DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

23 Ağustos 2014 Cumartesi

KONYA- Karatay Medrese(Çini Eserler) Müzesi

Karatay Medrese Müzesi Alaeddin Tepesinin yanında bulunmaktadır. 



"Karatay Medresesi, Sultan II. İzzeddin Keykavus Devrinde, Emir Celaleddin Karatay tarafından, 649, H. (1251 M.) yılında yaptırılmıştır."
(http://www.kulturvarliklari.gov.tr/TR,43875/karatay-cini-eserler-muzesi.html)

Sizi bilmem ama ben Selçuklu kapılarına hayranım. 
"Medrese Selçuklular Devrinde hadis ve tefsir ilimleri okutulmak üzere "Kapalı Medrese" tipinde Sille taşından inşa edilmiştir. Tek katlıdır. Giriş doğudan gök ve beyaz mermerden yapılmış kapı ile sağlanmaktadır. Kapı Selçuklu Devri taş işçiliğinin şaheser bir örneğidir. Yazı ve desenlerle süslenmiştir. Kapının üzerinde medresenin yapımı ile ilgili kitabeler yer almaktadır. Kapının diğer yüzeylerine seçme ayet ve hadisler kabartma olarak işlenmiştir."
 (a.g.s.)



"Karatay Müzesinde, Beyşehir Gölü kenarındaki Kubat-Âbad Sarayı kazı buluntuları arasında olan duvar çinileri, çini ve cam tabaklar ile Konya ve yöresinde bulunan Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait çini ve seramik tabaklar, kandiller ve alçı buluntuları sergilenmektedir." 
(http://www.konya.bel.tr/sayfadetay.php?sayfaID=165)

Çini kaseler ve tabaklar.

Çini kaseler ve tabaklar.

Çini kaseler.


Çini Örnekleri

Desenlerin güzellikleri

Hayvan, insan ve sembol çinileri

İnsan çizilmiş çini

Normal kaplan veya Anadolu Kaplanı olabilir.

Farklı bir desen.

Çift başlı kartal sembollü çini, Çift başlı kartal Selçuklu ile özleşmiştir. Erzurum kalesinde de çift başlı kartal kabartması vardır. Arnavutluk bayrağında bulunmaktadır. Bizans Son döneminde bayrağında kullanmıştır. Selçuklu'dan önce kullanılmakla beraber, Selçuklu'nun çok fazla kullanmasından mütevellit Selçuklu ile özleştirilmektedir. 

Celaleddin Karatay'ın türbesi.

Medrese kanalı.

Çini parçaları

Çini parçaları

Yazı yazan bir çini parçası.




Av sahnesi
Cam kandiller

Yazılı tabaklar

Çini Tabaklar

Sürahiler



Kase, çaydanlık, bardak.


Sürahi, bardak, şekerlik ve kase.

Vazo


Kapının Arkası

Yağmurlu bir günde Müzenin bahçesi.

Girişten kubbenin görünüşü.

Yağmurlu havada çekilen kapı fotoğrafı.

Müzenin arka manzarasını gösteren kapalı bir gün, arkasında bulunan meydan yeni yapıldı Ramazan ayında alanda kitap fuarı açılması hoştu. Bunun yanında meydan dağınıklığa son verdi. Lakin bu seferde kaldırım taşları ile dolu bir alan oldu. 
Meydanın ortasında bulunan anıt ilginç muhtemelen Selçuklu askerinin kullandığı teçhizatı göstermek için yapılmış, bana sorarsanız Alaeddin Keykubad heykeli daha güzel olurdu.


Müzeye giriş 3 tl, müze kartınız varsa buyurun içeri girin. Müzeye girip seramikleri yakından inceleyerek ne anlatmak istediklerini anlamak isteyeceksinizdir. Seramik aletleri ve duvar motiflerini yakından görmenizi tavsiye ederim. 
Gelmişken Alaeddin Camisine uğrayın oraya gitmişken İnce Minare Medresesine de gidebilirsiniz yada Şems-i Tebriz türbesine de uğrayabilirsiniz. Şems-i Tebriz'e  gitmişken Mevlana'ya gitmemek olmaz. Mevlana'ya giderken İplikçi camisini ve karşısında bulunan bugün il özel idare bilmem neyi olarak kullanılan eski sanayi mektebine de bakınız. Şerafettin camisini valilik meydanında bulacaksınız. O zaman birde valiliğe bakın Mevlana Müzesine bakınız. Bedesten çarşısını da dolaşabilirsiniz. Gotik mimari örneği olan Aziziye Camisine de bir bakın 4 büyük giriş kapısı vardır. Minaresi farklı bir tarz ile yapılmıştır. Sırçalı Medresesi restorasyon da ama kapısı görmeye değer. 2 sokak aşağıda Sahip Ata külliyesi ve müzesi onun yanında arkeoloji müzesi ve onun ilerisinde de Etnoğrafya müzesi var. Konya'da gezilecek yer çok ki ben hep tarihi yerleri(Hepsini değil) sayıyorum. Selçuklu devletini ve toplumunu tanımak için Konya'dan güzel şehir mi var?. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder