DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

13 Ağustos 2014 Çarşamba

KONYA-Sahip Ata Vakıf Müzesi

Fotoğrafta Sahip Ata Camisinin kapısını görüyorsunuz. Kapı kendisini günümüze kadar korumuş olmalı, restorasyon izleri görülüyor. Yerleri Alaaddin merkezli anlatıyorum. Alaaddin tepesinden Rampalı çarşısının önüne gelip sağ yoldan ilerleyin caminin yanındaki sokaktan direk aşağıya inin... Sırçalı Medresesinin olduğu sokaktan dümdüz inmeniz gerekiyor. Hamam ve camiyi inince görürsünüz. Yukarıdaki kapının önünde durun ve işlemelerine dikkatlice bakın. Anadolu Selçuklularının bıraktığı muhteşem esere dikkatinizi verin...
Günümüzdeki görünümü...
Peki Sahip Ata Fahreddin Ali kimdir.? Erdoğan Merçil'in "Müslüman Türk Devletleri" kitabında şöyle ifade edilir:
"Fahreddin Ali, İlhanlıların Anadolu'ya tahakküm ettikleri sırada bir kaç Selçuklu sultanının vezirliğini yapmıştır."(Eylül 2013, s. 281.) "O Konya, Sivas ve diğer bazı yerlerde kurduğu büyük hayır müesseseleri ile meşhurdur. Selçuklu Devletinin asıl yıkılışı onun ölümünden sonra olmuştur." (a.g.e, s. 282.)
 Sahip Ata ismi ile kurulmuş Anadolu Beyliği vardır. Erdoğan Merçil Aynı eserinde şu şekilde bahseder:
"Karahisar(Afyon) ile çevresinde Selçuklu veziri Sahip Ata Fahreddin Ali'nin oğulları tarafından kurulmuş olan küçük bir beyliktir."(a.g.e., s. 281.)

Sahip Ata hakkında biraz bilgi verdikten sonra müze yolculuğumuza çıkabiliriz.

 Fotoğrafta müzenin girişini görüyorsunuz. Yukarıda gösterdiğimiz kapıdan(Caminin) çıktınız sağınıza döndükten sonra yoldan da sağınıza dönün ve sağınızda müze kapısını göreceksiniz. Girişte gördüğünüz resimlerde külliyenin planı ve müze fotoğrafları bulunmakta(Restorasyon öncesi ve sonrası)dır. 

Müzeye girdik ve avluyu görüyoruz. Yandaki iki şamdanları görüyorsunuz. Aydınlatmak için ideal gözüküyor. Karşıda cam içerisinden sergilenenler de küçük şamdanlar. Duvarda bir seccade var üzerinde Osmanlı Türkçesi ile yazılmış şiir bulunmakta.

Osmanlı Türkçesi ile yazılan şiir..

Kanal yeni bulunan bir vaka değil..

Müzede 13-16. yüzyıllara ait bir çok Kuran-ı Kerim ve tefsir kitabı bulunmakta.

Avlunun sağında Sakal-ı Şerif sergilenmekte. 

Zikir Tesbihleri.

Salon saati.

Duvar saati.

Bir çok alem sergilenmekte.

Madem döküm aletleri sandıkla beraber sergileniyor.

Halı ve kilim örnekleri daha fazlası için müzeye gidebilirsiniz.

Bundan bir tane var. Güzel motif..

Şamdanların bir kısmı daha fazlası için Müzeyi ziyaret edin.

Eşrefoğulları camisinin vaaz kürsüsü.(3 adet.)

Kapı örnekleri(Daha fazlası için Müzeyi ziyaret edin.)

"Şark ve garp Sultanların Sultanı Alaeddin Keykubat... Keyhüsrev" 

Çini örnekleri ve ayakkabılarımız. :)


Türbe bölümü.

Türbe Tavanı.

Duvar motifi örneği.


Avludan tavan.


"Ya Hazreti Mevlana" yazılı hat. 

Müze hakkında fikir vermek için kendi çektiğim fotoğrafları sizinle paylaşmak istedim. Konya'da olmayanlar için dönem(Anadolu Selçuklu) hakkında fikir verici olacağını düşünüyorum. Konya'da olan kişiler biraz zamanını ayırıp çarşıya yakın olan bu müzeye gelsinler. Bu müze ücretsizdir. Gelmişken birbirine yakın olan Etnoğrafya Müzesine de bir göz atın aradaki yaşam farkı için iyi bir deneyim olur(ücretsiz.). Biraz daha geriye gitmek isteyenler Arkeoloji Müzesini de ziyaret edebilir(5 tl). Sahip Ata caminin hemen yanıdır. Konya'da olmayan kişilerinde Konya'ya geldiklerinde vakitleri varsa bu mekanları ziyaret etmeleri önerilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder