DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

12 Nisan 2021 Pazartesi

KİTAP DEĞERLENDİRMESİ: "HASAN ALİ YÜCEL VE TÜRK AYDINLANMASI"

HASAN ALİ YÜCEL VE TÜRK AYDINLANMASI


Kitap Adı: 
HASAN ALİ YÜCEL VE TÜRK AYDINLANMASI

Yazar:
-A. M. Celal Şengör 
***
Öncelikle bu kitap bir tarihçi tarafından yazılmadı! Türkiye'de bilimi içselleştirmiş pek tarihçi bulunmaz! O yüzden değerlendirmeler içerisinde bu yönün eksikliği hissedilir. Ülkemizin ve hatta dünyanın önde gelen jeologlarından #CelalŞengör bu kitabı yazmıştır. Bence Celal Şengör bir #bilim tarihçisidir. Bu eserde döneme bilimsel anlamda bakan bir kitap olma özelliği taşır. Hasan Ali Yücel, Osmanlı İmparatorluğunda dünyaya gözlerini açar. Zor zamanları görenlerdendir. Hukuk fakültesini terk ederek felsefe eğitimi alır. Celal Şengör kitabın kimi yerinde onu "filozof Hasan Ali" olarak anar. 1938 yılında felsefe egitimi görmüş birisinin Maarif Vekili-Milli Eğitim Bakanı- olduğunu görüyoruz. Düşün! Felsefe okuyan birisi Millet vekili olmuş ve bakanlığa atanıyor! Harbi, bugün mecliste hiç felsefe eğitimi almış birisi var mı? Veyahut az buçuk anlayan var mı? 

Celal Şengör, bu kitapta bilim nedir? Hasan Ali Yücel bilimden ne anlar? Karl Popper ve F. Bacon ile benzerlikleri nelerdir? Hasan Ali Yücel neden tarihe bir bilim olarak yaklaşır? sorularını irdeler. Dönemin fakülte açılışları ve etkinliklerinde gençleri nasıl bilime yönlendirmeye uğraştığını gözler önüne serer. Anadolu'da iyonya filozoflarıyla başlayan bilim meşalesinin taşıyıcısı artık Hasan Ali Yücel'dir. Köy enstitülerinin kurulmasında da büyük emekleri vardır. Hasan Ali Yücel, tek başına çeviri hareketinin başındaki adam olması ile büyük değer taşır-Hasan Ali Yücel Serisi İş Bankası Kültür Yayınlar-. Aristoteles, Platon, Bacon, Cicero, Herodot gibi batıdan çeviriler olduğu gibi Nizamülmülk gibi doğudan eserleri kapsayan geniş bir seridir. Tolstoy, Dostoyevski, Victur Hugo vsler vsler... Birde üstüne adam felsefeci ve eserleri var(Mantık, Davam, Goethe, İyi Vatandaş İyi İnsan, vb.). Böyle bir adama komünist diye iftira at!, olacak iş değil. Baskılar sonucu 1946 yılında görevden alınmış..! Celal Şengör, Türkiye bir daha böyle bir maarif vekili görmedi diyor. Sadece Celal Şengör de değil, Ekrem Akurgal-dünya çapında bir arkeologumuz- da benzer değerlendirmeleri yapar. 

Müslüman mahallesinde salyangoz 🐌 satmak



Sıkı yönetimli rejimlerden kurtulmak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder