DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

13 Haziran 2017 Salı

YUNAN HARFLİ TÜRKÇE METİN: "KÖPEK İLE İNEK"

Geçende iki küçük çocuk gördüm ki, pencereden bakıyorlardı. Bunların küçüğü, Samuel, "Gideyim tasvirleri seyir edeyim" diyerek sedirden indi. Lakin büyük kardeşi Ioannes, bunu işittiği gibi, yerinden kalkıp Samuel'den evvel tasvirleri aldı. Zan edersiniz ki Ioannes tasvirleri aldı ise, onları seyir mi etti? Hayır! Samuel almasın diye onların üstüne oturup defa pencereden bakmaya başladı. Samuel kardeşine yalvarıp yakardı ise de, Ioannes onları vermek istemedi.

Angeliaforos, Çocuklar İçin, 1 Ocak 1874.


Bu tasvirlerdeki köpek de böyle ediyor. İnek yemliğin yanına gelip ot yemek istiyor, ama köpek bırakmıyor, hem havlayarak zavallı hayvanı oradan kovmaya çalışıyor. Köpek ot yiyemez, ineğe de bırakmaz ki yesin.

Köpekler insaniyet ve merhamet ne olduğunu bilmedikleri için böyle şeyler ederler. Lakin çocuklar doğru, latif ve merhametli olmak borç olup, kıskançlık yahut hıyanetle başkasının kalbini kırmak, kötülüktür diye bilirler. Kendi arkadaşlarına ziyan eden hiç ferah olmaz, lakin başkalara doğru latif ve merhametli olmaktan hasıl olan sevinçten büyük sevinç yoktur.

Angeliaforos, 1 Ocak 1874.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder