DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

17 Ağustos 2014 Pazar

Konya- Arkeoloji Müzesi (Altıngen Teşhir Salonu)

Bir önceki tanıtım blogun da Konya Arkeoloji Müzesinin Giriş ve Prehistorik Teşhir Salonunu hazırlamıştım. Önceki blogtaki gibi 'Enver Akgün' tarafından hazırlanmış olan tanıtım yazısı ile devam edeceğiz. 


"Bu salonda; Karahöyük kazısından çıkarılan bronzdan yapılmış baltalar, hançerler, oraklar, taştan damga ve silindir mühürler, döküm tekniğinde kurşundan yapılmış 'İŞTAR'(ana tanrıça figürü) ve taş kurşun figürü sergilenmektedir."
(Taş mühürler daire üstündekiler.)
"Pişmiş topraktan yapılmış kantoras, gaga ağızlı testiler simit şeklinde libisyon kabı, antropomorf(İnsan formlu kap), sfenks kabartmalı (insan başlı hayvan vücutlu karışık varlık) kap parçası da teşhirde yer almaktadır."
(Gaga ağızlı testiler. Cam yüzünden testiye vuran gölge vazoda değil :D)

( Matara biçimli kap ve Simit biçimli kap.)

(Sfenks kabartmalı kap, tanrıça İŞTAR, Boğa başlı törensel içki kabı.)
"Adını (Asur Ticaret Kolonileri dönemi)bir döneme vermiş olan ticaretin gelişmişliğini gösteren Asur, Babil, Eski Suriye Tipi olarak arkeoloji literatüründe yer alan silindir mühürler, Anadolu'nun kendine özgü mühür tipi olan damga mühürler, tekstil ağırlıkları v.b küçük eserler sergilenmektedir."

"Aynı teşhir salonunda Arkeoloji literatürüne Emirgazi kitabesi olarak giren Hitit dönemine tarihlendirilen hiyeroğlifli kitabeyle birlikte Karahöyükten çıkarılan pişmiş toprak banyo kabı da bu salonda sergilenmektedir. Ayrıca bu salondaki bir teşhir vitrininde Roma dönemine ait cam eserlerle birlikte Bizans dönemine ait süs eşyaları da sergilenmektedir."
(Banyo Prehistorik teşhir salonu tanıtım blogunda da ön fotoğrafı yer alıyor.)

(Parfüm şişeleri- Roma Dönemine ait.)

(Bizans Dönemi)

Son olarak da Tarih ve Mizahı bir araya getiren capslerden birini blogun sonuna ekliyorum. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder