DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

28 Eylül 2024 Cumartesi

30 ARALIK 1877 TARİHLİ "SADÂRET DEĞİŞİMİ" ΤΕΠΕΤΤΟΥΛΙ ΣΑΤΑΡΕΤ

30 ARALIK 1877 TARİHLİ "SADÂRET DEĞİŞİMİ" ΤΕΠΕΤΤΟΥΛΙ ΣΑΤΑΡΕΤ


Amerikan Misyoner Şirketi tarafından Yunan harfli Türkçe olarak yayınlanan Angeliaforos süreli yayını İstanbul'da Aramian matbaasında basılmaktaydı. Haftalık olarak yayınlanan süreli yayının her sayısının sonunda Politika Havadisi olarak iki sayfaya yakın kısma yer verilmektedir. 15 Ocak 1878 tarihli sayısının Politik Havadis bölümündeki başlıklardan birisi "Tebeddül-i Sadaret" yani Sadaret Değişimi başlığını taşımaktadır. Bu blogda bu metnin çeviriyazımına yer verdik.


Metinde bahsedilen konu; 30 Aralık 1877 tarihinde dahiliye nazırı olan Ahmet Hamdi Paşa'nın sadrazamlık makamına(sadaret-i uzma) getirilmesi; Padişahın, Ethem Paşa'dan memnun olması, vücudundan dolayı işten uzaklaşması gerekmesi, kumandanların bazı hatalarından kaynaklı hasarların giderilmesi ve yarar sağlanması için bakanların ittifak halinde çalışması, Osmanlı Devleti'ne muhabbeti olan devletlerin temennileri ve uyarıları, Osmanlı devletinin mülkünün bütünlüğü ve istiklaline kefil olacak araçlardan istifade edilmesini tavsiye etmesidir. Gerçekleşmiş bazı değişikliklerde metnin konusudur. Sait Paşa'nın Dahiliye Nazaretine, Namık Paşa'nın Hazine-i Hassa Nazaretine, Sadık Paşa'nın Rusumat İmanetine, Yusuf Paşa'nın Trabzon Valiliğine, Kemal Paşa'nın Heyet-i Ayan azalığına getirildiği bildirilir. 


TEBEDDÜL-İ SADARET ΤΕΠΕΤΤΟΥΛΙ ΣΑΤΑΡΕΤ

Dek. 30da(Ian. 11) sadaret-i uzma[σαταρετοζμὰ] dahiliye nazırı sabık Ahmet Hamdi Paşa hazretlerine tevcih buyruldu. Tebeddül-i sadaret münasebetiyle kıraat olunan hatt-ı hümayunda Zat-ı hazreti şahane Ethem Paşa'dan ezher cihet hoşnut olduğunu ve paşayı müşarileyhin hasb'el-vücut bir müddet işten hali kalması iktiza eylediğini beyan ile, kumandanların bazı hatalarından memlekete ait olan hasarı tamir ve müstakbeli temin için vükelanın bilittifak say etmelerini ve devlet-i Osmaniyenin muhibbi hassı bulunan devletlerin temenniyat ve ihtaratından ve devlet-i Osmaniyenin temâmiyet-i milkiyesine ve istiklaline kafil olacak esbabdan istifade olunmasını tavsiye buyurmuştur. 

Atideki tebeddulat dahi vuku bulmuşlardır. 

Dahiliye nazareti mabeyn-i hümayun baş katibi sabık Sait Paşa hazretlerine,

Hazine-i hassa nazareti Namık paşa hazretlerine,

Rusumat imaneti Sadık Paşa hazretlerine,

Trapezon vilayeti valiliği maliye nazırı sabık Yusuf Paşa hazretlerine,

Heyet-i ayan azalığı mearif nazırı sabık Kemal Paşa hazretlerine tevcih buyrulmuştur. 

***

30 ARALIK 1877 TARİHLİ "SADÂRET DEĞİŞİMİ" ΤΕΠΕΤΤΟΥΛΙ ΣΑΤΑΡΕΤ




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder