DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

6 Ocak 2022 Perşembe

BİR HİTİT MASALI: AVCI KEŠŠİ

  

BİR HİTİT MASALI: AVCI KEŠŠİ

  Aşağıda anlatılan masalın bilgisi Esma Reyhan ile Tülin B. Cengiz tarafından kaleme alınan, Kubaba Arkeoloji-Sanat Tarihi-Tarih Dergisi yayında yayınlanan "Bir Hitit Masalı: Avcı Kešši" isimli makaleden alınmıştır. Makalede masal Hititçe, Hurrice ve Akadca nüshalarından alıntılar ile anlatılmış, muhteva özellikleri konu ve anlatım, olağanüstülükler, kahramanlar, mekanlar, dini motifler ve simgeler, sosyal hayattan izler, sembolik dil olarak ayrı ayrı ele alınmıştır. Aşağıda sadece masalın düz bir anlatım biçimini kaleme aldık. Daha fazla bilgi için makaleye göz atabilirsiniz. 

BİR HİTİT MASALI: AVCI KEŠŠİ


    Babasını kaybetmiş olan Kešši, annesi ile yaşayan bir avcıdır. Avladığı hayvanlardan mutlaka tanrılara adak verir. Bir gün Kešši, Šintalimeni isimli güzeller güzeli kadına aşık olur ve bir süre sonra evlenirler. Kešši evlendikten sonra ava çıkmayı bıraktı; tanrılara adak sunmadı ve sadece karısı ile zaman geçirdi. Tanrıların bu durumdan memnun olmayacağını düşünen Kešši'nin annesi, oğlunu ava çıkması için ikna etmeye çalışır. Kešši annesine hak verir ve Natara Dağı'na ava gider. Mızrağı ve köpeği yanında olmasına rağmen üç ay boyunca hiçbir şey avlayamaz; aç susuz ve hasta halde dağda uyuyakalır. Dağdaki cüceler etrafını sarar ve ona ne kötülük yapacaklarını düşünürler. Cüceler gibi ölmüş ruhlarda ormanda yaşamaktadır ve Kešši'nin babası da olanları izlemektedir. Cüceler oğluna zarar vermesin diye, cücelere Kešši'nin paltosunu çalma fikrini verir, bu sayede  cücelerin kendisinden rahatsız olduğunu anlayarak Kešši'nin ormandan gideceğini düşünür. Ve Kešši gerçekten soğuğa dayanamayarak evine döner. Kešši evinde uyurken yedi rüya görür, uyandığında rüyaların etkisi ile korku içerisindedir ve rüyalarını annesine anlatır. Rüyadan dolayı dağa gitmekten korkan Kešši'yi annesi yatıştırır, rüyaların tanrıların uyarısı olduğuna, tanrıların ava devam etmesini istediğine, eski günlerdeki gibi adak adaması gerektiğine ve ormana gitmekten korkmaması gerektiğine ikna eder ve eski şarkıyı söylemesini tembihler. 

BİR HİTİT MASALI: AVCI KEŠŠİ


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder