DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

17 Mart 2021 Çarşamba

DUYURU: DEUILLI ODO, "II. HAÇLI SEFERİ, VII. LOUİOS'İN DOĞU'YA SEYAHATİ" (LATİNCEDEN ÇEV. CANER TOĞAÇ), KRONİK.

Bir süre beraber derslere girdiğimiz Caner Toğaç'ın gayreti ve başarısına birinci elden şahitim. Latinceden çevirdiği bu eseri, ustalıkla çevirdiğine eminim. Recai Tekoğlu'dan aldığımız derslerdeki başarısını göz önüne aldığımda, geriye başka bir ihtimal daha kalmıyor. Caner'in Türkiye ve uluslararası tarih camiasında, önemli boşlukları dolduracağına eminim. Nice yayın başarısını görmek dileğiyle, bu çalışmasından dolayı tebrik ederim. 




Caner Toğaç, çevirdiği eser için Twitter hesabı üzerinden şu bilgileri veriyor: 

"De Profectione Ludovici in Orientem" II. Haçlı Seferi ile alakalı tafsilatlı bilgi veren maalesef tek Latin kaynağıdır. Diğer kaynaklar seferin başarısızlığı dolayısıyla seferden kısaca bahsetmekle yetinirler. Sefere Alman kralının yanında katılmış olan Otto of Freising bile "Gesta Friderici I Imperatoris" adlı eserinde seferden sadece birkaç sayfa söz eder ve hülasa Almanların başına gelen felaketleri aktarır. Surlu William'ın sağladığı malumat da keza aynı ölçüdedir.

Eseri yayınlayan yayınevi Kronik ise sitesinde eseri şöyle tanıtmaktadır: 
II. HAÇLI SEFERİ’NİN TEMEL KAYNAĞI…Urfa Haçlı Kontluğu, Birinci Haçlı Seferi sırasında Doğu’da kurulan ilk Haçlı devletiydi. 24 Aralık 1144 tarihinde Musul Atabeyi İmadeddin Zengi tarafından ele geçirildiğinde ise ilk yıkılanı oldu. Urfa’nın Türklerin eline geçişi, diğer Haçlı devletlerinde şok etkisi yarattığı gibi Avrupa’da da yaklaşık kırk yıldır sönmüş olan Haçlı ateşinin yeniden alevlenmesine yol açmıştır.
Bu kaybın ardından, Antakya ve Kudüs’ün Latin hükümdarları, yeni bir Haçlı Seferi düzenlenmesi talebiyle Papa III. Eugenius’a yardım çağrısında bulunmuş. Papa III. Eugenius, Fransa Kralı VII. Louis ve Alman Kralı III. Konrad’ın haçı kabul etmesini sağlamıştır. Neticede Avrupa’nın iki büyük hükümdarının komutasındaki Haçlı orduları, 1147 yılının bahar aylarında harekete geçti; fakat sefer sonucunda önemli bir başarı elde edilemedi. 1147 yılında Fransa kralı ile Haçlı Seferi’ne katılan ve kralın vaizi olan Deuilli Odo’nun Caner Togaç tarafından Latinceden çevrilen kitabı, İkinci Haçlı Seferi’ne dair yapılan çalışmalarda uzun süre temel kaynak olarak kullanılmıştır.
Elinizdeki eser, Haçlı Seferi’nin ilanı, hazırlıkları ve Frank hacıların Fransa’dan ayrılışıyla başlıyor. Seferin her anına tanıklık eden Odo; yolculuğu esnasında Macaristan, Bulgaristan, Sofya, Filibe, Çatalca, Konstantinopolis, Anadolu, İzmit, Efes, Antalya, Antakya gibi birçok yeri tasvir ediyor. Frank, Alman, Bizans ve Türk ordularının sefer boyunca izledikleri stratejileri, hilelerini, mücadelelerini ve anlaşmalarını tüm detaylarıyla birlikte aktarıyor. Odo’nun sefere dair duygularını aktardığı yerlerde yaşanan kötü olaylar için Bizanslıları suçlamasının yanında Haçlıları da eleştirmeyi ihmal etmemesi dikkat çekicidir.
II. Haçlı Seferi: VII. Louis’in Doğu’ya Seyahati, başından sonuna dek belgesel zevkiyle okunacak bir kaynak kitap…

  • Kategori: 2021 KİTAPLARIHAÇLI SEFERLERİ TARİHİTARİH
  • Dizi: Haçlı Seferleri Tarihi
  • Çevirmen: Caner Togaç
  • Özgün Adı: De Profectione Ludovici VII in Orientem Odonis de Diogilo
  • Özgün Dili: Latince
  • Kapak Tasarımı: Kutan Ural
  • Kapak Türü: Karton Kapak
  • Sayfa Sayısı: 176
  • Basım Tarihi: Mart 2021
  • ISBN: 9786257631006




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder