DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

6 Kasım 2022 Pazar

ARTEMİS KİTAP KULÜBÜ (İZMİR'DE YÜZYÜZE VE ZOOM ÜZERİNDEN)

 

Artemis Kitap Kulübü 

    Antik Yunan kaynaklarında dünyanın yedi harikasından biri olarak anılan Artemis Tapınağı, İzmir'in Selçuk ilçesi sınırlarında Efes Antik kentinde yer almaktadır. İzmir'de kurulan söz konusu kitap kulübü de kendisine, İzmir'in geçmişinde önemli bir mitoloji karakteri olan tanrıça Artemis'in ismini vermiştir. İnstagram ve telegram üzerinden faaliyetlerine başlayan Artemis Kitap Kulübü, Alsancak'ta bulunan Solas Kafe'de ilk iki toplantısını gerçekleştirmiştir. İlk toplantıda Zülfü Livaneli'nin "Son Ada" isimli eseri masaya yatırılmıştır. İkinci toplantı da ise Japon edebiyatından seçilen Sayaka Murata'nın "Kasiyer" isimli eseri ele alınmıştır. Kitaplar şöyle seçilmektedir, kitap kulübü yöneticileri kendi aralarında üç kitap seçip, Artemis Kitap Kulübü telegram kanalı üzerinden bu üç kitabın yer aldığı bir oylama başlatmaktadır. Oylama sonucunda en çok oyu alan eser seçilerek, sıradaki toplantı için katılımcıların okuması beklenmektedir. Toplantıya katılmak için kitabın okunması şart koşulmamaktadır. Sıradaki seçilen kitap ise Victor Hugo'nun "Bir İdam Mahkumunun Son Günü" isimli eser olmuştur(Yaşar Kemal'in "Teneke"; Jean Teule'nin "İntihar Dükkanı" isimli eserleri karşısında en çok oyu almıştır). Victor Hugo'nun eseri ise 27 Kasım Pazar günü saat 16:00'da, Alsancak'da Solas Kafe'de ele alınacaktır. Bir sonraki gün yani 28 Kasım Pazartesi günü saat 21:00'da ise Zoom üzerinden kitap üzerine sohbet edilecektir. Zoom üzerinden yapılan etkinlikler de ilk kitap toplantısından sonra başlamış ve devam etmektedir. Kitap toplantıları haricinde bir konu üzerinden sohbet edebileceğiniz etkinliklere de başlanmıştır. Bunun ilki 16 Kasım Çarşamba günü saat 19:00'da Alsancak'ta Solas Kafe'de "Hükmeden Güç: Toplum Baskısı" üzerine gerçekleşecektir.

    Telegramda "Artemis Kitap sohbet" isimli platform üzerinden sohbet etmekteyiz. Kimi zaman bir kitap alıntısı paylaşırken, kimi zaman felsefe içerisinde tatlı bir sohbete dalınmaktadır. Kitap, şiir, sinema, gündelik ve varoluşsal dertlerimiz sohbet konusu olabilmektedir. Bir tema kendiliğinden ortaya çıkıyor ve farklı fikirlerle bir beyin fırtınası imkanı doğuyor. Telegramdan bu sohbet platformuna katılabilir ve sohbete dahil olabilirsiniz. Sohbete dahil olmak istemeyip, sadece kitap kulübü duyurularını takip etmek isteyenler içinse "Artemis Kitap Kulübü" kanalı bunu sağlamaktadır. Kitap oylamaları, kitap toplantıları ve etkinlik duyuruları bu kanal üzerinden yapılmaktadır. Bir başka seçenek ise İnstagram üzerinden "Artemis Kitap Kulübü"(@artemis.kitap.kulubu) sayfasını takip edebilir, oylamaya katılamasanız da seçilen kitapları ve etkinlik bilgilerini takip edebilirsiniz. Ya da bu üç platformu da takip ederek hem sohbete hem oylamaya hem de etkinlik bilgilerine ulaşabilirsiniz.

       Seçilen kitapların sayfa sayısı çok fazla ve dili ağır olmayan kitaplardan seçilerek genel bir kitleye hitap etmektedir. Maksat ortak paydası kitap okumak olan insanların bir arada sohbet edecekleri bir platform oluşturmak ve etkinlikler gerçekleştirmektedir. Okunan bir kitabın açtığı kapıdan yepyeni sohbetler doğurabilir, hayatın telaşesi içinde farklı bir havayı solumak için bir imkan ortaya çıkarabilirsiniz. Belki de yepyeni dostluklara yelken açmak için yeni bir fırsat doğar. Bakalım her gün yeniden doğan güneş yarın ne getirir. 

        ***

        Son Ada(Zülfü Livaneli): 40 kişinin yaşadığı bir adaya, anakaranın başkanının emekliliğinde adaya gelmesi ile tüm düzenin ve huzurun altüst olduğu bir ortamı tasvir eder. Ağaçlar budanır, martılar öldürülür; birkaç kişi dışında başkanın manipülasyon ve vaatlerine kanan adalılar, başkana karşı çıkan birkaç kişiye tepki gösterir. Artık eskiden fıstık toplayıp, müzik eşliğinde dans edilen, martılarla beraber yaşanılan adadan eser kalmaz. Bir yönüyle hırsları olan insanlar, bir yanıyla doğa ile insan ilişkisinin ele alındığı bir eser söz konusudur. 

            Kasiyer(Sayaka Murata): Çocukluğundan itibaren hayata farklı bakan bir kadının, yarı zamanlı olarak girdiği Kasiyerlik işinde geçirdiği 18 yıl, yaptıkları ile çevresindekiler ile ilişkisi ve aldığı tepkiler. Evine aldığı bir adam ile yaratmaya çalıştığı "normal bir insan"ım algısının başarısızlığa ulaştığı kısa bir anlatı. 

        ***

Artemis Kitap Kulübü Platformları:

İnstagram: @artemis.kitap.kulubu

Telegram Kanalı: Artemis Kitap Kulubü Kanalı

Telegram Sohbet: Artemis Kitap Kulübü Sohbet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder