DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

22 Ağustos 2017 Salı

GAZİ SULTAN OSMAN (YUNAN HARFLİ TÜRKÇE BİR METİNDE OSMAN GAZİ)


Yunan harfli Türkçe süreli yayın(Risale-i Mevkute) Terakki'nin 15 Mayıs 1888 tarihli "Gazi Sultan Osman" metninde Osman Gazi'nin hayatı ve ataları anlatılmaktadır. Genel olarak metin geleneksel hikayeyi anlatmaktadır. Mesela Gündüz Bey'den bahsetmek yerine Süleyman Şah rivayetine yer verilmektedir. 1300 tarihinde hutbe okunması dikkat çeken hususlardan biridir. () içinde verilen özgün metinde vardır, [] içinde verilen yerler ise tarafımca eklenmiştir. 
       
GAZİ SULTAN OSMAN

Mensubiyeti ile müftehir[iftihar etmek] bulunduğumuz Devlet-i Aliye-i Osmaniye-yi tesis eden Gazi Sultan Osman hazretleridir. Sultan Osman ceddi Süleyman Şah, Kayı Han denilen kabilenin serdarı olup, kabilesi ile beraber Horasan taraflılarında mütemekkin[yerleşik] idiler. Sonra o taraflara dahi sarkıntılık eden Tatarların Zulüm ve ezalarından Süleyman Şah hazretleri usanmış bezmiş olduğundan, 611(1215) tarih-i hicrisinde[1] kabilesi ile beraber Horasan taraflarında Rum diyarında(Rum Kayserleri tarafından Hüküm olunmuş havali) göç ettiler ve bir müddet Erzincan tarafında oturdular, bir müddet sonra, tekrar Horasan’a geri dönecekleri esnada Süleyman Şah(Halep) civarındaki forat(Euphratis) ırmağında kazaen[kazara] düşüp vefat eylemiştir.
Bu kederli vakadan sonra kabilenin bir kısmı müteveffa[vefat etmiş] Süleyman Şahın oğullarından olup yiğitlikte yekta Ertoğrul[2] nam beyi kendilerine serdar intihap[seçme] ederek yine Rum diyarına geri dönmeye karar verirler. Ve bu karar üzerine kendilerine bir münasip mahal gösterilip verilmesi için o esnada merkezi hükümetleri Konya’da bulunan Selçuk devleti hükümdarı Alaeddin’e müracaat ettiler. Sultan-ı müşarünileyh[adı geçen sultan] dahi bunlara Ankara civarında (Karacadağ) denilen yaylayı verdi ve oraya gelip ikamet eylediler. Orada ikametleri esnasında Sultan Alaeddin Tatar tayfasını münhezim[hezimete uğratmak] ve perişan eyledi. Bu imdad[yardım] ve hizmete mükâfat olarak Sultan Alaeddin, Gazi Ertuğrul Bey kabilesine evvelki Karacadağ yaylalarına ilave olarak Söğüt ve Eskişehir ovalarını dahi verdi. 
Gazi Ertoğrul 680(1282) tarih-i Hicrinde vefat etmiş olup yerine her cihet pek layık ve yakışır olan küçük oğlu Osman Bey ittifakı ile kabileye serdar seçildi. O esnada civarlarında bulunan Rum Tekfur(hükümdar)larından bazıları ittifak edip kabile üzerine hücum ederek Kara Hisar ile Bilecik ovalarında hayli muharebeler etmişler ise de, kabile halkı Rumlara galebe[üstün gelme] ederek bir çok yerlerini zapt eylediler. Bu kabilenin hem cesaretlerinin ziyadeleşmesi[çoğalması] hem toprak ve nüfusça artmasında büyücek yardım eyledi. Galebelerinin akabinde, yani, 687(1287) sene-i hicriyesinde Kara Hisarşehri dahi Rumlardan büsbütün alıp zapt ettiler. Bunların üzerine takdir ve tahsin alametleri olmak üzere Sultan Alaeddin tarafından o vaktin adedince Gazi Osman’a tabl ve Alem(Da-v-ul ve bayrak) gönderilerek Beylik unvanı verildi. Lakin o vakit Selçuk devleti gün be gün inkıraz[sönme] bulmaya yüz tutmuş olduğundan, milk[mülk sahibi] bir takım asi memurlar ellerine geçtiği sırada, Osman Gazi dahi Bilecik ve Ankara cihetlerini kendi iktidarına alarak 699(1300) sene-i hicrisinde Kara Hisar şehrinde hutbe okutturup Devlet-i Osmaniye-yi tesis etmiş ve kendisi dahi Sultan unvanını almıştır.
Saltanatlarının son zamanlarında Prusa[Bursa] şehrini feth eyledikden sonra, yani, 727(1327) tarihi hicrisinde 62 yaşında oldukları halde Söğüt kasabasında vefat edip Prusa’da Hisar içinde defn olunmuştur.  


[1] Tarih-i Hicri hazreti Muhammed’in Mekke’den Medine’ye hicretleri tarihinden bed iderki[başlar], tarihi Miladın 622 inci senesi Ioulıos 16 Cuma gününe müsadiftir[tesadüf eder].
[2] Er toğruya lafzı bundan mecazdır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder