DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

3 Haziran 2017 Cumartesi

YUNAN HARFLİ TÜRKÇE BIR METİN: GÖRÜNMEZ DEFTER


1 Ocak 1874 tarihli Angeliaforos Dergisi(Çocuklar İçin) Cilt 1, sy. 1 de bulunan "Görünmez Defter" metnine blogda yer verilmektedir.  

Angeliaforos Dergisi( Çoçuklar İçin)'nin 1 Ocak 1874 tarihli yayınının "Görünmez Defter" adlı bölümde kullanılan görsel.


GÖRÜNMEZ DEFTER
Anastasya yılın son gecesi yattığı vakit, Protohronia gününü düşünüyordu. Yılbaşı geldi diye çok seviniyordu, çünkü arkadaşları tebrike gelip beraber oynarlar diye umardı. Uyuyacağı vakit anasının sözü hatırına geldi. Anası, “Kızım çok arzı ederim ki sen yalnız yılbaşında değil, illa yılın sonuna dek dahi iyi ve … bir evlat olasın” demişti. 

Anastasya bu düşüncelerle(-mülahaza) uyuyup, düşünde gördü ki sabah olmuştu. Kendisi de gözlerini açtığı gibi gördü ki, beyazlar giymiş, alnında yıldız nişanı ile güzel bir melek elinde divit, kalem, bir de defter, yanında duruyor. Melek kâğıdı Anastasya’ya uzatıp, dedi: “Bu kâğıt Allah’ın defterindendir. İşbu yeni senede hep ettiklerini bu deftere yazmalısın. Senenin son günü tekmil olduğu gibi, şeriat gününe dek başka defterler ile beraber saklamak için gelip bu defteri alırım. Bu defter temiz kalsın diye, daima çalışmalısın, çünkü kötülük ettiğinde onun beyazlığı bozulur. Allah'a makbul olursan, defterinde leke olmaz.”

Meleğin tatlı sesi kesildi, Anastasya dahi uykusundan uyanıp anladı ki düştür. Lakin o protohronia günü akşam dek mülahazalarının, sözlerinin ve hareketinin o beyaz defterde kayıt olacağını düşünüyordu. 

Siz de, Pavlos, Yakov, Ioannis, Marya, Elizabet ve başka çocuklar, bu yılbaşında hatırınıza getirin ki Allah hep ettiklerinizi görür ve sizin hakkınıza o görünmez defterde kayıt olunan şeyler, geçen senelerin kayıtlarına ilave olunarak şeriat gününe dek saklanacaktır. Bu 1874 senenin defteri daha temizdir. Merhametli Isus’un yardımıyla, inşallah, öyle yaşarsınız ki, bu yeni defterinizin içine şeriat gününde size korku verecek bir şey kayıt olunmaz.

"Görünmez Defter" parçasının metni ve görseli.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder