DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

9 Nisan 2020 Perşembe

ANTİK İRAN: ARSAK VE SASANİ

Two sides of a silver coin. The one on the left bears the imprint of a man's head, while the one on the right a sitting individual.
Gümüş Drahmi, Arsak(Part) Dönemi, M.Ö. 247-211 


Arsakların kökeni Hazar Denizi’nin doğusunda yaşayan göçebe bir kabileye dayanır. Kurucusu Arsakes’ten ötürü ‘Arsaklılar’, İran’daki ilk merkezi Partiya’dan dolayı Partlar olarak adlandırılırlar. Arsaklar aynı zamanda Ahameniş kitabelerinde isimleri geçmektedir. Bu kitabelerden bölgenin bir Ahameniş satraplığı olduğu anlaşılmaktadır. Seleukos Devleti döneminde de bir satraplık olarak varlığını sürdürüyordu. M.Ö. 3. yüzyılın ortasına gelindiğinde durum değişecekti. Arsak devletinin kurucusu Arsakes, doğudaki Seleukos güç boşluğundan yararlanarak Parthia Satraplı’ğını ele geçirdi. Seleukos Devleti batı bölgesinde meşgul oldukları için bu duruma karşı önemli bir tepki gösteremediler. Arsakes, M.Ö. 247 tarihinde taç giyerek Arsak Hanedanlığı’nı kurdu. M.Ö. 239 tarihinde Seleukos Devleti’nden asıl kopuşları başladı. III. Antiokhos zamanında Seleukos Devleti’ne bağlı oldukları düşünülürse Seleukos Devleti, Arsakları tekrar hâkimiyetini kabul ettirdiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Fakat bu durum uzun süreli değildi. I. Mithradates (M.Ö. 171-138) zamanında tam anlamıyla Arsak bağımsızlığı sağlanacaktır. I. Mithradates bölgede egemenliğini sağladıktan sonra bir taraftan Baktria’ya topraklarına bir taraftan da Media bölgesine doğru genişlemişti. M.Ö 148 tarihinde Media’yı ele geçirerek Babil’e ilerlemişti. Mezopotamya topraklarında kazandıkları başarılar, doğudan gelen göçebe saldırılarından dolayı kalıcı olmayacaktır. Ancak II. Mithradates döneminde (M.Ö. 123-88) Mezopotamya toprakları da devletin sınırları içine alındı. Arsak hâkimiyetindeki topraklar “Fırat nehrinden başlayıp Mezopotamya, İran Körfezi ile Hint denizi arasındaki toprakları kapsayarak kuzeybatı Hindistan’a kadar, kuzeyde Hazar denizinden Kafkaslara kadar” uzanmaktaydı. Roma ile karşılaşan Seleukos Devleti ortadan kalkmış ve yerine Roma’nın karşısına Arsak Devleti geçmişti. Roma ile uzun mücadeleler, Arsak Devleti’nin iç dinamikleri ve Doğu’da yeni bir gücün yani Sasani Devleti’nin kurucularının ortaya çıkması Arsak Devleti’nin sonunu getirdi. M.S. 227 tarihinde Ardahşir, son Arsak hükümdarı V. Artabanus’u yendi ve Sasani Devleti’ni kurdu.

The Parthian Empire at its greatest extent
Arsak(Part) Devleti Haritası

Arsakes döneminde Ahameniş gelenek ve hâkimiyet anlayışına başvurulmaya başlanmıştı.88 M.Ö. 2. yüzyılda “krallar kralı” unvanı kullanılmaya başlanmıştır. M.S. 1. yüzyıldan kalma yazıtlarında “büyük kral” ve “krallar kralı” unvanlarını kullandıklarını biliyoruz. Ayrıca Nisa’dan bir belge Ahameniş kral unvanını benimsediklerini doğrulamaktadır. Arsaklar kendilerini hem Ahameniş hem de Makedonya(Seleukos) geleneğinin devamcısı ve onların hâkimiyet alanını kendi hâkimiyet alanı olarak görüyorlardı. Tacitus’u aktardığı metin bunun bir göstergesidir. Metne göre Arsak hükümdarı II. Artabanos M.S. 35 tarihinde Romalılardan eski topraklarını şöyle talep etmiştir: 
“Aynı zamanda eski Pers-Makedonya sınırına işaret etti ve çalımlı tehditlerle, Kyros ve daha sonra da İskender’in hüküm sürdüğü topraklara gireceğini ilân etti.”
Arsak(Part) Dönemi, Part Kralı, muhtemelen III. Vologases, Behistun Kayalıkları, İran 
Drachm of Phraates III, Ecbatana mint.jpg
III. Phraates'in Drahmi


Arsaklar döneminde İran’da Orta Farsça, Part dili, Sogd dili, Horezm dili ve Batria dili konuşulmuştu. Devletin batısında ise Ermenice, çeşitli Kafkas dilleri, Babil dili, Arami ya da bir Sami dili kullanılmıştı. Devletin çeşitli bölgelerinde Yunancanın kullandığı bilinmektedir. Öncesinde Parthia eyaletinin dili olan Part dili Arsak Devleti’nin dili olmuştur. Ayrıca Yunancanın Arsak Hanedanı zamanında devlet dili olarak kullanıldığı, madeni paralar üzerindeki Yunanca yazılardan anlaşılmaktadır. Ayrıca Yunanca yazıtlar, Medya, Ermenistan, Mezopotamya ve Susanya’dan keşfedilmiştir. Wiesehöfer’e göre Arsaklar, Ahameniş ve Seleukos öğelerinin birleştiricisi ve “Doğu-Batı arasında fikir ve mal aracısı” oldukları görüşü kabul görülmektedir.
The Sasanian Empire at its greatest extent c. 620, under Khosrow II *   Normal domains *   Greatest temporary extent during Byzantine–Sasanian War of 602–628
Sasani Devleti


Sasani Devleti, Ardahşir’in Arsak Devleti’ni yenmesi ve ortadan kalması ile kuruldu. Roma’nın karşısındaki güç olan Arsakların yerine geçecek kadar güçlendi. Ardahşir Döneminde Sasani Devleti’nin sınırları “Batı Afganistan topraklarını içerecek şekilde Horasan’ı; batıda, Orta ve Aşağı Mezopotamya topraklarını kuzeyde, Azerbaycan ve Ermenistan” topraklarından oluşmaktaydı. Romalı Tarihçi Herodian’dan öğrendiğimize göre Ardahşir, Ahameniş İmparatorluğu sınırları hakkında bilgi sahibiydi. Eski Ahameniş topraklarını geri elde edeceğini söylemekteydi.  Sasani Devleti her zaman gücünün Sasani Devleti için bu amacın daimi olduğunu gösteren kanıtlardan biri ise II. Şapur’un “atalarımızın imparatorluğu Struma Irmağ’na ve Makedonya sınırlarına kadar uzanmaktaydı, sizin kendi tarihinizde bunu doğrulamaktadır; dolayısıyla buraları sahiplenmek benim de hakkım” sözlerdir. Doğu Roma ile sürekli mücadele halinde olan Sasani Devleti M.S. 626 tarihinde İstanbul’u kuşatmıştı. Sasani Devleti her zaman gücünün doruk noktasında değildi, mesela şu olaylar yaşanmıştı: Narses (M.S. 293-302) zamanında Roma’ya yenilmişlerdi. Peroz (M.S. 457-484) döneminde ise bir süreliğine Hunlara haraç ödemek zorunda kalmışlardı.96 Kadisiye Muharebesinde Araplara karşı yenilmişler ve Sasani Devleti içinde bir karmaşa ortamı ortaya çıkmıştı. Arap ordularından kaçan III. Yezdigerd’in (M. S. 624-651) öldürülmesi ile Sasani Devleti son buldu. Sasani hükümdarı I. Şapur dönemi yazıtlarında “krallarının kralı(O.F. Şahan Şah; Yunanca: Basileus Basileon)” unvanı kullanılmaktaydı. Sasani hükümdarı olan I. Hüsrev (M.S. 531-579) döneminde Sasani Devleti’nin yönetim anlayışı, “krallık orduya, ordu paraya dayanır; para arazi vergilerinden, arazi vergileri de tarımdan sağlanır. Tarım adalete, adalet yetkililerin dürüstlüğüne, dürüstlük ve güvenilirlik de kralın sürekli uyanık olmasına bağlıdır” şeklinde özetlenmektedir. 
“Krallık orduya, ordu paraya, para harac’a, harac da toprak ekimine, toprak ekimi adalete, adalet memurların dürüstlüğüne, memurların dürüstlüğü vezirlerin güvenirliğine dayanmaktadır ve her şeyin başı, kralların heveslerine karşı uyanıklığı ve onun onlara hakim olup, onların ona hakim olup, onların ona hakim olmamasını sağlayacak şekilde yönlendirmesi yeteneğidir.”

I. Ardahşir ve Ahura Mazda; Nakş-ı Rüstem Kabartması
Yasin Çetin, Mezopotamya ve İran Mitolojilerinde Tanrı Anlayışı, Konya 2019, s. 25-27. 

Two sides of a coin. The side on the left showing the head of a bearded man, while the right a standing individual.
Gümüş Drahmi, Arsak(Part) Dönemi, I. Mithradates ve Verethragna(Heracles): ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΡΣΑΚΟΥ ΦΙΛΕΛΛΗΝΟΣ
File:Coin of Mithridates II of Parthia (obverse and reverse), Ray mint.jpg
Arsak (Part) Dönemi, II. Mithradates
File:Coin of Sinatruces, Ray mint (3).jpg
Arsak (Part) Dönemi, M.Ö. 1. yy.
Arsak (Part) Dönemi, IV. Phrates Drahmi, M.Ö. 1. yy.; ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΒΑΣΙΛΕΩΝ ΑΡΣΑΚΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΟΥ ΕΠΙΦΑΝΟΥΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΟΣ

File:Coin of Arsaces I (2), Nisa mint.jpg
Gümüş Drahmi, Arsak(Part) Dönemi, M.Ö. 247-211 
Coin of Arsaces II, Ray mint.jpg
Gümüş Drahmi, Arsak(Part) Dönemi, II. Arsaces

Coin of Priapatius, Hekatompylos mint.jpg
Gümüş Drahmi, Arsak(Part) Dönemi, Priapatius
Coin of a Parthian ruler, minted between 185-132 BC.jpg
Gümüş Drahmi, Arsak(Part) Dönemi, I. Phraates
Tunç Para, Arsak(Part) Dönemi, I. Mithridates
File:Coin of Mithridates I of Parthia wearing a soft cap.jpg
Gümüş Drahmi, Arsak(Part) Dönemi, I. Mithridates



Gümüş Drahmi, Arsak(Part) Dönemi, II. Phraates
File:Tetradrachm of Mithridates II of Parthia, minted at Seleucia between 120 and 109 BC.jpg
Gümüş Drahmi, Arsak(Part) Dönemi, II. Mithridates
Coin of Mithridates III of Parthia, Ray mint.jpg
Gümüş Drahmi, Arsak(Part) Dönemi, III. Mithridates
Obverse and reverse sides of a coin of Mithridates IV
Gümüş Drahmi, Arsak(Part) Dönemi, IV. Mithridates
Obverse and reverse sides of a coin of Orodes II
Gümüş Drahmi, Arsak(Part) Dönemi, II. Orodes

Obverse and reverse sides of a coin of Orodes II
Gümüş Drahmi, Arsak(Part) Dönemi, II. Orodes
Gümüş Drahmi, Arsak(Part) Dönemi, IV. Phraates


 
Gümüş Drahmi, Arsak(Part) Dönemi, V. Phraates ve annesi Thermusa.

OrodesIIICoinHistoryofIran.jpg
Gümüş Drahmi, Arsak(Part) Dönemi, III. Orades
Gümüş Drahmi, Arsak(Part) Dönemi, II. Gotarzes
Coin of Meherdates, Parthian contender against Gotarzes II.jpg
Gümüş Drahmi, Arsak(Part) Dönemi, Meherdates 


Gümüş Drahmi, Arsak(Part) Dönemi, I. Vologases

Coin of Vardanes II, Seleucia mint.jpg
Gümüş Drahmi, Arsak(Part) Dönemi, II. Vardanes

Gümüş Drahmi, Arsak(Part) Dönemi, II. Vologases
Gümüş Drahmi, Arsak(Part) Dönemi, I Osroes
Gümüş Drahmi, Arsak(Part) Dönemi, Parthamaspates
Gümüş Drahmi, Arsak(Part) Dönemi, II. Sanatruces 
Arsak(Part) Dönemi, IV. Vologases 
OsroesII.jpg
Gümüş Drahmi, Arsak(Part) Dönemi, II. Osroes

File:Behistun I by Grelot (3947923635).jpg
Behistun Kabartması Çizimi, 1684 yılında tamamen yok olmuş, 1673 yılında Grelot'un çiziminden biliniyor, Arsak(Part) Dönem



File:SASANIAN KINGS. Ardashir I. As King of Persis, AD 205-6-223-4.jpg
I. Ardahşir, Sasani Dönemi

File:Silver coin of Ardashir I, struck at the Hamadan mint.jpg
I. Ardahşir, Sasani Dönemi


KINGS of PERSIS. Vādfradād (Autophradates) I. 3rd century BC.jpg
Vādfradād (Autophradates) I, Fars Satrabı, M.Ö 2. yy.

I. Ardahşir, Sasani Dönemi


File:ArdashirIandShapurICoin.jpg
I. Ardahşir ve I. Şapur, Sasani Dönemi

I Şapur, Altın Para, Sasani Dönemi
 

I. Şapur, Gümüş Para, Sasani Dönemi

I. Hürmüz, Gümüş Para, Sasani Dönemi
I. Bahram, Altın Para, Sasani Dönemi


I. Hürmüz, Altın Para, Sasani Dönemi
II. Bahram, Altın Para, Sasani Dönemi

File:Coin of Bahram II with his queen, Shapurdukhtak.jpg
II. Bahram ve Kraliçe Şapurdukhtak, Sasani Dönemi
File:Silver coin of Bahram II (together with prince), struck at the Balkh mint.jpg
II. Bahram ve III. Bahram, Sasani Dönemi
File:Bahram II, with Queen and Prince.jpg
II. Bahram, Kraliçe ve Veliaht, Sasani Dönemi

Narseh, Altın Para, Sasani Dönemi

II. Şapur, Altın Para, Sasani Dönemi

II. Şapur ve III. Şapur, Tak-ı Bostan Kabartması, Sasani Dönemi

II. Şapur, Altın Para, Sasani Dönemi

II. Ardahşir, Gümüş Para, Sasani Dönemi
Plate of Shapur III killing a tiger.jpg
III. Şapur, Kaplanı Öldürüyor, Tabak, Sasani Dönemi
Plate, the king Yazdgard I, slaying a stag.jpg
I. Yazdegerd, Geyik Öldürüyor, Tabak, Sasani Dönemi, 5. yy.
Obverse and reverse sides of a coin of Bahram IV
IV. Bahram, Gümüş Para, Sasani Dönemi, 4. yy.

Obverse and reverse sides of a coin of Yazdegerd I
I. Yazdegerd, Gümüş Para, Sasani Dönemi


Plate with a hunting scene from the tale of Bahram Gur and Azadeh MET DT1634.jpg
V. Bahram, Sasani Dönem 

II. Yazdegerd, Altın Para, Sasani Dönemi
King Hormizd II or Hormizd III Hunting Lions, 400-600.jpg
III. Hürmüz, Aslan Avı, Sasani Dönemi


I. Peroz, Av Sahnesi, Tabak, Sasani Dönemi

I. Peroz, Altın Para, Sasani Dönemi
I. Peroz, Sasani Dönemi
Plate with king hunting rams (white background).jpg
I. Kavad, Av Sahnesi, Tabak, Sasani Dönemi
Obverse and reverse sides of a coin featuring Jamasp
Camasb, Gümüş Para Sasani Dönemi
I Kavad, 
The obverse and reverse sides of a coin of Khosrow I
I. Hüsrev, Gümüş Para, Sasani Dönemi
Plate of Khosrow I Anushirvan.jpg
I. Hüsrev, Tabak, Sasani Dönemi
II. Hüsrev, Gümüş Para, Sasani Dönemi
IV. Hürmüz, Gümüş Para, Sasani Dönemi
VI. Bahram, Altın Para, Sasani Dönemi
Boran, Gümüş Para, Sasani Dönemi
AzarmidokhtCoinHistoryofIran.jpg
Azarmidokht, Gümüş Para, Sasani Dönemi
II. Hüsrev, Sasani Dönemi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder