DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

1 Eylül 2017 Cuma

ESKİ VAKİTLERDE ÇOCUKLAR(YUNAN HARFLİ TÜRKÇE METİN)

Angeliaforos Çocuklar İçin, "Çocukları bana gelmeye bırakın" Louk., cilt z, İstanbul, Avgustos, 1, 1877, Nom. 8.

Angeliaphoros-Çocuklar İçin- süreli yayını Amerikan Misyonerler Şirketi tarafından İstanbul'da Aramyan matbaasında yayınlanmıştır. 1 Avgustos(Ağustos) 1877 tarihli sayısında "Eski Vakitlerde Çocuklar" başlıklı Yunan harfli Türkçe bir yazı bulunmaktadır. Yazıda kullanılan görsellerin ise 1800(bugün yaklaşık 1900) yıl önceki görsellerin asıllarından yapıldığı söylenmektedir. Metinin dili genel olarak anlaşılır düzeyde olmakla beraber birkaç kelime sadeleştirilmiştir. Metinde kullanılan kelimeler ise [] içinde verilmiştir. 
***
ANGELIAFOROS ÇOCUKLAR İÇİN DERGİSİ 1 OCAK 1874 TARİHLİ SAYISI:  http://yasinetin.blogspot.com.tr/2017/06/aggeliaforos-cocuklar-icin-dergisi-1.html
***

ESKİ VAKİTLERDE ÇOCUKLAR

Takriben bin sekiz yüz sene evvel Yunanistan’da yaşayan bu küçük çocukların tasvirleri o vakit nakış olunan resimlerden alınmış olduğundan asılarına uygun [-mutabık] olmaları hususunda emin olabilirsiniz.
O vakit bebekleri uzun bir parça bez ile yukarıdan aşağıya kadar sarmak adet olduğundan, bebeklerin ancak yüzleri görünürdü.
Görsel yazısı: "Bir bebek"

Çocukların anaları onları her gün yıkarlardı ve çocukların içinde yıkandıkları kap bazen beşik yerine de kullanır idi. Vaka bu kap acayip bir beşikti ise de, içine bir yumuşak yastık konulduğu halde, onda yatan çocuklar gayet rahat edebilirlerdi.

Görsel yazısı: "Çocuğun yıkanması"

Burada karnaval esnasında bazılarının ettiği gibi, o vakitlerde dahi Yunanistan’da çocuklar yüzlerine maske(kisvet) koyup, küçük karındaşlarını korkutmaktan haz ederlerdi.
Görsel yazısı: "Çocuk karındaşını korkutuyor"

Bin sekiz yüz sene önce [-akdem] Yunanistan’da çocuklar şimdi buranın çocukları gibi mektebe giderlerdi ve o vakitlerde Yunanistan’da öyle alime ademler vardı ki onların kitapları bu güne değin ço(cu)klar tarafından okunuyor.
Görsel yazısı: "Mektepte bir çocuk"

O vakit çocuklar şimdi sizin kullandığınız gibi kitap kullanmazlardı. Onların kitaplarından bazıları bal mumu ile örtülü ve mum üzerine yazılı tahtalardan ibaretti. Çocuklar yazı öğrenmek için dahi böyle mumlu tahtalar üzerine yazarlardı. Kalemleri de ucu sivri bir çubuk olup, çocuklar onunla yazarlardı. Mekteplerde çocuklar sinirleri kuvvetlensin diye başka dersler sırasında talim-i beden dersi dahi alırlardı.
Görsel yazısı: "Acayip kitaplar"

Beden taliminden sonra çocuklar hamamdan çıkmış gibi terlerlerdi ve bu sebepten peştamalla sarılıp biraz rahat ederlerdi. Eski vakitte yaramaz çocukları edeplendirme/ceza [-tedip etmek] dahi bir marifet sırasına geçmişti ve tasvirden anlaşıldığına nazaran tedip olunan çocuklar sıkıntıya düşerlerdi [iztıraba tuçar olurlardı] .
Üst görsel yazısı: "Beden taliminden sonra"
Alt görsel yazısı: "Çocuk büyük ıztırabta"
***
ANGELIAFOROS ÇOCUKLAR İÇİN DERGİSİ 1 OCAK 1874 TARİHLİ SAYISI: http://yasinetin.blogspot.com.tr/2017/06/aggeliaforos-cocuklar-icin-dergisi-1.html
***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder