Tatlı bir yorgunlukla bu yazıyı kaleme alıyorum. Sabah 10. 30 da İlber Ortaylı'nın konuşmasını dinlemek için gittim. Ne yazık ki hastalandığı için İlber Ortaylı gelememiş, salı gününe ertelenmiş, en azından bize aktarılan budur. Prof. Dr. Sedat Laçiner ve Prof. Dr. Kemal Arı açılış konuşmalarını ve genel durumu çizdiler. Açılış konuşmasından sonra fotoğraf sergisinin açılışına geçildi. O hengamede resim sergisini gezmenin mantıksız olacağını düşünerek sonrasına bıraktık. Resim sergisinin yanında bazı materyaller(Silah,madalya..vs.) sergilenmek üzere getirilmiş..
Üç ayrı konferans salonu hazırlanmıştır. Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu(amfi şeklinde), Ömer Köse Konferans Salonu(tekli koltuk şeklinde) ve B306 salonu(sınıftan döndürme, yarın açılmayacak olması yerinde bir karar.)ndan mevcuttur. Konferans Salonu:
13:30-14:45 I. Oturum
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Mehmet Ali ÜNAL
Prof. Dr. Daniel WHITTINGHAM “The British General Staff and the Gallipoli/Çanakkale Campaign”
Prof. Dr. İbrahim YILMAZÇELİK “Çanakkale Muharebeleri'nde Türk Polis Teşkilatı'nın Katılımları ve Hizmetleri”
Doç. Dr. Hasan MERT “Siperin Ardındaki Çanakkale”
Yrd.Doç.Dr. Kenan KIRKPINAR “I.Dünya Savaşı'nda İngiltere'nin Ermeni Politikası”
14:45-15:00 Müzakere
15:00-:15:15 Kahve Arası
15:15-16:30 II. Oturum
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Kemal ARI
Prof. Dr. Vassilios GRAMMATIKAS “Minority Protection in the Aftermath of WWI”
Prof. Dr. Temuçin Faik ERTAN “Birinci Dünya Savaşı’nı Sona Erdiren Mütarekelerin Karşılaştırmalı Analizi”
Prof. Dr. Snezhana DIMITROVA “Prisoners of War in Bulgaria (1915-1918) – Law, Pratices and Everday life”
Doç. Dr. Mehmet Bülent ULUDAĞ/ Dr. Haktan BİRSEL “Uluslararası Barış ve Güvenlik Amaçlı İlk Küresel Yapılanma Olarak Milletler Cemiyeti: Mandacılık, Azınlıklar, Versay Düzeni, Silahsızlanma Üzerine İki Savaş Arası Dönemin Analizi”
16:30-16:45 Müzakere
Ömer Köse Konferans Salonu:
13:30-14:45 I. Oturum
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Bünyamin KOCAOĞLU
Yrd. Doç. Dr. Ahmet MEHMETEFENDİOĞLU “Birinci Dünya Savaş'ının İlk Aylarında İzmir'de Alınan Bazı Tedbirler”
Yrd. Doç. Dr. Filiz ÇOLAK “I. Dünya Savaşı’nın İzmir ve Çevresinin Üretim ve Dış Ticarete Etkileri”
Dr. Nilgün Nurhan KARA “I. Dünya Savaşı’nın Çıkışı ve İzmir Basını”
Aris LAZARIS “Türk-Yunan Yakınlaşmasında Turizmin Rolü”
14:45-15:00 Müzakere
15:00-:15:15 Kahve Arası
15:15-16:30 II. Oturum
Oturum Başkanı: Yrd. Doç. Dr. Türkmen TÖRELİ
Doç. Dr. Dilşen İNCE ERDOĞAN “I.Dünya Savaşı Öncesi İngiliz Konsolos Yardımcısı Louis Molyneux Seel’in Raporlarında Van"
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ALTAYLI “I.Dünya Savaşı’nın Macar Basını Üzerindeki Yansımaları (A világháború képes krónikája ve Szentesi Lap)”Yrd. Doç. Dr. Mithat ATABAY “Çanakkale Cephesi’nde İlk Ateşkes ve Türk ve Anzak Askerleri Üzerindeki Etkileri””
Yrd. Doç. Dr. Fevzi ÇAKMAK “Karagöz Mizah Dergisi Sütunlarında Birinci Dünya Savaşı”
Göktuğ İPEK “The Orient Gazetesi Gözünden I. Dünya Savaşı Sonrası Osmanlı Devleti”
16:30-16:45 Müzakere
B306 Salonu:
13:30-14:45 I. Oturum
Oturum Başkanı: Doç. Dr. Melih TINAL
Prof. Dr. Ergün LAFLI “I. Dünya Savaşı’nın Hemen Öncesi ve Sırasında Anadolu’da Arkeoloji”
Yrd. Doç. Dr. Alev GÖZCÜ “I.Dünya Savaşı'nın Türkiye'de Gündelik Yaşama Yansımaları”
Yrd. Doç. Dr. Ercan UYANIK-Mehmet AKKAYA “I. Dünya Savaşı'nda Sürdürülebilir Tarımsal Üretimde Ziraat Taburları'nın Rolü”
Necmiye Ayşim PARLAKYILDIZ “I.Dünya Savaşı’nda Bir Esir: Mustafa Suphi ve Temsil Ettiği Siyasi Görüşte Jean Jaures’in Fikirlerinin Etkisi”
14:45-15:00 Müzakere
15:00-:15:15 Kahve Arası
15:15-16:30 II. Oturum
Oturum Başkanı: Yrd. Doç. Dr. Nuri ADIYEKE
Prof. Dr. Bayram BAYRAKDAR- Irmak KARABULUT “Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşına Girişi Goeben ve Breslau Olayı”
Doç. Dr. Mehmet YETİŞGİN “Osmanlı Devleti’ni Birinci Dünya Savaşına Taşıyan Tarihi Gelişmelerde Emperyalist Baskının Etkileri”
Ergenekon SAVRUN “Birinci Dünya Savaşı’nda İtilaf Ve İttifak Devletlerinin Osmanlı İmparatorluğu Üzerindeki Çıkar Çatışmaları: Türk Bağımsızlığına Giden Yol”
Çiğdem KILIÇOĞLU CİHANGİR “Yunanistan’da Ulusal Bölünme ve Birinci Dünya Savaşı’na Giriş”
16:30-16:45 Müzakere"
16.10.2014 tarihli program bu şekilde hazırlanmıştı. Biz ilk "I. Dünya Savaşı'nın Hemen Öncesi ve Sırasında Anadolu'da Arkeoloji" konferansına katıldık, katılmaz olaydık. Ergün Laflı'nın yerine yüksek lisans öğrencisinin gelmesi(hocanın dersi varmış), sunumun yüzeysel olması, hazırlıksız olunması bize bu ne dedirtti.
Bu konuşmadan çıkarak Edebiyat Fakültesi Konferans Salonundaki; İbrahim Yılmaz Çelik "Çanakkale Muharebelerinde Türk Polis Teşkilatı'nın Katılımları ve Hizmetleri" konuşmasına katıldık. Karakol kelimesini Türkçe olmasından konuşmasına başlayarak, eski Türk tarihinde iç asayiş teşkilatının nasıl olduğuna değindi. Osmanlı'da iç asayiş işlerinin Kadıya bağlı olduğunu daha sonra Yeniçeri Ocağının kurulması ile Kapıkullarının bu işi üstlendiklerini belirtti. 1845 yılında Polis nizamnamesi ile günümüzdeki polis teşkilatının temellerinin atıldığını ve gönüllü olarak polislerin savaşa katıldıklarını belgelere dayanarak dinleyicilere aktardı.
Sıradaki konuşmacı Hasan Mert, "Siperin Ardındaki Çanakkale" konuşmasını yaptı. Savaşta kullanılan ulaşım araçlarının at, at arabaları, develer, kağnılar ve insan gücü ile sağlandığını belirtti. Cephe gerisinde bir demiryolunun yük taşımacılığında kullanılmış. Cephede konaklamaların sıkıntısından ve çukurda yatan askerlerin(menzil dışında kalmak için) yağmur suyundan boğularak öldüğü örneklerini verdi. İletişimin telefon ve telgraf dışında helyoğraf(aynanın güneşi yansıtması ile iletişim.) sağlandığını belirtti. Çanakkale cephesinin yemeklerinin diğer cephelere nazaran daha iyi olduğunu, kadınbudu ve kahve gibi besin maddelerinin listelerde yer aldığını belirtti. Almanlar portatif mutfak vermiş olmaları ilk başta yemek konusunda sıkıntı olmadığını gösteriyor. Savaşın ileri zamanında mutfakların geri çekilmesi ile hepimizin bildiği yemek sıkıntıları çıkıyor. Su bulma olayının sıkıntılı olduğunu, bir generalin her yer su, ama içecek su yok gibi bir söz söylediğini aktardı. Cepheye gelenlere talim verildiğini, cephedeki zaman geçirme konusunda karagöz oyunu gibi örnekler verdi. Mermi çekirdeklerinden hediyelik eşya yapıldığı da verdiği ilginç bilgiler arasındaydı. İmamların rütbeli askerlerin savaş da ölmesi ile bölüğün başına geçtiklerini belirtti.
Daha sonra Yrd. Doç. Kenan Kırkpınar, "I. Dünya Savaşında İngiltere'nin Ermeni Politikası" konuşmasını yaptı. İngiltere'nin Ortadoğu Projesi içinde Ermeni politikasının ayrıntı olduğunu belirtti. İngiltere'de savaş sonrası Büyük Ermenistan mı? yoksa üç ayrı şekilde Ermeni devletleri mi? kurulsun tartışmaları olduğunu belirtti.
Soru-cevap bölümünden Hasan Mert'in anlattığı; Bir kadının kocasının akşam evden çıkarken kuru fasulye istemesi, o gün savaşa götürülmesi ve kadının bu günden sonra kocası gelecekmiş gibi her gün kuru fasulye yapması(savaştan çok sonra bile) olayı yürekleri burkmaya yetti.
İkinci oturumlara geçildi. Timuçin Faik Ertan "1. Dünya Savaşını Sona Erdiren Mütarekelerin Karşılaştırılmalı Analizi" konuşmasına katıldı. Mondros Mütarekesi Agemennon zırhlısında imzalanmış. En ağır mütareke Almanya ile imzalanan Letonya imiş. En ağır uygulananın Mondros olduğunu kendi fikri olarak belirtti. Bütün anlaşmalarda demiryolunun teslimi istenmiştir. Bu anlaşmalar tam olarak teslim alma ve teslim olma olarak yapılmıştır. Hepsinde askeri ve iktisadi kısıtlamalar vardır. Sonraki anlaşmalara kaynaklık ettiğini de belirtmiştir.
Mithat Atabay'ın “Çanakkale Cephesi’nde İlk Ateşkes ve Türk ve Anzak Askerleri Üzerindeki Etkileri” konuşmasına iştirak ettik. Ateşkes de Türk ve Anzak askerini yakınlaşmasından ve aralarında geçen anılardan bahsettikten sonra ateşkesin bittiğini ve herkesin savaşa kaldığı yerden devam ettiğini belirtti(Ömer Köse Salonu).
Fevzi Çakmak “Karagöz Mizah Dergisi Sütunlarında Birinci Dünya Savaşı” konuşması ile belki de sempozyumun en eğlenceli konuşmasını yaptı. Karagöz Mizah Dergisini, İlk Türk Karikatür olan Ali Fuad Bey'in çıkardığını belirtti. Bu dergide Alman hayranlığını aşırı olarak görüldüğünü, İngiltere'den kikirik olarak bahsettiğini, Rusya'nın ayı olarak gösterildiğini, Amerika'yı Avrupa'yı iki göğüs ile beslediği şeklinde gösterdiğini bize de gösterdi. Dönemin yöneticilerin gösterilmediğini, sadece Talat Paşa'nın bir tane olduğunu söyledi. Konuşması sonrası soru-cevap bölümünde bilim insanları arasında iş birliği hakkında güzel bir muhabbet döndü.
Konferansın ilk gününü size aktarmaya çalıştım. Elimden gelen budur, adım hıdır. Yarın sempozyum devam edecek, onu da aktarabilirim umarım. Sempozyumlarda öğrencilere kulaklık vermedikleri(Tarih öğrencilerin) için İngilizce konuşmaları aktaramıyorum.(İngilizce bilmemek bir hatamız olabilir. Kulaklık verileydi, iyidi.) Bunun dışında böyle bir imkanı bize sağladıkları için emeği geçen herkese teşekkürler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder