DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

29 Ekim 2023 Pazar

DIŞI CUMHURİYET KAPLAMALI YÖNETİM BİÇİMİ

 
Cumhuriyet 

Cumhuriyet en basit anlamıyla halkın egemen olduğu yönetim biçimi ve rejimidir. 


Cumhuriyet bir grubun egemenliği değildir.


Cumhuriyet sermayenin egemenliği değildir. 


Cumhuriyet tarikatların ve mafyanın egemenliği değildir.


Cumhuriyet bürokrat ve siyasetçilerin at koşturduğu bir egemenlik rejimi değildir.


Cumhuriyet demokrasi adı altında tiran olanların rejimi değildir.


Cumhuriyet halkın egemenliğidir.


Bu halk kimdir? Köylüdür, işçidir, memurdur, ev hanımıdır, iş arayan adamdır, KYK yurdunda barınmaya çalışan öğrencilerdir, gelecek kaygısı çeken gençliktir, emekçi olan kadın ve erkek tüm bireylerdir. Yani sen, ben, o, siz, biz, onlardır. Tüm bu bireylerin toplamı halktır ve cumhuriyet bu halkın yönetimidir.


Halkın bir kısım çoğunluğunun istediği gerçekleşen rejim değil, çoğulcu bir bakış açısı ile tüm bireylerin hakkının korunması gereken bir rejimdir. 


Bu rejimin getirdiği en önemli şey bireylere ve bireylerden oluşan halka yüklediği sorumluluktur. Bu sorumluluk egemenliği bizzat eline almasıdır, rejimin tüm icraatlarını denetlemektir. Gerektiğinde karşı durabilmektedir.


Sermaye ve birkaç siyasi partinin tekelinin eline bırakılmış bir Cumhuriyet; dışı cumhuriyet kaplı kapitalist zorbalıktır. Dışı cumhuriyet kaplı birkaç siyasi partinin oyun alanıdır. 


Ya halk egemenlik hakkını eline alacak ya da sermaye ve birkaç siyasi partinin temsil ettiği zorbalığın kurbanı olacaktır.


Bugün Türkiye dışı cumhuriyet kaplamalı bir tiranlığa dönüşmüştür...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder