DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

22 Mayıs 2017 Pazartesi

HANS DERNSCHWAM'IN ORTODOKS KARAMANLILAR HAKKINDA VERDİĞİ BİLGİ

"Burada İran'a uzak olmayan ve Caramania(Karaman) diyarından gelmiş ve Caramanos (Karamanlılar) denilen bir halk oturuyor. Bunlar Hıristiyan. İbadetlerini Rumca yapıyorlar, fakat Rumcayı anlamıyorlar. Dilleri Rumca değil, Türkçedir. Rumlar ile aynı mezheptendir. Ayinlerini Rumca yaparlar fakat hiç Rumca anlamazlar, çünkü dilleri Türkçedir. Öteden beri Türkçe mi konuşurlar, bilmem. Şimdiki padişahın babası Selim, memleketlerini işgal edince bunları İstanbul'a getirmiş. Kuvvetli, büyük bir topluluk. Kadınları, uzun, sivri beyaz veya renkli bir başlık giyiyorlar. Bu, papanın giydiği resmi başlığa, taca benziyor."

Alıntı: Hans Dernschwam, İstanbul ve Anadolu'ya Seyahat Günlüğü, (Çev. Yaşar Önen), Ankara, 1987, s. 78; Aktaran: Yüksel Elif Tekin, Anadolu'nun Hıristiyan Türkleri Karamanlılar, Batman ve Fırat Üniversitesi Ortak Program Tarih Ana Bilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Elazığ-Batman-2017, s. 12.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder