DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

6 Ağustos 2014 Çarşamba

İlk İstanbul'un Fethi Filmi ve Türk Sinemasının İlkleri

http://alkislarlayasiyorum.com/icerik/97778/istanbulun-fethi-1453-1951-89-dk

"Filmin Konusu: 1453 senesinde Edirne'de hummalı çalışmalar yapılmakta, toplar dökülmekte ve cihan padişahlarından Sultan II. Mehmet Han... emriyle İstanbul'u fetih etmek için sefere hazırlanmaktadır. Saraydaki bazı paşaların muhalif seslerine karşın padişah kararlıdır, devletin bekasını korumak ve büyük bir tehlike haline gelen Bizans'ı ortadan kaldırmak için savaş şarttır. Altı ay sonra hazırlıklar tamamlanmış, Sultan II. Mehmet hocası Molla Gürani'nin de onayıyla sefer emrini vermiştir. Bu tarih harekatta en güvendiği üç adamını Ulubatlı Hasan, Hızır Bey ve Mustafa'yı görevlendirir. Çok tehlikeli birer cengaver olan bu üçlü ön hazırlıkları yapmak için, casusluk göreviyle Bizans'a doğru yola çıkarlar. Ancak düşmanları da boş durmamaktadır ve onları engelleyip bu sefere mani olmak için harekete geçerler."


Atlas Tarih dergisinin en son sayısı( Ağustos-Eylül)nda ek olarak "100. yılında Türk sineması" eki ile İstanbul'un Fethi isimli, 1951 çekimli film ile tanıştım. Ekte şöyle bir tanıtım var; "Aydın Arakon'un yönettiği 'İstanbul'un Fethi' filminin lobi kartı. Başrol de Sami Ayanoğlu var.
 Filim siyah beyaz.

Kendimize Atlas Tarihin ekini rehber edinerek Türk sinema tarihinin ilklerine göz atalım. 
"1914'te yedek subay Fuat Uzkınay'ın Yeşilköy'deki 'Ayestefanos Anıtı'nın yıkılışını filme alışı, Türkiye'de Sinema'nın kuruluşu kabul ediliyor."

"Aslında Osmanlı topraklarında ilk film çekimini Manaki kardeşler II. Meşrutiyetin ardından Rumeli'de yapmaya başlamıştı."

"Birinci Dünya savaşı sırasında Ordu Sinema Film Merkezi çok sayıda film kaydetti."
Osmanlı'da reformlar askeriye için yapılmaya başlanmış sonra çoğu kuruma yayılmıştı. Sinemanın askeriyede gelişmesi şaşırtıcı bir unsur değil...


"İlk drama 1916'da Sedat Semavi tarafından çekildi."
"İlk Türk drama filmi 'Pençe'..."

"Cumhuriyet'in ilanından sonra sinema tutkusu Muhsin Ertuğrul'un öncülüğünde... Türkiye'yi sardı."

"Türkiye'de ilk sinema gösteriminin yapıldığı Sponeck Birahanesi..." İlk sinema gosterimi Sponeck Birahanesinde yapılmıştır.
"Türk Sinemasının ilk renkli filmi 'Halıcı Kız'"

"İlk sesli filmimiz 'İstanbul Sokaklarında'"
Daha fazlası için Atlas Tarihin Ağustos-Eylül sayısının ekine bakınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder