DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

11 Ağustos 2014 Pazartesi

KONYA-Fotoğraflarla Etnoğrafya Müzesi

Öncelikle gezi merkezimizi belirleyelim. Konya'nın merkezi olan Alaaddin Tepesi buranın öneminden başka bir yazıda bahsederiz. Zafer'de LC Waiki elbise satış yerinin yanındaki sokaktan(Beyaz et dönerin olduğu sokak) muhacir pazarına çıkacak yola çıkarsın. Sağa gittiğimiz zaman muhacir pazarına gideriz. Biz diğer yoldan(soldan) Etnoğrafya müzesine çıkalım. İlk durağımızı fotoğraflarını size sunuyorum. Fotoğraflar şahsım tarafından çekilmiştir. Bir fotoğrafçı değilim düğmeye basarım makine işini yapar. Onun için fotoğraflarda ki aksaklık ve eksikler için kusurlarımı mazur görün.

Halkın kullandığı ud, yanında nargilesi, keyif yapılacak bir ortam... Keyfine diyecek yok.
Bir yiğit elbisesi ve kuşanması...
Şimdi de dönemin kullanılan silahlarına bakalım.
Kılıçlar haç sembolüne benzemesin diye mi eğimli yapılmış, yoksa kullanımı mı daha kolaydı.?
Hançerler, ok, yay, ok kılıfı, balta, gürz...
Barutlu silahlar yanında bunların hala itibar gördüğü anlaşılıyor.

Barutlu silahlar. Bu dönemde Osmanlı Konya'da bu silahları kullanıyordu. Daha iyi anlamak için aynı dönemde Osmanlı ve Dünyanın diğer bölgelerinde hangi silahlar kullanıldığına bakmak gerekir. 
Batara ve fişek...

Benim çok ilgimi çeken bir silah, ilk gördüğümde Van Helsing filminde kullanılabilecek bir izlenim verdi. Mermi bittiğinde balta olarak kullanılabilecek bir silah tasarımı... Şimdi bununla elmasını soyan askeri hayal edin...

Hayran kalacağınız silahlar, şimdi öyle bir antika silahım olmasını isterdim. İster misafirlere gösteriş yapın, ister eve misafir gelen yaramaz çocukları korkutun.. :)

Şimdi göreceğiniz silahın boyu 2 metreyi geçiyor, bu silahları kullanmak için güçlü kuvvetli insanlara ihtiyaç var olmalıdır. Düşünsenize bu silahlarla vurulduğunuzu yaşama şansınız.?
 Osmanlı dönemi anahtar, nerenin anahtarları ise maşallah... 

 Normal anahtarlar...
 ve kilitler..
Bilezikler.. Kadının hiç bir zaman vazgeçemediği süs aletleri... Erkeğin vazgeçemediği aksesuarları yukarıda gördük: Silah... Kadınların ki daha masum.!
Takılar...










Giyim, insanın zoraki ihtiyacı.. ve kadının zoraki ihtiyacı süs. :)
Erkeklerde az değil...

Genel resim.. Nakışlara dikkat.

Kilim örnekleri ve kilim yapımı aletleri..



Konya Etnoğrafya Müzesinden bir çok fotoğraf ile toplumun yaşam tarzı ile ilgili bir fikir vermeye çalıştım, kullanılan silahları gayet güzel gösteren bir müze olduğunu düşünüyorum. Bahçesi ile ilgili elimde fotoğraf olmadığı için bir fikir veremesem de anlatmaya çalışayım. Bahçede hayvanların çekeceği bir araba var. Çok fazla olmasa da arkeolojik kalıntılar sergileniyor. Daha çok bahçede mezar taşları ile karşılaşıyoruz. Yunanca mezar taşlarından, Selçuklu'nun farsça mezar taşlarına ve Osmanlı Türkçesi ile yazılmış mezar taşları bulunmaktadır. Mezar taşları sadece yazılı olarak bulunmuyor. Değişik desenlerle süslenmiş mezar taşları da dikkat çekiyor. 

Müzeye girmek bedavadır, boş bir gününüzde yolunuz düşerse uğrayın. İçeride benim paylaştığımdan daha çok malzeme ile karşılaşacaksınız. 19. ve 20. yüzyıl Konya'sının kokusunu içinize çekeceksiniz. Bir daha ki blogum da yeni bir müze ile görüşmek üzere...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder