul oyunlarından biri ceviz yerleştirdikten sonra bir tahta üzerinden başka cevizleri bunlara doğru yuvarlar idi ve tahtadan yuvarlanan ceviz yerdekilerden kaç tane vursa onları kazanır idi.

TAŞ OYUNU


Mezkur çocukların oynadıkları bir oyun dahi taş oyunu idi. Bir çocuk elinin arka tarafı ile ufak taşları atarak, yere düşürmeksizin onları yine elinin arka tarafı ile tutmaya çalışır idi.

SALINCAK


Kezâlik[kezâ] kızlar salıncakta sallanmayı ve oğlanlar balık avlamayı çok sever idi. Hava açık olduğu vakit çocuklar eğlence için bahçede çalışır idi, hava yağmurlu olduğu vakit ise tavuk ve piliç oyunu oynarlar idi.

BALIK AVI

Bu çocukların tasvirlerinin kafesi dahi takriben 2000 sene evvel çekilmiş olan resimlerden alınmıştır ve sureti asliyelerine mutabıktır.

BAHÇE OYUNU


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder