DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

13 Mayıs 2016 Cuma

Koyunoğlu Müzesi(KONYA)

Koyunoğlu Müzesi Konya'nın en ilginç müzesi demek yanlış olmayacaktır. Müzede arkeolojik, etnografya, jeolojik, biyolojik eserler yanında yazma eserler kütüphanesi bulunmaktadır. İnsan ve hayvan fosilleri, jeolojik taşlar sergilenmektedir. Ne yazık ki bunların fotoğraflarını bu blogda bulamayacaksınız. İçeride ki arkeolojik eserlerle ilgili fotoğraflarda olmayacak. Merak edenlerin araştırabilmesi için söylemekle yetinmek zorundayız. Şimdi kısa turumuza başlayabiliriz.

Arkeolojik eserlerin bulunduğu bahçeden bir görünüm. Önceden hazırladığımız bahçe sunusu: http://yasinetin.blogspot.com.tr/2016/05/koyunoglu-sehir-muzesikonya-bahce.html

AVLU
Binanın dört tarafını kuşatan avlu, bahçe görünümündedir. Bu yeşil ortam  içerisinde insan, hayvan büst, stel ve heykelleri; mezartaşları,  şahideler;  çeşitli dönemlere ait taş ve mermer kitabeler; değirmen taşları, lahitler, pişmiş topraktan yapılmış eşyalar  yer almıştır. (http://www.kulturvarliklari.gov.tr/TR,44010/konya-buyuksehir-belediyesi-ar-izzet-koyunoglu-muzesi.html)

İsmet İnönü ve Atatürk resimli 1942-59 tarihli paralar.

ANADOLU MEDENİYETLERİ BÖLÜMÜ
Anadolu'da yaşamış toplum ve kültürlere ait eserler bu   kattadır. Araştırma   ve kazılarla  ortaya  çıkarılan çeşitli arkeolojik ve kültürel materyaller, kronolojik olarak sergilenmiştir.
İslâm öncesi ve İslami dönemlere  ait  paralar,  sikkeler, kaymeler, T.C.  Merkez  Bankası'nın tam emisyon banknotları, modern müzecilik anlayışına uygun olarak ziyaretçilere sunulmuştur. Burada, M.Ö. 9-7 binli yıllara ait eserler; Eski Tunç Çağı, Hitit, Friglerin el ve ev eşyaları; Emevi, Abbasi, Büyük Selçuklu, Anadolu Selçuklu, Beylikler, Osmanİı ve Cumhuriyet dönemlerine ait birbirinden kıymetli materyaller de yer almıştır.

 Madeni para örnekleri

 Osmanlı Parası Örnekleri

Türkiye'nin ilk Türk fotoğrafçısı Hasan Behçet'in koleksiyonunun bulunduğu bölüm.

Sergilenen hayvan objeleri.

Etnografya Bölümünden gündelik giysiler.

ETNOĞRAFYA BÖLÜMÜ
Türk-İslâm kültür, sanat ve medeniyetinin kıymetli materyalleri olan, çoğu halk sanatlarının nefis örnekleri, burada sergilenmiştir. Yüzyıllar boyunca el  ve  ev eşyası olarak günlük yaşantıda kullanılmış bu seçkin  objeler arasında kadın ve erkek kıyafetleri, halı, kilim, cicim, sumak, kese, çorap, mendil, yağlık, peşgir, kumaş gibi dokumalar; ok, yay, kılınç ve ateşli silahlar vitrinlenmiştir.
Mezhep, tarikat ve fikri akımlara ait eşyalar, son derece ilgi çekicidirler. Ney, kudüm, bender, ud, saz gibi musîki âletleri; mıhlama, nakış, oya, gergef işleri; yatak, yorgan ve oda takımları seyredenleri, uzun zaman tünelinde dünden bugüne taşırlar.
Mühürler, tesbihler; hokka, kahve, tütün, hamam takımları; zarif asa, baston ve şemsiyeler; antika saatler, pusulalar, kıble-nümalar; buhurdanlıklar, nargileler, mangallar, kahve değirmenleri; vazolar, kandiller, gaz lâmbaları, şamdamlar; çekmeceler, masalar, rahleler;  süs ve mücevher kutuları, aynalar, taraklar; porselen çini, seramik, kristal, cam eşyalar, panolar, zevraklar; ağaç, taş ve metal oyma, kakma ve kesme işleri, telkâriler; kemik, fildişi, sedef, inci, mercan kakmalı, güzel ev ve mutfak eşyaları;  takılar, süs malzemeleri;  Nimet Uzluk, Lütfi F. Tuncel' in bağışladığı değerli el işleri, oyalar, nakışlar da burada teşhir edilmektedir.

 Müzik aletleri.


Silahlar

Kılıçlar ve miğfer

 Halılar. Hazırlana sunu için; http://yasinetin.blogspot.com.tr/2016/05/koyunoglu-muzesinde-bulunan-halilar18.html

Konya'nın Meşhur Kaşıkları

Hat Örnekleri

HAT SALONU
Doğudaki büyük salon Hat eserlerine ayrılmıştır. Çeşitli ekollere, dönemlere, usluplara, türlere ait birbirinden güzel hüsn-i  hat  (Calligraphie)  örnekleri duvar ve vitrinleri süslemektedir. İsmail Zühdü,  Rakım, Hafız Osman,  Imad, Aziz, Mustafa  lzzet, Şefik, Sami, Yesari, Yesari-zâde gibi daha birçok ünlü hattatın şaheserleri, meraklılarına göz ve gönül ziyafeti sunmaktadır.
Minyatür, resim, ebrû, âhar, tezhip, katı', cilt sanatlarından nefis örnekler mühürler, yağlı boya tablolar, fermanlar, beratlar, hat bölümüne ayrı bir değer kazandırmıştır.
Bu katta ilmi toplantılar için düzenlenmiş 150 kişilik modern bir de salon vardır.

TABİAT TARİHİ BÖLÜMÜ
Çeşitli çağlara ait fosiller, silisler, taşlaşmış deniz hayvanları ve ürünleri; volkan bombası, taş, metal ve cam kalıntılar, eşyalar bu bölümdedir. MTA ve Etibank gibi kuruluşların araştırma ve kazılarda elde ettiği mineraller, vitrinlerdedir. Avcılar tarafından armağan edilen av hayvanları, çeşitli kuşlar, doldurulmuş  örnekleriyle bölüm zevkle gezilmektedir.
Müze halkımıza ücretsiz olarak hizmet vermekte olup, haftanın her günü 08:00-17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Adres:
Topraklık, Kerimdede Çeşme Mahallesi, Kerimler Caddesi, No:25
P.k. 42020 Karatay/Konya

Son olarak çok amaçlı kullanılan tarihi eser. Ne denir?

Müze ve kütüphaneye dair genel teknik bilgiler şöyledir :
 - Tapu Kaydı :  Pafta : 87,  Ada : 58, Parsel: 51
 - Eserler:
  • Etnoğrafik: 4.158
  • Arkeolojik: 2.909
  • Sikke: 4.251
  • Kütüphane: 26.840
  • Toplam: 38.158

A. R. İZZET KOYUNOĞLU'NUN HAYATI

"Ahmet Rasih İzzet Koyunoğlu, 1900 yılında Konya’nın Topraklık-Kerimdede Çeşme Mahallesi’ndeki aile evinde dünyaya geldi. Bir süre babasından eğitim aldı sonra mahalle sıbyan mektebinde okudu. Sonraları özel derslerle bilgisini artırarak, Halkalı Ziraat Mektebi’ne devam etti. Kurtuluş Savaşımıza yedek subay olarak katıldı, Dumlupınar ve Sakarya’da yararlılıklar göstererek “İstiklal Madalyası” kazandı. Askerlik dönüşü memuriyet hayatı başlamış, Devlet Demir Yolları teşkilatında görev aldı. 1928 yılında Devlet Demiryolları Müdürlüğü tarafından Almanya’ya eğitime gönderildi. Almanya’da kaldığı yıllarda araştırmalar yapmış ve edindiği modern bilgilerle ve tecrübelerle Türkiye’ye döndü. Çalışmalarındaki üstün başarıdan dolayı Devlet Demir Yolları başmüfettişliğine kadar yükselerek bu görevdeyken 1956 yılında emekli oldu. Soyu Selçuklulara dayanan Koyunoğlu, “Ğanemzâdeler”, “Koyunoğulları” adı verilen köklü bir aileden gelmektedir. Hayatı boyunca, ünlü vezir Sahibi Ata Fahrettin Ali’nin torunu olmaktan kıvanç duyardı.
İzzet Koyunoğlu, dünyada tek nüsha olan nadide birçok eseri bir araya getirmekle, bugün Türkiye’de pek çok kişinin teşebbüs edip yapamadığı şeyi tek başına başardı. Koyunoğlu’nun bu başarısı, bitmez tükenmez enerjisi, bu şehrin insanlarının onu hayranlıkla yâd etmesine, saygı duymasına vesile oldu. Çünkü maddi servetini, gecesini-gündüzünü müzeye vakfeden İzzet Koyunoğlu, topladığı eski eserlerle bütün dünyanın ilgi duyduğu muazzam bir koleksiyon oluşturan isim oldu.
Hayatını, medeniyetlerin kimlik belgeleri olan eski eserlerin toplanmasına, korunmasına, gelecek nesillere aktarılmasına adayan, topladığı paha biçilmez binlerce eserden meydana gelen müzesini, Büyükşehir Belediyesi vesilesiyle Konyalılara hediye etti. Merhum İzzet Koyunoğlu, Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılma döneminde değerli eserlerimizin yabancı ellere düşmemesi amacıyla sanat, folklor, tarih açısından büyük değer taşıyan eserleri toplayarak, Topraklık Semti’ndeki taşlıklı, örtmeli, tandırlı, baba yadigârı olan evde bir araya getirdi. Sonra buraya “Koyunoğlu Şehir Müzesi ve Kitaplığı” adını verdi.
Ahmet Rasih İzzet Bey’in bir müzeci ve kütüphaneci olarak kabul görmesi bu tarihten sonra başlar. Çünkü emekliye ayrıldıktan sonra, 1913 yılından beri büyük bir emekle derlediği tarihi, etnoğrafik, folklorik eşya, belge ve malzemeleri ayrıca yazma ve matbu binlerce kitabı müze haline getirdiği evinde sergilemeye başladı. Ölümüne kadar canı gibi sevdiği eşya ve belgelerini, hiçbir karşılık beklemeden tanıttı. Koyunoğlu, müzesinin kapısıyla birlikte ömrü boyunca her din, dil ve ırktan insana kucak da açtı.
Rahmetli İzzet Koyunoğlu, bu hizmetiyle sadece yurt çapında değil, tüm dünyada Milli Kültüre katkısını tek başına gerçekleştirmiş idealist bir Konyalıdır. Yurt içinde ve yurt dışında ilmi, edebi ve kültürel pek çok toplantı, kongre ve seminere katıldı. Onun eseri, bir adamın dişinden tırnağından artırdığı, alın teriyle inşa ettiği bir abidedir. İzzet Koyunoğlu, pek çok eserin peşine düşmüş, servetinin sınırlarını zorlayarak, büyük bir tarihi miras bıraktı. Ölümü, hırs ve zevklerin peşinde koşan birisi olarak değil, Koyunoğlu Müzesi gibi müstesna bir vakıf eserini gelecek nesillere kurmaya çalışırken karşıladı. Dünyanın ünlü Müze ve Kütüphaneleri arasında yer alan kültür ve tarih âşıklarının ziyaretgâhı eserini 4 Temmuz 1973 tarihinde Konya Büyükşehir Belediyesi’ne hibe etti. “Varlığını vatanına ve milletine veren kişi insanların en mutlusudur” diyerek 23 Eylül 1973’te ebediyete intikal etti.
Ahmet Rasih İzzet Koyunoğlu’nu rahmetle, minnetle ve şükranla anıyoruz.
Müze binasının temeli 1977 Temmuz’unda atıldı. 1984 yılı Şubat’ında da ziyarete açıldı." (http://konya.bel.tr/sayfadetay.php?sayfaID=951)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder