DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

15 Kasım 2021 Pazartesi

MODERN GILGAMIŞ MİTİ: "ETARNALS'IN GILGAMIŞ'I"

 

ETERNALS: GILGAMIŞ

   M.Ö. 7. yy'da Babil'de Babil Edebiyatı muazzam bir destanı bir araya getirdi. Bugün Gılgamış Destanı olarak bildiğimiz bu eser, 12 tablet ile kaleme alındı. Destanın kökleri ise M.Ö. 3000 yıllarına kadar dayanıyordu. Ayrı ayrı anlatılmış olan Gılgamış hikayeleri, bir süreklilik içinde yeniden oluşturuldu. Dostluk, mücadele ve en önemlisi ölüme dair bir bakış açısı sunması ile ön plana çıkmaktadır. Gılgamış'ın ölümsüzlüğü ararken, tek ölümsüz insanın yanına gitmesi ile destanda tufan mitine de yer verilmektedir.


    Gılgamış belki de gerçekten Uruk kentinde kral olmuş olabilir ya da Uruk krallığı meselesi Gılgamış mitinin bir parçası olabilir. Her durumda Gılgamış hikayeleri ve destanı binlerce yıl anlatılmış ve arkeologlar ile ölü diller uzmanları tarafından günümüze kadar taşınmıştır. Elimizdeki bu metinler insanlığın kültürüne dair önemli ipuçları vermektedir.


    Eternals filmi sinemalara yeni gelen filmler arasında ve tarihi bazı konulara yer vermesi ile dikkatimizi çekmeyi başarıyor. Mezopotamya'da kültürün tanrılar tarafından insanlara verildiğine dair metinler vardır. Zaten insanların yaratılması da bu metinlerde tanrıların işlerini yapmaları ve bu sayede tanrıların dinlenebileceği şeklinde anlatılır. Eternals filmindeki bir grup, göksel kutsal bir varlık tarafından yaratılır ve dünyaya bir amaç uğruna gönderilir. İnsanlarla beraber yaşarlar, onları şimdi ismini hatırlamadığım canavarlardan korurlar. Filmde M.Ö. 5000 yılında Eternals isimli bu grup dünyaya gelir ve farklı güçleri ile insanlığa fayda sağlarlar. İnsanlar arasındaki savaşlara karışmazlar, filmin ilerleyen kısmında bunun sebebini anlarız. Eternals karakterlerinde birisi de Gılgamış'tır. Güçlü, kuvvetli, dostlarını önemseyen bir karakterdir. Gılgamış Destanı ile güç ve kuvvet konusunda benzerlikleri vardır. Oyuncu Güney Kore vatandaşıdır, çekik gözlü olma sebebi Sümerlerin Asya'dan göç ettiği teorisine dayanıyor olabilir; fakat kabartmalardan ve destandan Gılgamış'ın böyle bir tipe sahip olmadığını biliyoruz. Sümerlerin Mezopotamya yerlisi olması da büyük ihtimal dahilindedir. Gılgamış Destanı'nda Gılgamış ölümsüzlüğü aramasına rağmen, ölümü kabullenir; filmde Gılgamış'ın ölmesi destana bir gönderme olabilir. Thena isimli dostu için fedakarlıkları, Gılgamış'ın Enkidu'ya duyduğu arkadaşlık hisleri ile karşılaştırılabilir. Sprite karakteri ise özel gücü ile Babil insanlarına Gılgamış ve Enkidu mitini anlatır, bu sahneye göre Gılgamış hikayesi insanlara ait değil de yüce varlık tarafından dünyaya gönderilmiş Eternalslar tarafından yaratılmış gösterilir. Gılgamış Destanı sonuna doğru, Gılgamış ölümü kabullenir ve isminin yaşayacağı eserlerle ilgilenir. Gılgamış'ın isminin sürekli yaşayacağı vurgulanır. Arkeologlar ve yazıtbilimciler sayesinde Gılgamış ismini hala anıyoruz. Eternals gibi filmler ve kitaplar sayesinde daha binlerce yıl ve nesillerce Gılgamış isminin anılacağı anlaşılmaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder