DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

15 Kasım 2021 Pazartesi

RED NOTİCE FİLMİ VE KLEOPATRA

 



Red Notice filmi tarihe gönderme yapan, aksiyon-mizah içeren bir filmdir. Hellenistik Dönem(M.Ö. 330-30) Mısır'ına gönderme yapan film, Antonius ve Kleopatra aşkına gönderme yapmaktadır. Ryan Reynolds'ın muzip oyunculuğu filmin izlenmesi için iyi bir sebep yaratmaktadır.

Temelde klasik bir ajan-hırsız filmi olan Rod Notice, mizah unsuru içermesi dikkat çekiyor. Aksiyon severler içinse etkileyici sahnelere sahip; birçok aksiyon filminde olduğu gibi abartılı sahneler içeriyor. 

Filmin konusu, Antonius'un Kleopatra'ya hediye ettiği altın üç yumurtanın Mısır'lı bir zenginin bu yumurtaları istemesini(ki kızının adını Kleopatra koyan bir baba söz konusu) ve yumurtalar için yüksek bir miktar ödül koyması sonrası yumurtaların çalınmasını konu almaktadır. Yumurtanın biri müzede yer alırken, bir diğer yumurta zengin bir silah tüccarında bulunmaktadır. Üçüncünün ise yeri bilinmemektedir ve bu yumurtanın Naziler tarafından ele geçirildiğini ilerleyen sahnelerde anlıyoruz. Üç yumurta ele geçirilip, Mısır'a düğüne götürüldüğünde zengin baba kızına bu iki binyıllık tarihi eseri hediye ederek kızına verdiği kıymeti göstermek ister; üç saniye sonra sahneye ünlü bir şarkıcının çıkması ile gelin Kleopatra'nın yumurtalara ilgisi kalmaz ve hayranı olduğu şarkıcının yanına koşar. Film burada tarihi eserlere insanların verdiği değerin yetersizliğine gönderme yapmaktadır.

Hellenistik Dönem, İskender'in İran'a yaptığı sefer ile başlar; Yunanlar için doğuda tehdit olarak görülen Ahameniş İran'ın fethi İskender tarafından sağlanacaktır. Ahameniş toprakları, Trakya'dan Kuzey Hindistan'daki Gandhara satraplığına; Mısır'dan Kafkasya'ya kadar uzanıyordu. İskender bu tüm topraklarda egemenlik sağlamak istiyordu. Anadolu, İran, Mısır ve Kuzey Hindistan'a kadar fetih hareketini gerçekleştirdi. İskender'in genç ölümü sonrası Helenistik İskender İmparatorluğu komutanlar arasında paylaşıldı ve Ptolemaios, Mısır'da kendi hanedanlığını kurduğu. İskender gibi bu komutanlar da Makedon kökenliydi. Hellenistik Dönem'de Mısır'ı Makedon hanedanı olan Ptolemaios yönetti. Hellenistik Dönem boyunca bölgede önemli güç olan hanedan Roma'nın işe karışması ile tarihe karıştı. Mısır'da Ptolemaioslar tarihe karışmadan öncede Kleopatra gibi tarihe damgasını vurmuş bir karakteri bize sundu. Plutarkhos ve Shakespeare, Kleopatra ve Antonius aşkını eserlerine konu almıştır. Bu filminde gösterdiği gibi Kleopatra'yı daha birçok eserde göreceğiz.     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder