DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

21 Eylül 2017 Perşembe

DÜNYA HÜKÜMETLERİ-1886- (YUNAN HARFLİ TÜRKÇE)

Hükümet-i Alem

Dünya’da resmen tanınmış 81 hükümet mevcuttur.

Bunların 47’si Avrupa[Europa] kıstasında olup, dördü imparatorluktur: Osmanlı Saltanatı[Saltanat-ı Osmaniye], Alamanya, Avusturya[Austrıa] ve Rusya[Rosıa] devletleridir.
On altısı k(ı)ralıktır ki: İngiltere[İggiltera], İtalya, İspanya, Prusya[Prosya], Portekiz[Portogalia], Bavyera[Baviyara], Belçika, Filemek, İsveç-Norveç, Danimarka, Macaristan, Waardenburg [Vırdenburg], Saksonya, Romanya, Sırp ve Yunan[’Ellinos] devletleridir.

On üçü dukalıktır ki: Analton, Vadı, Brunswick [Brunsvikı], Holstein [Holştagın], Hesse [Essi], Mecklenburg Schwerin [Meklemburg-şuerin], Mecklenburg Strelitz [Meklemburg-sterlios], Oldenburg [Oldemburg], Saxe-Altenburg [Saxo aldem-burg], Saxe Gotha [Saxo-kovurgon-gotha], Saxe Meiningen [Saxo-mey-nıggı], Saxe- Weimar [Saxo-Veımrı, Iranah] hükümetleri olarak tamamı da Alamanya’dadır.

On biri prensliktir ki[prensipoto] bunlar da: Bulgaristan, Karadağ, Lihtenştayn [Lıhtenştagın], Monako [Monaha], Libby-Detmold [Libbı-detmoldi], Libby-Şamburg [Libbi-şamvurgı], Valdeki, Réunion [Reuson], Saarburg Rudolstadt [Şuarpurg-rodolstadı], Saarburg Sangerhausen [Şuarpurg-sonderhauzen] hükümetlerinin olarak dördü Alamanya’dadır.

Üçü cumhuriyettir ki Fransa, İsviçre[İsviçere] ve San Marino [Sanmarino] hükümetleridir.
Asya kıtasında 7 hükümet mevcut (olarak), bunların üçü imparatorluktur ki: Çin, Hint[Hind] ve Japon[Capon] devletleri.

Üçü Saltanat-ı Kone imarettir ki: Afgan, Buhara, Hive hanlıkları ve bir saltanattır ki İran Şahlığıdır.
Afrika’da beş hükümet mevcut olup, biri Habeş İmparatorluğu, İkincisi Fas ve üçüncüsü Zanzibar [Zengibar] Sultanlığı, dördüncüsü Mısır Hıdivliği ve beşincisi Tunus Beyliği’dir.

Amerika kıtasında 22 hükümet olarak bunlardan yalnız[yalınız] bir Brezilya[Vrasilia] İmparatorluğu ve diğerleri devlet bir araya gelmişler dâhil 26 idare ile hariç birlik kurmuş, Meksika, Kosta Rika [Kostarika], Kolombya, Liberya [Livirya], Nikaragua [Nikarayoa], El Salvador [Salvator], Dominik [Domnnıkın], Transval, Peru, Paraguay-Volvia [Paraguaı-Volvia], Uruguay [Urguaı], Uranz, Ekvador cumhurlarıdır.
***
Bu metin, Yunan harfli Türkçe Anatol Ahteri süreli yayının 15 Eylül 1886 tarihli sayısında yer almaktadır. Bu metin ilk olarak, tarafımca Herkes Dergisi'nde yayınlanmıştır:
 https://herkesindergisi.com/yasincetin/hukumet-i-alem-yunan-harfli-turkce-metin/
https://herkesindergisi.com/yasincetin/hukumet-i-alem-yunan-harfli-turkce-metin/




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder