DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

27 Ekim 2019 Pazar

KARAMANLICA METİN: "AFRİKA'DA KİMSESİZ ÇOCUKLARA YARDIM"

Çocuklar İçin Angeliaforos süreli yayınının 1 Ocak 1892 tarihli sayısındaki "Afrika'da Kimsesiz Çocuklara Yardım" yazısının, Yunan harfli Türkçe'den(Karamanlıca) Latin harflerine aktarılması yapılmıştır. Bir iki yer haricinde sadeleştirme yapılmamıştır.

AFRİKA'DA KİMSESİZ ÇOCUKLARA YARDIM

Belçika kralı Leopold'ın(Λεοπελδ) Kongo(Κόγγο) Eyalet'inde icra etmekte olduğu, iş o karanlık diyarın küçük çocuklarına bereket-i mucip olduğunu işitmek hoştur. Bu küçüklerin kendileri kayıracak kimseleri olmadığı halde çok defa sokağa bırakıldığını ve yaşamak için etraf köylerde bulabildikleri ve ormanlarda topladıkları şeylere muhtaç olduklarını misyonerler nakil ediyorlar. Bu yabani kabilelerin bazıları arasına öksüzlerin hali gayetle perişandır.

Kongo Eyaleti şimdi kimsesiz küçüklere yardım etmeyi üzerine almıştır. Kral Leopold resmen bir emir çıkarıp esir sürülerinden kurtarılan ve atılan ve kimsesiz olan çocukları eyalet kendisi kayıracağını buyurmuştur. Eyalet onları amel-i surette talim ve terbiye edip etrafta olan beyazlar arasında kendi geçimlerini kazanmayı onlara öğretecektir. Eyaletin bu yetimhanelerine çiftçilik öğretmek için çiftlikler kullanılacak ve onlar akıl baliğ olunacağa dek yiyeceği, yatakları, ilaçları ve muhtaç oldukları her şey eyalet tarafından tedarik olunacaktır. Böylece Kongo Eyalet'inin bütün kıtalarında bu kimsesiz yüzlerce çocuklar, yardım etmek için medeniyet παζουσηνη kendilere doğru uzatılmış bulacaklardır.

Kongo Eyalet'inin siyah oğlanlar ve kızlar için ettiğine dair burada bir örnek vardır. Yukarı ki Konga'da vaki Kangala(Καγγαλα) nam mahalde insan yiyen kabileler arasında beyazların bir merkezi vardır ki Stanle(Στάνλη) hayli seneler akdem büyük ırmağın üzerinden geçip aşağı indiğinde bu kabileler onun ile en şiddetli bir muharebe ettiler. Kongo'nun şimali sahilinde yirmi mil kadar uzaklıkta 100, 000 kadar sekene vardır ki onların kulübeleri sıra ile yapılmış olup hayli mil uzunluğunda muntazam sokaklar teşkil ederler. Şüphesiz böyle kalabalıklı bir merkezde şu ya bu yol ile dostlarını ζάι eden çok çocuklar vardır.

Eğer bu gün Kangala'yı ziyaret edecek olsak göreceğiz ki beyazların büyük merkezinde iki sıra güzel kulübeler içinde bu bikes(-kimsesiz) çocuklar rahat bir surette yerleştirilmişlerdir. Bu kulübelerin ortasında bir büyük sundurma olup, bunun içinde iki tarafında πεκελερ konulmuş bir uzun sofra vardır ki onun üzerinde günde üç kere eyaletin 170 küçük şakirtleri beyazlardan birisinin nezaret-i tahtında kendi kendilerine taam ederler. Bundan evvel bu çocuklar ne vakit yiyecek bulurlarsa o vakit yerler idi, bazen kan dolgunluğuna duçar olurlar ve yine de aç kalırlar idi. Şimdi ise onlara muayyen vakitte ve miktarı kafi taam verilir. Hastalar için bir ev olup orada rahat ederler ve güzelce bakılıp çarçabuk iyileşirler. Kongo Eyalet'inde kimsesiz çocuklar için olan bu iş, Leopold Kralın der uhde etmiş olduğu insanperverane işin en hoş bir kısmını icra etmektedir.    
AFRİKADA KİMSESİZ ÇOCUKLARA YARDIM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder