DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

27 Mayıs 2023 Cumartesi

1896 TARİHLİ ST. GİLES KATEDRALİ HAKKINDAKİ YUNAN HARFLİ TÜRKÇE METİN

 Bir Yunan harfli Türkçe süreli yayın olan Çocuklar İçin Angeliaforos içindeki "Aziz Giles Ulu Kilisesi" başlıklı yazı St. Giles Katedrali hakkında kısa bir malumat vermektedir. Söz konusu yazı, 1 Kasım 1896 tarihlidir, aşağıda çeviriyazımını ve süreli yayındaki katedral görselini verdik. 

AZİZ GİLES ULU KİLİSESİ(KARAMANLICA 1 KASIM 1896

AZİZ GİLES ULU KİLİSESİ

(ΑΖΙΖ ΔΖΑΪΛΖ ΟΥΛΟΥ ΚΙΛΙΣΕΣΙ)

Geçen sene Londra'da(Λονδρατα) bulunduğumuz esnada İngiltere'de(Ιγγιλτερρατα) kah demir yolu katarı(καταρη) kah da baisekel(παϊσέκηλ) nam tekerlekleri üzerinde yolculuk eden Amerikalı(Αμερικαλι) çocuklardan ibaret kafileye rast geldik. Biz ulu kiliseleri ziyaret ettiğimizi ve onlardan bazılarının pencerelerindeki güzel renkli camları vasf u tarif ederken, çocuklardan biri dedi ki: "Bizce ulu kiliselerin pencerelerinde gördüğümüz renkli camlar içinde en güzeli Edinburg'un Aziz Giles(Δζάϊλζ) ulu kilisesinin renkli pencere camları idiler." Belki herkes onların bu sözüne amin demez; lakin Aziz Giles(Δζάϊλζ) kilisesinin daha yakınlarda mükemmel surette tamir olunmuş olan içeri tarafı hiç şüphe yok ki gayet güzeldir. İskotia(Ισκωτία) Presbyterianelik(Πρεσυτεριαν) merkezidir ve Presbyterianelerin üç şubelerine mahsus olarak Edinburg'da ve limanı olan Lith'de 123 kilise vardır. İşbu kiliselerin en mühimlerinden biri vaktiyle içinde John Knox'un(Δζων Νοκσην) vaaz eylemiş olduğu Aziz Giles ulu kilisesidir. Onun şimdiki çobanı meşhur ve nüfuslu olan Doktor Liz'dir. Her Kyriake'de(Κυριακη) ahaliye mahsus olarak icra olunan iki defa ibadetten başka şehrin asakir-i müstahfizesi için dahi hususi bir vaaz edilir. Aziz Giles kilisesi tarihinde çok defa zikr olunan vakıalardan biri 1637 senesinde vuku bulmuştur. O zaman çoban ve vaizler yazılmayarak söylenen dua yerine dua kitabının dualarını girdirmeye çalıştılar. Bu hareket ahalinin rızasına karşı idiğinden, Jenny Geddes(Δζίννι Κεέδιζ) namında  kadın baş vaizi üzerine bir iskemle fırlatmış ve bu yüzden hasıl olan velvelede ibadet hitam bulmuştur. 

AZİZ GİLES ULU KİLİSESİ(KARAMANLICA  1 KASIM 1896)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder