DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

5 Nisan 2021 Pazartesi

UR’UN TANRISI NANNA

Ur Zigguratı

Ur kentinde Nanna’ya adanmış Ekişnugal tapınağı yer almaktaydı. Akad kralı Sargon’un kızını Ur kentinde yüksek rahip görevine atadığı bilinmektedir. Ayrıca daha sonraki Üçüncü Ur Hanedanlığı ve İsin Hanedanlığı da kızlarını Ur’un yüksek rahipliğine getirdiler. Ur-Nammu Kanunları’nda Ur krallığının Nanna’ya Anu ve Enlil tarafından verildiğini, ayrıca Ur-Nammu’nun bizzat Ninsun tarafından doğrulduğunu öğreniriz. Metin bölümü şöyledir: “[…]Vaktaki tanrı Anu ve tanrı Enlil Ur krallığını tanrı Nanna’ya verdiklerinde (Anu ve Enlil Ur krallığını Nanna’ya verdikleri zaman) O zaman, Ur-Nammu Ninsun'un doğurduğu evlat, onu doğuran sevgili anasına onun adaleti (ve) doğruluğu için[…] Nam-hani’yi öldürdü. Tanrı Nanna'nın Magan gemisini hudutta şehir kralı Nanna’nın yardımıyla geri döndürdü. Ur'da (böylece) parladı”

Üçünücü Ur Hanedanlığı’nın kurduğu Ur yönetiminin yıkılmasının ardından metinler, devletin zamanını doldurduğu ve tanrılar tarafından yıkılmasına karar verdiğini işler. Bir metinde Nanna’nın kenti terk etmesi salık verilir: “(Sonsuza dek) üstünlüğü elinde tulacak bir krallık gören olmuş mudur? Onun (yani Ur'un) krallı Onun saltanatı gerçekten uzun sürdü ama artık bitkin düştü. Ey benim Nanna'm (ay tanrısı ve Ur'un koruyucu tanrısı) uğraşma(boşuna), kentini terk et!”

İsin Hanedanı döneminde de kralın tanrısal kutsanmışlığını göstermek için ‘kutsal evlilik’ törenleri yapılıyordu. Ur’da Nanna’nın yüksek rahipliğinde İbbi-Sin’in kızını görevden almadılar; İbbi-Sin’in kızı öldüğünde ise İşbi-Erra kendi kızını bu göreve getirdi. Kral tanrısal uyumu göstermek için Elamlılar ile Şimaşkilerin ittifak halinde yıktıkları tapınakları yeniden yaptı. Bu uyumu gösterdikleri diğer bir askeri başarıları ise Elamlıların Ur’dan götürdükleri Ay Tanrısı Nanna’nın heykelini geri getirmeleridir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder