DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

9 Ocak 2022 Pazar

DON'T LOOK UP VE İKLİM DEĞİŞİMİ

 

Don't Look Up

 

"Çünkü duydunuz mu bilmiyorum ama 2018’de bu filmdekine çok benzer bir olay meydana geldi. Üstelik 2 bilim insanı değil, 2000’den fazla bilim insanı; öyle birkaç TV programına çıkarak da değil, 40 ülkeden yüzlerce yazarın 6000 bilimsel araştırmasını kanıt olarak gösterek hazırladıkları bir raporu yayımladı. Bu raporda “6 ay sonra Dünya’ya bir kuyruklu yıldız çarpacak” demediler. “12 yıl sonra Dünya bir daha geri döndürülemeyecek derecede ısınacak” dediler." Barış ÖZCAN

    Don't Look Up filmini sosyal medyadaki abartılı paylaşımlar ve Leonardo DiCaprio'nun başrolde bulunması sebebiyle izledim. Beklentim yüksekti, karşılaştığım şeyse alelade bir filmdi. Haber sunucuları gibi bazı karakterler ise çok yapmacık gözüktüğü için seyir zevkini bölüyordu. Film izlemekten beklediğim zevki alamadım. Sadece filmdeki mesaj düşünüldüğünde bile filmin konusu anlamlıdır. Bilim insanları dünyayı yok edecek olan kuyruk yıldızın 6 ay içerisinde gerçekleşeceği konusunda yetkilileri ve toplumu uyarmak için uğraşırlar. Yetkililer yani politikacılar olayı kendi lehlerine olacak şekilde ya saklamak ya da olayı kullanmak isterler. Bir yandan toplum da yanlış bilgilerle aldatılır, hatta toplumun bir kesimi böyle bir şeye inanmak istemeyerek bilim insanları ile alay eder. Sermayeyi elinde bulunduran kesim ise teknoloji devi bir karakterle işlenir, o da kuyruklu yıldızı kendi zenginliği için kullanma derdindedir ve politikacıları kendi çıkarı için kullanır. Politikacı ve sermaye bir araya gelerek 6 ay içerisinde dünyanın sonunu getirirler. Politikacı ve sermaye karakterlerinin faaliyetleri filmde oldukça abartılı bir şekilde işlenmiştir. Verilmek istenen mesajın altılını çizmekle ilgili olsa gerek. Filmdeki kuyruk yıldızı bir metafor olarak gördüğünüzde vermek istediği mesaj daha açığa çıkacaktır. Kuyruklu yıldız yerine Covid-19 virüsünü koyabiliriz, aşı karşıtları gözünüzün önüne hemen gelebilir ya da önlemleri geç alan hükümetler! Filmin yapım aşamasında ise iklim sorunundan yola çıkıldığını öğreniyoruz. Barış Özcan'ın youtube videosunda anlattığı, 2018 yılında 2000'den fazla bilim insanının 12 yıl sonra dünyanın ısınması konusundaki raporu, insanlığa dünyanın içinde bulunduğu tehlikeye karşı bir uyarıdır. Bir iklim değişimi aktivisti olan Leonardo DiCaprio filmde oynamayı böyle bir mesajı olduğu için kabul etmiş. Bu filmi izleme zevki açısından beğenmesem de mesajının dayandığı noktadan dolayı izlemenizi öneririm. Ama tehlikeyi sadece bir kuyruklu yıldız olarak görmeden, pandemi, iklim değişimi ve küresel ısınma, çevre kirliliği gibi sorunlarını düşünerek de izleyin.

    Bir film çekildi ve bütün sorunlar bitti mi? Hayır! Politikacılar kendi çıkarlarını bir kenara bırakıp, iklim değişimi konusunda önlem almaya başladı mı? Sermaye sahipleri karları için dünyanın içine etmekten vazgeçti mi? Medya insanlara yalan yanlış bilgi sunmaktan vazgeçecek mi? Daha önemlisi toplumlar bu sorunlara karşı ilgi gösterecek mi? Toplumlar yöneticilerinden sorunların çözümü için talepte bulunacaklar mı? Şu soruların cevabının büyük oranda hayır olmasını istemezdim! 

    Don't Look Up filmini izleyip izlememe tercihiniz size bırakarak filme dair üç video önerisinde bulunacağım. İlki yukarıda alıntı yaptığım Barış Özcan'ın videosu, filmin iklim değimi sorunu ile doğrudan bağlantısını anlatan güzel bir içerik ortaya koymuş: 


    Ardından Evrim Ağacı'nın filme dair videosunu filmin bilimsel oturduğu temelleri ve bilim karşıtlığı konusundaki verdiği mesajı ele almasından dolayı özellikle öneririm: 

    Ve son olarak filmin sistem eleştirisine dair bir yorum izlemek isterseniz Filme Gitmeden Önce isimli Youtube kanalındaki videoyu izleyebilirsiniz: 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder