DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

5 Mayıs 2016 Perşembe

İZMİR VE CİVARI TELEFON TÜRK ANONİM ŞİRKETİ(OSMANLICA LOGAR KAPAĞI)

 Dolaşmaya çıkmışken karşımıza Osmanlıca yazan logar kapakları çıktı.  

 "kemeraltı içindeki antika vasfına ulaşmış logar kapaklarında yer yer gözlemlenebilecek yazı. arka sokaklarda daha boldur, zira ana sokaklar asfalt geçirmiş olmasına rağmen, ara ara taş döşeme vs. sokak mümkündür arkalarda. bir örneği kızlarağası hanı yakınlarında görülebilir."(https://eksisozluk.com/izmir-karsiyakada-logar-kapaginin-ustundeki-yazi--2079001)
Bizim gördüğümüzden daha fazlası olduğu anlaşılmaktadır.


 Üzerinde "İzmir ve Civarı Telefon Türk Anonim Şirketi" yazmaktadır.

"Cumhuriyetin Kurulduğu Yıllarda Devletin Bütçesi Tamtakırdır. Üstelik Osmanlı Devletinin Borçlarının büyük bir bölümü üstlenilmiştir. Telefon Yatırımları oldukça pahalıdır. Ticaretin önemli merkezlerinden birisi olan İzmir’de ticari hayatın gelişmesi için Telefon haberleşmesi için yatırım yapmak zorunludur. Bu ortamda İzmir Belediyesi İzmir Telefon Şebekesini kurmak için imtiyaz talebiyle Hükümete başvurur. 1924 yılında belediyenin imtiyazı almasının ardından 1925 senesinde İstanbul Telefon Şirketi Ekçi Ustabaşısı Halil Orhan’a İzmir’de bir manyetolu telefon şebekesi kurdurulmuş ve 200 abone ile tesis işletmeye açılmıştır. Bir süre sonra İzmir telefon şebekesinin yatırım için gerekli finansmanı temin edebilmesi amacıyla hükümet, İzmir Belediyesi’ne Ericsson firması ile ortak olması için izin vermiştir. 31 Mart 1926 tarihli imtiyaz sözleşmesi uyarınca 5 Haziran 1927 tarihinde İzmir ve Civarı Telefon Anonim Şirketi kurulmuştur." (http://www.telekomculardernegi.org.tr/haber-5965-izmir-telefon-sirketinin-devletlestirilmesi.html)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder