DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

27 Haziran 2019 Perşembe

Dünyanın 4'üncü harikası İzmir'de

Prof. Dr. Recai Tekoğlu, gündem yaratacak keşifte bulundu. Dünyanın 4'üncü harikası olarak kabul edilen Bellerophontes Heykeli'nin İzmir'de yapıldığını belgeleriyle kanıtladı. 
Bellerophontes ve Pegasus

Tekoğlu, eski antik metinlerde bu güne kadar satırlar arasında gizli kalan İzmir'le ilgili çok önemli bir gerçeği gün ışığına çıkardı. Tekoğlu, Milattan önce 3. yüzyıldan önceki evrelerde İzmir'de dünyanın dördüncü harikası olarak kabul edilen Bellerophontes Heykeli yapıldığını belgeleriyle tespit etti. 

Anıtın, hiçbir destek almadan, yerleştirilen mıknatıslar sayesinde oluşan manyetik alanla havada asılı duracak şekilde dizayn edildiğini belirten Tekoğlu elde ettiği veriler ışığında araştırmasını derinleştirdi. Vatikan El Yazmaları Kitaplığı'nda yer alan ve 9. Yüzyılda kaydedilmiş bir el yazmasında da bu gerçeği gören Tekoğlu;
 "Pomponyus Mela isimli eski bir yazarın kronografyasından parçalarını çeviren Omon isimli tarihçi çevirilerinde insanlar tarafından yapılmış dünyanın 7 harikasını tek tek sıralıyor. Vatikan'dan gelen nüshaya da baktığımızda dünyanın dördüncü harikası olarak İzmir'deki Bellerophontes heykeli gösteriliyor"
diye konuştu. Vatikan nüshalarından bir tanesinin de oldukça dikkat çekici olduğunu ifade eden Tekoğlu, 
"Yunanca metinde de Bellerophontes heykeli dünyanın 11. Harikası olarak gösteriliyor. Demek ki hiç uzatmaya gerek yok. İzmir'de önemli bir heykelin var olduğu artık bu belgelerle konuşulacak konu haline geliyor" dedi. Bellerophontes'in varlığını tesadüfen bulduğunu dile getiren Tekoğlu; "Açıkçası bir yazıda şaşırtıcı bir şekilde İzmir'de dünyanın dördüncü harikasının olduğu belirtiliyordu. Konuyu İzmir açısından biraz araştırınca hem İzmir'de konuşulmamış bir konu olduğunu hem de bu metnin dışında Yunanca ve Latince çeşitli kaynaklarda aslında kentimizdeki bir heykelin bir zamanlar dünyanın 7 harikası arasında sayıldığını tespit etmiş oldum. O zaman da elime çeşitli kaynaklar geçti ve araştırmamı derinleştirdim" 
diye konuştu. 
Bunun İzmir için önemli bir tanıtım fırsatı olduğunu tekrar İzmir tarihi için tartışma konusu edilebileceğini belirten Tekoğlu; 
"Bir kaynakta heykelin limanda bir başka kaynakta ise büyük olasılıkla Kadifekale civarlarında durduğu ifade ediliyor. Heykel, büyük ihtimalle liman taraflarında olabilir. Çünkü ilk görünen yer orasıdır. İzmir bir liman şehri idi. Kentin dışarı açıldığı alanı orasıydı" 
dedi.

Prof. Dr. Recai Tekoğlu
Ayrıca konu hakkında şöyle bir yayın yapılmıştır:
Recai Tekoğlu, Akın Ersoy, "Smyrna’daki Bellerophontes Heykeli", SMYRNA/İZMİR Kazı ve Araştırmaları I. ÇALIŞTAY BİLDİRİLERİ(Ed. Akın Ersoy - Gözde Şakar), Ege Yayınları, İstanbul 2015, s. 257-270.

SMYRNA/İZMİR  Kazı ve Araştırmaları I.
 
ÇALIŞTAY BİLDİRİLERİ 
SMYRNA/İZMİR  Kazı ve Araştırmaları I.
 
ÇALIŞTAY BİLDİRİLERİ 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder