DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

6 Mayıs 2016 Cuma

İNCE MİNARE MÜZESİ BAHÇE ESERLERİ

1956 Yılında Taş ve Ahşap Eserler Müzesi olarak hizmete açılan İnce Minare Müzesinde çeşitli tarihi eserler bulunmaktadır. Müzede Selçuklu ve Karamanoğlu Devrine ait taş ve mermer üzerine oyma tekniği ile yazılmış inşa ve tamir kitabeleri, Konya Kalesi'ne ait yüksek kabartma rölyefler, çeşitli ahşap malzemeye oyma tekniği ile yapılmış geometrik ve bitkisel motiflerle bezenmiş kapı ve pencere kanatları, ahşap tavan göbeği örnekleri ve mermer üzerine işlenmiş mezar şahidesi ve sandukalar teşhir edilmektedir. Başkenti Konya olan Selçukluların sembolü çift başlı kartal ve kanatlı melek figürlerinin en güzel örnekleri de bu müzede sergilenmektedir.(http://www.muze.gov.tr/tr/muzeler/ince-minare-medrese-tas-ve-ahsap-eserleri-muzesi) Bu yazıda ise İnce Minaresi Müzesinin bahçesinde bulunan yazılı taş eserlere yer verilecektir.

  Eserler girişin sol tarafından itibaren teşhire açıktır. Binanın arkasında ise teşhire açık olmayan eserler sergilenmektedir.

 Çeşitli mezartaşları ve kitabeler sergilenmektedir.


 Kitabeler yanında mimari eserleri görmek mümkündür.


 Teşhirde olan bu eserler daha göz önüne alınacağı haberini aldım.

 Motifli tarihi eserlerde bahçede teşhirde bulunmaktadır.


 Sandukalar ise bir korumalıkla korunarak teşhirde bulunmaktadır.

  Bu bölümden sonrası ise teşhire kapalıdır. Sandukalar ve mezartaşları vardır.

 Teşhire açık olan bölümden ayrıntı.


 Teşhire açık olan bölümden ayrıntı.

 Teşhire açık olan bölümden ayrıntı.

 Teşhire açık olan bölümden ayrıntı.

 Teşhire açık olan bölümden ayrıntı.

 Teşhire açık olan iç bölümde de yazılı taş eserler sergileniyorsa da bu bloğun konusu değildir. Sadece örnek olsun diye bir tane koyulmuştur.

 Tramvay genişletmesi sonrası çıkan bir kaç tarihi eser.

 Yunanca bir sanduka. Teşhirde bulunmamakta ve binanın arkasında durmaktadır. Arkeoloji Müzesinden nakil edilmiştir.

 Teşhirde olmayan diğer sandukalar ve mezartaşları. Yunanca sandukanın yanında bulunmaktalar.

 Tramvay kazıları sırasında kepçenin gazabından son anda kurtulan Yunanca taş eser. İnce Minare Müzesi sorumlusu Ali Şahin Esen olmasa bu parçadan hiç haberimiz olmayacaktı. Kurtarana kadar kepçe kısmen gazabını eserin üstünde göstermiş ve eseri tahrip etmiştir. Tanrı tarihi eserleri kepçe ve kepçecinin gazabından korusun.

 Yunanca bir mezartaşının motifli parçaları. Teşhirde bulunmamaktadır.

Teşhire kapalı olan binanın arkasında bulunan bu bölüm önem arz etmektedir. Yunanca ve Karamanlıca mezartaşları yanında bir mimari parçayı görmekteyiz. Bir çok eserde bu mimari parça görülmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder