DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

16 Mayıs 2016 Pazartesi

LAODİKEİA TİYATRO, MECLİS BİNASI VE STADYUM

Laodikeia, Denizli
Denizli'nin Hierapolis ile beraber en önemli Antik Kenti olan Laodikeia'nın Tiyatro, Stadyum ve Meclis Binası kalıntı fotoğraflarını paylaşıyoruz. Yukarıdaki fotoğraf ise Laodekeia'nın bir bölümünü göstermektedir. Vinç arabasından da anlaşılacağı gibi arkeoloji çalışmaları süren bir antik kenttir.

Tiyatro, Laodekeia, Denizli,
Tiyatro: "Antik kentin kuzeydoğu tarafında, Grek tiyatrosu tipinde araziye uygun olarak Roma inşa tarzında yapılmıştır. Scene'si tamamen yıkılmış olup, cavea ve orkestrası oldukça sağlam durumdadır. Yaklaşık 20.000 kişiliktir." (Kaynak: Wikipedia)

Tiyatro, Laodekeia, Denizli
 Yapıların önceden bölgede taş ocağı olarak kullanıldığını hayretler içerisinde okuyoruz.

Tiyatro, Laodekeia, Denizli

Meclis Binası, Laedikeia, Denizli
Meclis Binası: "Stadyumun kuzey tarafında yer almaktadır. Tahrip olan yapının bir kısım oturma sıraları görülmektedir. MS 2. yüzyılda yapılan bina, ön kısmındaki Güney Agora'ya bitişik olarak traverten ve mermer bloklardan yapılmıştır. Yapıya ait yüzeyde mermerden yapılmış, kompozit düzende başlıklar, sütunlar, postamentler, arşitrav-friz blokları, ranke bezemeli bloklar, konsollu geison gibi mimari parçaları görmek mümkündür. Ayrıca Meclis Binası’nın doğu yanında Prythaneion olabilecek yuvarlak bir yapı yer alır. Bu yapıya ait postament, kavisli arşitrav-friz blokları, geison gibi mimari parçaları görmek mümkündür."

Stadyum, Laodikeia, Denizli
Stadyum: "Kentin güneybatısında, doğu-batı doğrultusunda uzanmaktadır. Stadyumun ek yapıları ile gimnazyum bir bütünlük teşkil edecek şekilde yapılmıştır. MS 79 yıllarında yapılan stadyumun uzunluğu 350 metre, genişliği 60 metredir. Amfiteatr şeklinde yapılmış olan yapının, 24 oturma basamak sırası bulunmaktadır. Büyük bölümü tahrip olmuştur. MS 2. yüzyılda yapılan gimnazyum Proconsul Gargilius Antioius tarafından inşa ettirilerek imparator Hadrianus ve eşi Sabina'ya ithaf edildiğine dair yazıt bulunmuştur." (Kaynak: Wikipedia )

Stadyum, Laodikeia, Denizli

Laodikeia, Denizli

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder