DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

17 Ağustos 2024 Cumartesi

Tulipaos/Laleos'un Olympos ile İmtihanı

Tulipaos/Laleos'un Olympus ile İmtihanı


Zeus, Olympos'un zirvesinde oturup, dağda zincirle bağlı olan Prometheus'un kalbini kartalın canlı canlı yemesini izlemektedir. Hera içeri bir hışımla girer, Zeus'un keyfi kaçar, çünkü Hera içeriye bir hışımla girdiyse kesinlikle canını sıkacaktır. Yine olmadık yere bir kıskançlık krizi ile karşılaşacağını düşünen Zeus'un tahmini yanlış çıkar, eee o baş tanrı ise değeri de baş tanrıça, öyle hareketlerini tahmin etmek kolay değil. Hera açar ağzını, kapar yüzünü, sen benim Trendyol siparişimi nasıl iptal edersin diye başlar Zeus'u paralamaya. Zeus bir süredir tasarruf tedbirleri gereği Hermes'e emir vermiştir, Olympus'a olur olmadık sipariş verilmesin diye. Hera ile bir süre tartışırlar ve Zeus pes eder; Hermes'e Hera'nın istediği ayakkabıları sipariş etmesi için emir verir.


Baş tanrıyım falan demeden, iğdiş edilmiş iktidarını, bir eğlence ile unutmak ister; bir süre Prometheus'un kalbinin sökülmesini izlese de can sıkıntısı geçmez. Hipodromda at yarışı izlemeye gider, yarışta biraz keyiflenir, bahis oynadığı at kazanmıştır, Olympos'un ekonomisini kumar ile düzeltebilir miyim diye düşünürken birden güzeller güzel bir kadın görür, aklını oynatır. Onun peşine düşer. Aramızda, Afrodit duymasın, Afrodit'ten güzel bir kadın. 


Zeus kadını tavlamak için yakışıklı bir adam kılığına girer girmesine ama ayakkabıları gelmediği için sinirli olan Hera'nın bir gözü onun üzerindedir. Diğer gözü trendyol kargo hareketinde olmasına rağmen Zeus kadını ele geçiremesin diye kadını 12 tane dalı olan-bu dalların 6 tanesi kırmızı diğer 6 tanesi sarıdır- bir laleye çevirir. Koruması içinde büyük bir örümceği görevlendirir. Hera'nın kadını laleye çevirdiğini fark eden Hermes, Zeus'a haber verir. Zeus bir bal arısı kılığında laleye ulaşır ve Hera'nın görememesi için gökyüzünde bulutlar oluşturur. Örümcek ile savaşı uzun sürmez ve onu Hades'e uğurlar. Kadının saçlarının laleli olması fikri hoşuna gittiği için eski haline döndürürken saçlarının kırmızı ve sarı laleden oluşmasını sağlar. Zeus'un karizması ve tanrısal tavrı kadını hemen etki altına alır. Hermes de plan dahilinde trendyolun ayakkabıları erken ulaştırmasını sağlayarak Hera'nın tüm dikkatinin ayakkabılarda olduğundan emin olur; ayakkabılar yüz tane kıyafet ile denemekte olan Hera, Zeus ve kadının ilişkiye girdiğini fark etmez. Zeus ile kadın ay gökyüzündeyken bulutların kapladığı yeryüzünde yatarken ilişkiye girmişlerdir bile. 


Ay kendi yerini güneşe bıraktığı sırada Hera kıyafet denemekten çok yorulmuş ve Olympos'daki şölende giyeceği yeni bir kıyafet bakmaya karar vermiştir. Derken bulutların arasındaki bir açıklıktan sızan güneşin ışıkları ile kadın ile Zeus'u görür. Durumu fark eden Hermes haberi hemen Zeus'a yetiştirir, kadını yeniden laleye çevirir. Hera laleyi kurutmak için toprağına zehir karıştırmayı düşünür, Hera'nın hizmetçisi bu kadına kıyamadığı için gizlice Hermes'e haber yollar, Hera'nın planından haberdar olan Zeus, Demeter'den yardım ister. Demeter, Persephone ile aynı kaderi kadıncağıza biçme yolunu bulur, Hera'nın kurutması için aynı yerde laleler açarken, kadını Hades diyarına altı aylığına yollar ama Hades bunu her yılın altı ayını yer altında geçirmesi şartı ile kabul eder. Altı ay sonra Hera'nın sinirinin geçeceğini düşünürler.


Persephone ile yeryüzüne çıkar kadın, Persephone ile beraber Hades'e döner. Hera'nın hem siniri geçtiği için hem de Hades ile uğraşmak istemediği için kadının yeryüzünde geçirdiği zamana laf etmez. Tabi Zeus'un onu bir daha ziyaret etmemesi ve şölende giyeceği kıyafetin tasarruf tedbirlerine takılmaması şartıyla. Demeter saçları sarı ve kırmızı lalelerden oluşan bu kızı Zeus'un onayı ile lalelerin tanrıçası ilan eder. Yeni tanrıçanın isimleri artık Tulipaos ve Laleos olmuştur. İlkbaharda Laleos ile beraber laleler açar ve yaz bitiminde Laleos ile laleler solardı. Persephone ile Demeter'in huzuruna çıktıktan sonra tüm ilkbahar ve yaz boyunca dağlar ve ovalarda lalelerden oluşan saçları rüzgarda savrulurdu.

***

Not: Bu denemede, Tulipos/Laleos karakteri tamamen kurgulanmıştır, eski Yunan mitleri ile bir alakası yoktur!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder