DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

7 Ocak 2017 Cumartesi

AKTİSTEN KARAMANLICA REKLAMLAR: TİCARET MEKTEBİ, BANKA VE ŞİRKET


Aktis Gazetesi'nin 1914 tarihli yayınlarından bazı reklamları aktarmaya çalıştım. Bunun yanında Heybeli Adada bulunan Ticaret mektebinin fotoğrafını da yine gazeteden koymayı uygun gördüm. Önceki çalışmalardaki önerileriniz için teşekkür ederiz ve önerilerinizi memnuniyetle kabul ederiz.

TİCARET MEKTEBİMİZ
Geçen hafta Heybeli adada bir kısmı muhterek(-muhterik: bir kısmı yanmış olan) olan
TİCARET MEKTEBİMİZ




KASTRINIDES

Banka ve ticarethanesi.

Galata, Havyar han No: 25

Mezkûr(-zikr edilen) banka şehrimizin umum(-bütün) bankalarından son derece ehven faizle para ikraz(-ödünç para verme) ider. Tahvilat(-borç senetleri) terhin(-rehin bırakma) idildiğinde 6% faizle 80% avans çekebilirsiniz. Simendifer, Mısır, Yonan, Panama tahvilatlarının her nevini ve diğer hükümet tahvilatlarını peşin ve taksitle ehven fiatda satar eng(-?) emin bir bankadır.

Dasrada(-taşra) emin acentler(-acente) kabul kabul ide.


ŞEHR-İ ŞİRKET

Yemiş iskelesinde 107 numerolı mağazada un ticareti ile iştigal(-uğraşmak) itmek üzere I. Ve II. Demircoğlu ve Har. V. Akkogunes unvanı tahtında teşekkül iden şirket bu defa fesh idilerek, mezkur(-adı geçen) ticarethane şurekaden Haral. V. Akkogunes efendi uhdesinde kalmışdır.


2 yorum:


  1. Mezkur değil "mezkûr"
    Simendifer değil "Şimendifer"
    Diker değil "diğer"
    Azent, herhande şube anlamında "ajan" olmalı.
    surekiaden değil "şürekadan"

    YanıtlaSil