DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

18 Mayıs 2017 Perşembe

Karamanlıca Bir Metin: Talim ve Terbiye

1914 Tarihli Nevşehir Salnamesi'nin 16 sayfasında bulunan "Terbie-i Milliye" yazsından küçük bir bölümü. Eğitimin ve özellikle kadınların eğitimine 1914 tarihinde özellikle dikkat çekmesi önemlidir.

“...bizim hemşerilerimizde öyle adamlar öyle kafalar vardır ki okumayı asla kendisi sevmedikten başka, evladını bile okutmak istemiyor. ‘Çok okumak öğrenirse sonra bizi begenmez.’[...] Hele kızların talim ve terbiyesine önem vermeyen ebeveyn pek çokdur. Bunun ne büyük bir cinayet ve azim bir hata olduğunu niteleyemem. Cahil bir kadın bütün familyanın bütün ocağın yıkımına sebep verebilir. Zira o kadının ne kadar evladı ve ne kadar kızı olursa tabii kendi eli, kendi gözüyle terbiye olacak, kendisinin aklı ne keserse evladına da onu öğretecek. O halde terbiyesi eksik olduğu için çocukların milli terbiyesine de dikkat etmeyeceğinden, çocuklar ilk fırsat ve vesile ile milletlerini mahv ve kayp edecekler.”

Ioan G. Apostolıdıs



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder